Ruští vyšetřovatelé požadují pro historika GULAGu patnáct let vězení

15. 7. 2020

čas čtení 2 minuty
Minulý týden ruští vyšetřovatelé vznesli požadavek na patnáct let odnětí svobody pro historika GULAGu Jurije Dmitrijeva. Kauza se soustřeďuje na tři nahé fotografie Dmitrijevovy předpubertální dcery, které byly zabaveny na základě anonymního udání místní policií v Petrozavodsku. Dmitrijev uvádí, že fotografie pořídil pro lékaře pečující o dceru. Fotografie stály již v centru předchozí kauzy proti Dmitrijevovi, která byla zamítnuta v roce 2018, informuje Katia Patinová.


Oznámení vyšetřovatelů ze 7. července tedy představuje poslední epizodu čtyřleté soudní ságy.

"Obvinění jsou znepokojující a není třeba dodávat, že zní děsivě - a myslím, že jde o specifickou strategii, protože cílem nebylo jen neutralizovat nežádoucí osobu," říká Irina Galkovová, ředitelka muzea organizace Memorial v Moskvě. Větší část soudního procesu proběhla za zavřenými dveřmi a o kauze bude publikováno jen málo detailů, tvrdí Galkovová. "I když bude očištěn, strategie by dosáhla svého cíle."

Zatímco byl Dmitrijev zadržován, skupina Kremlem podporovaných historiků pracovala na přepsání historie Sandarmochu, který vězněný objevil. Je zde pohřbeno 9 000 obětí Stalinova Velkého teroru. Nový narativ označuje místo za pohřebiště z II. světové války a oslabuje spojení mezi Sandarmochem a Stalinem.

Dmitrijev coby hlava lokální pobočky organizace Memorial odhaloval a dokumentoval masové hroby již od konce 80. let. Jeho zásluhou jsou známy tisíce jmen obětí Velkého teroru a jeho jméno se objevuje na stránkách historie GULAGu Anne Applebaumové, která získala Pulitzerovu cenu či v knize Mashi Gessen a Mishy Friedman z roku 2018 "Nikdy nepřipomínat" a mnoha dalších publikacích.

Applebaumová, která se během výzkumné fáze s Dmitrijevem setkala, označuje jeho uvěznění za "hluboký zvrat" v ruském přístupu k historii GULAGu. "To je někdo, kdo by měl být hrdinou místní komunity," uvedla.

Neobvyklý charakter obvinění proti Dmitrijevovi vyvolal mezinárodní zájem. Ruská státní televize štvala historika formálně obviněného z šíření dětské pornografie, tvrdila, že se snaží uniknout do zahraničí - a snášela proti němu další smyšlené historky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7309

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020