Tisková zpráva

NESEHNUTÍ podpořilo v Ukrajině dvě nezávislá média a iniciativu monitorující hospodaření nemocnic

16. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

NESEHNUTÍ v souvislosti s globální pandemií nemoci Covid-19, která zasáhla i Ukrajinu a na několik měsíců zčásti paralyzovala fungování země, udělilo mimořádnou podporu dvěma nezávislým médiím v Kirovohradské oblasti a jedné iniciativě monitorující hospodaření nemocnic v Mykolajivské oblasti. Podpořené iniciativy získají kromě finanční podpory i možnost odborných konzultací.

„Mnoho zahraničních organizací se zaměřilo například na zajišťování základních potravin seniorům či lidem v nouzi. Řada místních médií v Ukrajině se v době pandemie nemoci Covid-19 v Ukrajině potýká s výpadky příjmů z inzerce a kritickým nedostatkem finančních prostředků. Proto jsme se rozhodli podpořit dvě nezávislá média v tak trochu zapomenuté Kirovohradské oblasti, aby mohla pokračovat v nezávislém informování obyvatelstva a také investigativní práci,“  popisuje mimořádnou podporu v Ukrajině Martin Hyťha z NESEHNUTÍ.

Mediální portály Gre4ka.info a Komora.info budou moci pokračovat v nezávislém informování místních obyvatel o průběhu pandemie a opatřeních, která by měli přijmout. Kromě toho se nově zaměří na související témata, jako je kvalita distančního vzdělávání, průběh porodů v době koronaviru, vyvracení mýtů o koronaviru či rady, kam se obrátit v případě potřeby psychologické pomoci. Zaměří se také na investigativní žurnalistiku: budou zkoumat, zda na pandemii adekvátně reagovaly místní úřady a volené orgány či jak funguje nedávno zavedený systém elektronických petic.

Kromě dvou médií NESEHNUTÍ podpořilo Centrum vzdělávání a lidských práv, které bude monitorovat hospodaření nemocnic. Stát totiž vyčlenil zvláštní rozpočet určený na boj proti koronaviru. „Speciální rozpočet, jímž mohou nemocnice disponovat, jednoznačně určuje, jaké léky, vybavení či materiál je možné pro boj s koronavirem nakupovat. Předběžné šetření místní iniciativy ale již ukázalo, že za tyto peníze jedna z nemocnic nakoupila například sekačku na trávu. Špatné hospodaření s veřejnými financemi je jedním z palčivých problémů Ukrajiny, a tudíž je i riziko, že mimořádnou situaci někdo zneužije ve svůj osobní prospěch. Proto je důležité podporovat občanské iniciativy, které hospodaření s veřejnými financemi bedlivě sledují,“ vysvětluje Hyťha.

Každá z iniciativ obdržela finanční podporu ve výši 35.000 hřiven (asi 31.000 Kč) a možnost odborných konzultací na dálku. Program Cesta iniciativy do konce roku podpoří na jihu Ukrajiny nejméně čtyři další občanské iniciativy.

I v době pandemie koronaviru poskytuje pomoc obětem domácího násilí a ženám Krizové centrum v ukrajinském Chersonu. Chersonské Centrum vzniklo jako výsledek občanské kampaně místní Ligy sociálních pracovníků nazvané „Cherson - území bez násilí“, kterou podpořilo - finančně i metodicky - NESEHNUTÍ. „Řada mezinárodních organizací upozorňuje, že v důsledku nařízených karantén a samoizolací dochází ve světě k velkému nárůstu případů domácího násilí. Krizové centrum v Chersonu nedávno proto začalo vedle právní, sociální a psychologické pomoci poskytovat i možnost krátkodobého azylového ubytování pro oběti domácího násilí. Jsme hrdí na výsledky práce našich partnerů na Ukrajině i na podporu, kterou naší práci v regionu poskytují naší dárci a sympatizanti,“ okomentoval práci NESEHNUTÍ Milan Štefanec.

NESEHNUTÍ působí v Ukrajině od roku 2014, kdy začalo podporovat nezávislou žurnalistiku a podílelo se na vzniku regionálních poboček občanské televize Hromadske.TV. Od roku 2015 systematicky spolupracuje s místními iniciativami z odlehlých regionů na jihu země, které svými aktivitami napomáhají měnit Ukrajinu v lépe fungující demokratickou společnost. Aktivity NESEHNUTÍ v Ukrajině byly podpořeny z prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci Programu transformační spolupráce.

0
Vytisknout
5294

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020