Americký epidemiolog: Cesta k nejisté vakcíně je dlážděna smrtí

16. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Trumpova vláda přichází s požadavkem, aby jednotlivé státy přestaly posílat údaje o pacientech nakažených Covidem-19 Centru pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které je posléze zveřejňuje. Představitelům států bylo řečeno, že nově mají tyto údaje posílat přímo ministerstvu zdravotnictví.

List New York Times píše, že toto rozhodnutí může postihnout celou řadu výzkumníků a lékařů, kteří jsou při své práci na data CDC odkázáni. Hovoříme s epidemiologem Alim Khanem o tom, jak k řešení krize přistupuje Trumpova vláda, i o jeho nadějích týkajících se očkování.

Cesta k nejisté vakcíně je dlážděná smrtí,“ poznamenává Khan, který je bývalým vysokým představitelem CDC, kde dohlížel na strategický národní sklad. Ptáme se ho také na přetrvávající nedostatek roušek a testů v americkém zdravotnictví, informuje web Democracy Now!

Ačkoli se Khan domnívá, že nakládání s údaji pacientů není tak černobílé, soudí, že problém by nastal, kdyby data už nadále nebyla veřejnosti přístupná. Podle Khana je situace naprosto odlišná v zemích, kde si s pandemií poradili relativně dobře, třeba v Jižní Koreji nebo Singapuru, kde jsou veškeré údaje související s infekcí veřejnosti dostupné. Spojené státy si tuto strategii dosud neosvojily.

Jedná se o největší selhání v oblasti veřejného zdraví v dějinách naší země, aniž by na konci tunelu bylo vidět světlo. Řada zemí nejenže nákazu zastavila, opětovně nastartovala ekonomiku, poslala děti zase do škol, ale některé z nich dokonce infekci eliminovaly. Třeba Nový Zéland, míní Khan.

Spojeným státům se v boji s pandemií nedaří proto, že jim chybí národní strategie. Ta by podle Khana měla stát na čtyřech základních principech.

Za prvé je nutno mít efektivní vedení – od místní přes státní až po národní úroveň. Za druhé je zapotřebí snížit míru komunitního přenosu. Zde by měla hrát hlavní úlohu vláda, která by měla adekvátně testovat a trasovat kontakty infikovaných. O tom už nikdo nemluví. Za třetí je potřeba, aby se zapojila veřejnost. Američané by na veřejnosti měli nosit roušku a praktikovat náležitou hygienu. Za čtvrté je záhodno zajistit, aby hospitalizovaní pacienti měli k dispozici efektivní léčbu, kupříkladu dexametazon. Tento kortikosteroid může v těžkých případech pomoci , konstatuje Khan.


Celý rozhovor v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
6704

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020