Amazonie: Starobylé domorodé tradice likviduje COVID-19

13. 7. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut
Obraz domorodého malíře Feliciana Lany, který nedávno zemřel v Amazonii na COVID-19 bez pomoci

Bolsonaro se snaží vyvraždit izolované kmeny, které nikdy neměly kontakt s bělochy


V zemi čítající něco přes deset milionů lidí přišla Česká republika kvůli COVIDU-19 zatím o asi 350 osob. Z populace asi 800 000 lidí přišly brazilské domorodé kmeny už o 453 indiánů a odhaduje se, že 12 000 lidí je nakaženo. Skupina antropologů a asociace domorodých kmenů odhadují, že zemře asi 5000 domorodců, pokud bude pandemie pokračovat dalšího půl roku bez vakcíny či účinného léku.

 

Sonia Guajajara, které domorodce zastupuje na mezinárodních fórech, konstatuje, že tzv. "izolované kmeny", známéi také jako "nekontaktované národy", což je asi třicet skupin  lidí, kteří žijí v nejhlubší a téměř nepřístupné džungli, kteří se nikdy v historii nesetkali s někým, kdo není indián, a často ani si nejsou vědomi o existenci vnějšího světa, nebo si ho alespoň nebyli vědomi donedávna, mají také oběti koronaviru, protože prezident Jair Bolsonaro poslal do džungle tisíce vojáků, aby tyto kmeny lokalizovaly a údajně jim poskytly zdravotní služby. Což je nesmírně cynická a nepravdivá lež, protože Bolsonaro vetoval jakákoliv mimořádná opatření na pomoc domorodým kmenům v Brazílii. S vojáky Bolsonaro vyslal také evangelikálské pastory, protože prý není přijatelné, aby tyto izolované kmeny neměly "výsadu a příležitost dovědět se o Ježíši Kristu."

Na snímku vidíme reakci jednoho z těchto izolovaných kmenů během letu vrtulníku, který r. 2008 vyslala vláda, aby vyšetřil invazi zlatokopů.


Tento kmen byl zdecimován - všichni jeho členové byli zlatokopy zmasakrováni. Místní antropologové jsou přesvědčeni, že Bolsonarovými křesťanskými misionáři už bylo kontaktováno sedm izolovaných indiánských kmenů. O dvou případech znásilnění - jedné izolované indiánky a jedné izolované dvanáctileté indiánky - informovali antropologové ze státu Rondônia.

Bolsonaro znásilňuje domorodou kulturu bez jakékoliv opozice.

Kromě zjevné ztráty pro kulturní dědictví naší planety hrozí vážné nebezpečí zmizení asi padesáti jazyků a stovek tradic, protože ty jsou předávány pouze ústním podáním, a to staršími v kmenech. Problémem je, že COVID-19 velkou měrou usmrcuje právě nejstarší příslušníky kmenů, na nichž právě závisí přenos těch tradic.

Kmen Tuyuka přišel o Poaniho Higina. To byl jediný tamější člověk, který uměl vyrábět kánoje a překládat ze tří jazyků, jimiž hovoří sousední kmeny. Druzí dva příslušníci kmene, kteří uměli vyrábět kánoje, byli vyvražděni vetřelci, kteří v indiánských rezervacích hledají zlato. Možnost komunikace se sousedními kmeny byla Higinovou smrtí zlikvidována.

Lidé si možná myslí, že mají domorodé kmeny množství obyvatel, avšak ve skutečnosti má každý jen kolem 30 - 200 osob. Brazílie má asi 300 kmenů s 200 různými jazyky.

Šamani z kmenů Karipuna, Tumucumaque, Momoadate, Kawahib a Guajajara přišli o své nejstarší příslušníky, jejichž úkolem bylo předávat kmenové tradice.

Foto: Feliciano Lana

Feliciano Lana, jediný domorodý indiánský malíř, který zaznamenával zvyky a historii stovek kmenů ve svých obrazech, také zemřel na COVID-19. Jeho dílo lze nalézt v Britském muzeu v Londýně  a je používáno jako ilustrace většinou antropologů po celém světě. Lana se snažil získat respirátor, ale protože prezident Bolsonaro zakázal výstavbu speciálních nemocnic pro domorodé indiány, kteří se nemohou léčit v normálních nemocnicích, protože mají mimořádně nízkou imunitu vůči průměrným virům a bakteriím, které se nacházejí v každé nemocnici, skončil bez pomoci na smrtelné posteli a po pěti hrůzných dnech zemřel.

Ze všech Bolsonarových zločinů, k nimž patří i vytvoření vražedné mafie v Rio de Janeiro, pro niž je Bolsonaro údajně "politickým křídlem", na jejíž operacích se podílejí Bolsonarovi tři nejstarší synové, z veškerého zneužívání prezidentských pravomocí, nejstrašlivější a nejzbabělejší je Bolsonarův bezostyšný a otevřeně šířený plán zlikvidovat domorodé indiány. Bolsonaro tvrdí, že je nechce usmrtit, jen je chce donutit, aby se přestěhovali do městských oblastí, aby přijali oficiální vzdělávací systém a uzavírali rasově smíšené sňatky. Bolsonare prostě otevřeně deklaruje, že chce zlikvidovat domorodé kultury. Jeho plány na kulturní genocidu nejsou skrývány. Jeho probíhající hmotná genocida je všaj bez publicity. A svět o tom ani neví.

Podobně jako Aztékové a Májové, brzo budeme svědky zmizení původního obyvatelstva Amazonie. 

0
Vytisknout
8374

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020