Katalánsko může zavést domácí karanténu

8. 7. 2020

čas čtení 2 minuty
Španělské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že opatření měla být kvůli ohnisku v provincii Lleida zavedeno dříve, informují Elena G. Sevillanová a Oriol Güell.


Katalánské regionální úřady varovaly, že mohou zavést přísnější karanténní opatření, aby zamezily šíření koronaviru v comarce Segriá v provincii Lleida. Podle úřadů počet ohnisek v comarce - tradiční administrativní jednotce ve Španělsku - se v pondělí zdvojnásobil ze sedmi na čtrnáct během pouhých čtyř dní.

Ve snaze omezit šíření viru katalánské úřady v sobotu nařídily 200 000 obyvatel comarcy zákaz vycházení, přičemž nikdo kromě pracujících nesmí vycházet. Ale úřady nyní uvedly, že budou možná třeba přísnější opatření. "Pokud se situace za dva týdny nezmění, budeme muset zvážit nová opatření jako domácí karanténu," uvedl Pere Godoy, šéf epidemiologické služby v provincii Lleida.

Zasažená oblast se nachází na jihu provincie, na hranici se sousedními provinciemi Huesca a Zaragoza, a zahrnuje 38 municipalit, včetně města Lleida. Hlavním zdrojem infekce bylo šíření mezi sběrači ovoce v oblasti, odkud se choroba rozšířila do domácností a poté na zbytek komunity. Z 14 ohnisek bylo 10 identifikováno ve firmách zajišťujících sběr ovoce.

Podle Godoye míra promořenosti v Lleidě počátkem června činila 3,1 %, lehce pod průměrem celého státu, který činil 5 %. Nicméně zvýšená ekonomická a sociální aktivita a příjezd zhruba 30 000 sezónních dělníků vedly v posledních týdnech k nárůstu infekcí. Minulý týden v Segríi již šlo o více než 175 případů na 100 000 obyvatel, několikanásobně nad rámec rizikové úrovně. Godoy, který je také předsedou Španělské epidemiologické společnosti, varoval, že podle studie je 97 % dosud náchylných k nákaze COVID-19, protože dosud nezískali protilátky.

V pátek katalánská vláda zřídila polní nemocnici nedaleko stálého zařízení Arnau de Vilanova, aby zvládala přibývající koronavirové pacienty. Podle posledních údajů oddělení intenzívní péče zde přijalo v pondělí osm případů, což je dvojnásobek údaje z před deseti dní, a zaznamenáno bylo celkem 57 hospitalizací. Katalánské úřady také začaly najímat dobrovolníky z veřejného zdravotnického systému pro polní nemocnici.

V úterý regionální ministryně zdravotnictví Alba Vergésová prohlásila, že vláda zvažuje povinné nošení roušek v Katalánsku.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
6650

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2020