Facebook suspendoval dezinformační síť spojenou s brazilským prezidentem Bolsonarem

9. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Facebook ve středu  suspendoval síť účtů, jejichž prostřednictvím zaměstnanci brazilského ultrapravicového prezidenta Jaira Bolsonara a jeho dvou synů šířili lživé, nenávistné a konflikty vyvolávající materiály.

Facebook uvedl, že navzdory pokusům zakamuflovat, kdo tyto účty vede a tyto lživé materiály vydává, se mu podařilo najít vazby na dva brazilské poslance, stejně jako na prezidenta Jaira Bolsonara a jeho syny, kongresmana  Eduarda Bolsonara a senátora Flavia Bolsonara.

Nathaniel Gleicher, šéf oddělení Facebooku pro strategii kybernetické bezpečnosti, sdělil, že nemá důkazy, že by tito politikové sami tyto účty provozovali. "Jsme ale schopni prokázat, že zaměstnanci těchto úřadů páchají na našich platformách tento typ chování."



Facebook konstatoval, že ve středu suspendoval také tři další dezinformační sítě, včetně dezinformační sítě spojené s Rogerem Stonem, dlouholetým přítelem a poradcem Donalda Trumpa. Roberu Stoneovi Facebook suspendoval 50 osobních a profesních stránek. Stone jde příští týden do vězení. Facebook uvedl, že Stone a jeho společníci zneužívali falešné účty a falešné osoby k šíření reklamy pro Stoneovy knihy a statusy na Facebooku. ZDE 

Obvinění Jaira Bolsonara a jeho dvou synů od Facebooku posilují prohlubující se politickou krizi v Brazílii, kde jsou Bolsonarovi synové a jejich stoupenci obviňováni, že vedou organizovanou onlinovou pomlouvačnou kampaň proti Bolsonarovým oponentům.

Tato obviněni vyvolala vyšetřování v brazilském Kongresu a také vyšetřování Nejvyššího soudu soustřeďující se na tzv. "útoky prostřednictvím fake news" na brazilské soudnictví, které vedly v květnu k policejním raziím v domovech a v kancelářích Bolsonarových stoupenců.

Bolsonaro, který je také terčem rostoucí kritiky za svůj postoj vůči koronavirové pandemii, vyjádřil názor, že vyšetřování Nejvyššího soudu je neústavní a riskuje v Brazílii vytvoření  cenzury na internetu.

Facebook se octl v posledních týdnech pod rostoucím tlakem, aby daleko efektivněji kontroloval, jak politické organizace zneužívají jeho platformy. Stovky zadavatelů reklamy se připojily k bojkotu, jehož cílem je donutit Facebook, aby začal blokovat hate speech na svých stránkách. Množství zaměstnanců Facebooku minulý měsíc od firmy odešlo v důsledku rozhodnutí Marka Zuckerberga nekritizovat lživé a nenávist vyvolávající materiály Donalda Trumpa.

Gleicher uvedl, že jeho tým identifikoval a suspendoval více než 80 účtů na Facebooku a na Instagramu, které byly součástí brazilské sítě šířící fake news. Účty sledovalo 1,8 milionu lidí a některé byly založeny už v roce 2018.

Výzkumníci v Digitální forenzní výzkumné laboratoři Atlantické rady konstatovali, že identifikovali pět současných a minulých členů Bolsonarova politického týmu, kteří registrovali a provozovali tyto účty.

Některé tyto účty předstíraly, že je vedou brazilští občané (kteří neexistují),  nebo že je provozují známá brazilská média, a šířily extremistické názory podporující Bolsonara a útočící na jeho kritiky. Útoky směřovaly proti opozičním poslancům, bývalým ministrům a členům brazilského Nejvyššího soudu.

V poslední době tyto účty také šířily Bolsonarovo tvrzení, že riziko koronaviru je přeháněno. Koronavirus usmrtil v Brazílii více než 66 000 osob a sám Bolsonaro testoval pozitivně tento týden na COVID-19.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7233

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2020