Účinné laserové techniky mohou pomoci měnit celulózu v biopalivo

8. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
Rostliny produkovaná celulóza je v globálním měřítku nejhojnějším zdrojem biomasy a lze ji měnit v užitečné produkty jako biopaliva. Nicméně zpracování tohoto polymeru je obtížné s ohledem na jeho rigidní, ve vodě nerozpustnou strukturu.


K překonání této překážky japonští vědci vyvinuli novou laserovou techniku, která degradaci celulózy usnadňuje. Protože tato reakce nevyžaduje extrémní podmínky, může vést k účinné aplikaci celulózy v různých průmyslových odvětvích, zejména v environmentální technologii.

S ohledem na bezprostřední hrozbu klimatické krize se stalo zásadně důležitým vyvíjet účinné alternativy fosilních paliv. Jednou z možností je využít čisté zdroje paliv zvané biopaliva, která lze vyrábět z přírodních zdrojů jako je biomasa. Rostlinný polymer celulóza je globálně nejhojnější formou biomasy a může být měněna v suroviny jako glukóza a xylóza k produkci bioethanolu (což je typ biopaliva). Ale tento proces je náročný s ohledem na tvrdou a hustou strukturu molekuly, která ji činí nerozpustnou ve vodě.

Chemici a biotechnologové využívají konvenční technologie jako mikrovlnná radiace, hydrolýza a ultrasonikace k degradování polymeru, ale tyto procesy vyžadují extrémní podmínky a jsou tedy neudržitelné.

Proto nová studie publikovaná v časopise Energy & Biofuels provedená výzkumným týmem z Japonska vyvinula novou techniku degradování celulózy. Tato technika používá infračervený laser na volných elektronech (IR-FEL), jehož vlnovou délku lze měnit v rozsahu 3-20 mikrometrů. "

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8505

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2020