Mezitím v Absurdistánu 136:

Zvítězil Duda v polských volbách? Má demokratický mandát? A je to důležité?

15. 7. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut
Foto: Trzaskowski jako německý nacista, jehož vojáci likvidují hranice nezávislého Polska

Andrzej Duda má zůstat v prezidentském paláci po dobu následujících pěti let (nejméně, protože kdo ví, vzhledem k tomu, že Polsko jde směrem, který byl dosud známý jen zemím na východ od naší země, možná, že se uskuteční určité ústavní změny?) Nepoužívám výrazy "Duda zvítězil ve volbách" anebo "zvolili ho Poláci", protože je možné, že tato tvrzení nejsou úplně pravdivá.


Mnoho právních expertů jako profesorka Łętowska, bývalá Komisařka pro lidská práva a soudkyně u nejvyšších polských soudů a tribunálů, argumentuje, že tyto volby byly protizákonné: poté, co se vládě nepodařilo uskutečnit volby dne 10. května, jak bylo plánováno, Polsko mělo počkat, až Andrzeji Dudovi mandát vyprší, protože jinak nebyly žádné právní důvody pro nové hlasováhní. Łętowska jde tak daleko, že tomu říká plebiscit.

Vyskytlo se také mnoho neregulérností. Tisíce voličů byly připraveny o svá práva - zejména v zahraničí v zemích jako Británie, kde se konalo hlasování poštou a množství hlasovacích lístků nepřišlo včas. Polská velvyslanectví v Irsku a v Británii lhala Polákům, že jim prý místní zákony zakazují, aby jim doručila z vyslanectví a z konzulátů volební lístky osobně: V Londýně a ve většině Británie to udělala spontánně zorganizovaná kurýrní společnost, kterou řídili dobrovolníci.

Žádné velké podvody zatím zaznamenány nebyly, ale byly zveřejněny zprávy o několika nesrovnalostech a o podvodech v menším měřítku. Avšak to, že Národní volební komise odmítla zveřejňovat průběžně částečné výsledky,   jak je běžné během sčítání hlasů, způsobilo u řady lidí podiv. Někteří lidé také poukazují na skutečnost, že zveřejňovat výsledky před ukončením hlasování je protizákonně, a přesto byly zveřejněny výsledky už v době, kdy ještě mnoho Poláků stálo ve frontách na hlasování. Ve Splitu, například, Poláci na dovolené v Chorvatsku hlasovali ještě dlouho do noci.

Lhůta pro stížnosti je velmi krátká - jen tři dny. A mnoho lidí má pořád ještě naději, protože výsledek byl tak těsný, skoro nerozhodný, že Dudovo vítězství mohly zajistit i jen maličkosti. Jenže ty stížnosti bude prozkoumávat Nejvyšší soud, který je už plně pod kontrolou strany Právo a spravedlnost. To bylo hlavním důvodem, proč se strana Právo a spravedlnost rozhodla nezavést mimořádný stav kvůli koronavirové pandemii: mimořádný stav totiž prodlužuje funkční období všech státních zaměstnanců, včetně předsedy Nejvyššího soudu. A strana Právo a spravedlnost opravdu chtěla ovládnout Nejvyšší soud už v dubnu.

Takže opravdu nečekám žádná překvapivá rozhodnutí, vzhledem k tomu, že mluvčí Nejvyššího soudu se už vyjádřil, že "tyto volby legitimizuje vysoká volební účast". Někteří tedy mohou stále ještě doufat, ale ve skutečnosti je otázka voleb už uzavřena.

Ale i jestliže byly tyto volby legální, v žádném případě nebyly férové. Andrzej Duda měl obrovské výhody. Zaprvé to byl jediný kandidát, jemuž bylo dovoleno provádět volební kampaň: zatímco všichni ostatní kandidáti museli kvůli uzamčení země pro koronavirovou pandemii zrušit veškerá svá shromáždění a setkání, Duda sám jediný cestoval po celé zemi, kde ho všude sledovaly kamery státní televize TVP. Bylo to pod záminkou toho, že prezident "dohlíží na to, jaká je situace". Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, OSCE, která na volby dohlížela, klíčovou roli při zajištění Dudova volebního vítězství hrála drsně, neuvěřitelně silná zaujatost státních médií a aktivita vládních a státních činitelů v Dudův prospěch. Nelze také ignorovat vliv církve.  OSCE také zdůraznila skutečnost, že vládnoucí strana užívala vůči menšinám opravdu nenávistného jazyka. Dopad na veřejnost byl naprosto zjevný: ve Varšavě byl byt jedné homosexuální dvojice zohaven nápisem "jebać LGBT" a šipkami, ukazujícími do jejího okna. Došlo i k dalšímu brutálnímu útoku proti gayům a podle svědků policie opět odmítla jednat. Možná, že měli policisté příliš mnoho práce v ulicích Varšavy, kde doprovázeli vozidlo s nenávistnou propagandou proti LGBT, které rozzuřená veřejnost už několikrát předtím zastavila. Aha, omyl, podle policie to vozidlo nedoprovázely policejní automobily, byly tam jen proto, aby "dohlížely na jeho cestu v případě možných nepokojů".   

Nenávistná kampaň byla také zaměřena na samotného Rafała Trzaskowského. Poté, co bylo zjištěno, že řidič, který havaroval s jedním autobusem ve Varšavě, byl pod vlivem amfetaminu, propagandistická mašinérie strany PiS udělala všechno, co bylo v její moci, aby ukázala Trzasmkowského, primátora Varšavy, jako člověka, který za tu situaci nese odpovědnost, protože zaměstnal německou firmu, aby Varšavu obsluhovala autobusy, řízenými narkomany   (některé autobusy ve Varšavě provozuje německý vlastněná firma Arriva).

Ve snaze dokázat, že se tohle děje pravidelně, policie začala náhodně testovat řidiče autobusů. Jeden řidič byl zatčen a strávil noc na policejní stanici na základě falešného obvinění, že řídil vozidlo pod vlivem drog. Samozřejmě, že byl nevinen, ale večerní zprávy byly samozřejmě plné informací o jeho "vině".

Jiní novináři podporující stranu Právo a spravedlnost otevřeně srovnávali Trzaskowského s nacistickými Němci:


Za takovýchto okolností je výsledek Rafała Trzaskowského daleko hodnotnější než výsledek jeho oponenta. Trzaskowski zahájil svou kampaň pozdě, a přesto se mu podařilo získat rekordní počet podpisů a pouze po několika krátkých týdnech kampaně, výrazně oslabené epidemií COVIDU-19, se mu podařilo téměř (anebo úplně, pokud věříme těm, kteří tvrdí, že volby byly zfalšovány) porazit dosavadního prezidenta podporovaného vládou a neuvěřitelně intenzivní a rozsáhlou, bezpredecentní propagandistickou mašinérií. Přesto však tohle nic neznamená, a možná že to znamená jen to nejhorší: jak strana Právo a spravedlnost ví, toto byly poslední férové (anebo alespoň tak trochu férové volby), v nichž zvítězila: Demografie o tom nenechává nikoho na pochybnostech.

Korelace je jasná: čím je volič mladší a čím je vzdělanější, tím pravděpodobněji hlasuje proti kandidátu strany PiS. Poláci v zahraničí, s výjimkou polské diaspory v USA, která je tradičně známá tím, že podporuje pravicové strany, drtivou většinou hlasovali pro Trzaskowského. A dokonce i Dudovo vítězství v Chicagu bylo o hodně menší, než se očekávalo. Malé vesničky hlasovaly pro Dudu. Velká kosmopolitní města - pro Trzaskowského. Tyto analýzy ukazují dvě věci: Dudu podpořili lidé, kteří jsou ovlivnitelnější propagandou strany PiS, ale také ti, pro něž oněch několik stovek slotých od vlády podstatnou měrou zlepšilo jejich kvalitu života. Abych to řekl otevřeně: Dudu podpořili ti, kdo závisejí na vládních dotacích a dávkách. Jeho oponenta velkou měrou podpořili ti, kdo to všechno hradí.

A počet voličů strany Právo a spravedlnost zjevně  neporoste - nejen proto, že pro mnoho z nich v důsledku jejich pokročilého věku mohou toto být jejich poslední volby. Je to také proto, že strana Právo a spravedlnost si nemůže dovolit zahrnovat lidi penězi donekonečna. A až přestane plnit své sliby, Poláci se k ní rychle obrátí zády. Pravděpodobně pak podpoří ještě pravicovější politické strany. Proto ti, kdo v prvním kole těchto prezidentských voleb hlasovali pro Bosaka, byli jedinými stoupenci jiných významných kandidátů, kteří v druhém kole nepřešli drtivou většinou k podpoře Trzaskowského.  Oni vědí, že stačí počkat: jejich čas ještě přijde.

Proto strana Právo a spravedlnost dobře ví, že nyní je čas zakopat se pevně v postavení moci. I ještě předtím, než přišly oficiální výsledky, několik politiků ze strany PiS už začalo mluvit o tom, že je nutno urychlit proces "reforem". Podle maďarského vzoru se teď pokusí umlčet média: "Situace, kdy část médií se stala, vlastně volebním týmem jednoho z kandidátů, se nemůže dít", řekl ministr spravedlnosti reportéru (ach, ta ironie!) státní televize TVP. "Musíme se postarat o základní mechanismy demokracie, a jedním z nich jsou spolehlivé informace o tom, co se děje v polské politice." Říkají tomu "popolštění", protože, zjevně, všecha média kritická vůči straně Právo a spravedlnost patří Němcům a dalším nepřátelským silám.

Prezidentův mluvčí už zaútočil na TVN - významnou soukromou televizní stanici. Spolu s urychlením procesu "reformy" soudnictví to naznačuje, že nezávislá novinářská práce bude mít v Polsku těžké časy. Už si toho povšimli v zahraničí: Evropské středisko pro tiskovou a mediální svobodu udělilo grant pro právní obhajobu ve výši 15 000 euro deníku Gazeta wyborcza.   K překvapení strany Právo a spravedlnost i Spojené státy daly jasně najevo, že dodržování demokratických norem v Polsku je velmi důležité: Americká velvyslankyně v Polsku kritizuje politiky ze strany Právo a spravedlnost tweety, které jsou diplomatickému jazyku tím, čím jsou ve zbrojním arzenálu jaderné zbraně:

Pohlížím na tento druh konfliktního a nenávistného komentáře jako na něco odporného a politováníhodného. Každá slušná lidská bytost musí tuhle rétoriku odmítnout!

Americké ministerstvo zahraničí také udělilo grant Nadaci pro otevřený dialog, aby pořádala kursy demokracie a na středních školách budovala občanskou společnost. Skutečnost, že tuto nadaci řídí Lyudmyla Kozlovska z Bruselu, kde se usadila, poté, co ji vyhostili z Polska za falešné obvinění pro její ostrou kritiku "reforem" prováděných stranou Právo a spravedlnost, je dalším dodatečným políčkem do tváře Kaczyńského a Ziobra.

Snad je útěchou pro mnoho Poláků, kteří jsou v opozici proti straně PiS, že nejsou sami. Avšak skutečností je, že tyto volby byly jen dalším útokem na demokracii v Polsku. Andrzej Duda si může říkat, co chce, ale faktem je, že jeho demokratický mandát je velmi slabý. Jenže - ono na tom vlastně nezáleží. Protože vzhledem k tomu, že Duda zůstává v prezidentském paláci, strana Právo a spravedlnost má skoro všechny karty v rukou. A ona jich velmi dobře využije, než budou za tři roky další všeobecné volby.

0
Vytisknout
9073

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2020