Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Počet globálních nákaz přesáhl 13 milionů

14. 7. 2020

čas čtení 3 minuty
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  14.7.  bylo v ČR registrováno   13238   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 64 nových nákaz), v nemocnici bylo 132 osob a údajně celkem zemřelo 353 osob.   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je v ČR nyní  0.9. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.
 

- Přesný počet globálně registrovaných nákaz je 13 026 225. 570 924 osob zemřelo.

- Vědci zjistili, že imunita u osob nakažených koronavirem zřejmě netrvá déle než dva až tři měsíce. Představa o vytvoření "stádní imunity" je tedy falešná.

- Británie musí bezodkladně zahájit "intenzivní přípravy" na druhou vlnu koronaviru, která má potenciál usmrtit v nejhorším případě až 120 000 pacientů v nemocnicích, varují experti. Vysocí lékaři a vědci z Akademie lékařských věd konstatovali v úterý, že bez naléhavých akcí zahltí nová vlna koronavirových nákaz britské zdravotnictví v době, kdy už bude pod tlakem sezónní chřipky a dalších chorob. Nová vlna nákazy se může začít šířit v zimě, kdy počasí a tmavé večery donutí lidi, aby trávili více času pod střechou. V létě je lehčí v domech a v kancelářích větrat. Z vědeckého modelování vyplývá, že vrcholem druhé vlny pandemie by byl leden a únor 2021, kdy by zemřelo zřejmě asi tolik lidí jako v první vlně. Vláda musí zahájit na podzim intenzivní informační kampaň, že virus nezmizel, že všichni musejí dodržovat sociální distancování, nosit pečlivě roušky, dodržovat správnou hygienu dýchání a rukou a správnou míru topení a větrání v domech a v bytech.  ZDE 
 

 
- Byly zjištěny přesvědčivé důkazy, že znečištění vzduchu zhoršuje počet nákaz COVIDEM-19,  průběh nemoci způsobené koronavirem a zvyšuje počty úmrtí. ZDE 

- Počet nákaz stoupl celosvětově o více než 230 000 za 24 hodin.

- Celá nemocnice v jižním mexickém státě Oaxava byla dána do karantény poté, co 68 procent zbývajících jejích zaměstnanců bylo testováno pozitivně na koronavirus.

- 880 zaměstnanců amerických vazebních středisek pro imigranty, vedených soukromými firmami, bylo testováno pozitivně na koronavirus.

- Ředitel Světové zdravotnické organizace dr.  Tedros Adhanom Ghebreyesus varoval, že "v dohledné době se svět nevrátí k normálu". "Pro tuto pandemii nejsou žádné zkratky."

- Hongkong znovu zavedl sociální distancování po náhlém nárůstu nákaz. Zakázal veřejná shromáždění více než 4 lidí.

- Americký stát Kalifornie učinil totéž. Znovu uzavřel mnoho podniků, které dostaly v poslední době povolení otevřít. Byly uzavřeny bary a restaurace uvnitř budov.

- Evropská unie se možná nedohodne o vytvoření regeneračního fondu pro COVID-19. Angela Merkelová varovala, že některým zemím se zdá, že 750 miliard euro je příliš extravagentní částka.

- 130 milionů lidí bude v roce 2020 kvůli COVIDU-19 hladovět.

- Počet úmrtí v Latinské Americe dosáhl 144 758. Je vyšší než v USA a v Kanadě. Latinská Amerika je nyní po Evropě v počtu úmrtí na druhém místě. Globální počet infekcí stoupl za posledních pět dní o milion osob.

- V USA se stala Trumpova vláda terčem ostré kritiky, že se snaží umlčet experta na infekční choroby dr. Anthonyho Fauciho.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7239

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020