Jak Indie rozvrátila čínské záměry v Himálaji

7. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Poté co Indie ve dnech 29.-30. srpna usvědčila čínské ozbrojené síly v oblasti Rezang La v Himálaji z blafování, připravila se na dlouhodobé soupeření v Ladaku, přičemž komunikační linie vedoucí k frontě nejsou vystaveny čínskému obtěžování, napsal Shisir Gupta.


I když vojenské i diplomatické kanály mezi oběma zeměmi zůstávají otevřeny, rychlá indická reakce v posledním srpnovém týdnu musela protivníkovi v oblasti údolí Rezang La a sektoru Chushul přinést vystřízlivění.

Ačkoliv psychologická válka vedená přes média je klíčovým prvkem čínské vojenské strategie, situační zpráva pro štáb Čínské lidové osvobozenecké armády z 30. srpna musela způsobit, že si velitelství Západního okruhu uvědomilo náladu indických speciálních jednotek a tankových vojsk. Nové rozmístění indické armády je zaměřeno na odražení jakéhokoliv postupu Číňanů, který by měl jednostranně změnit Linii faktické kontroly (faktickou státní hranici) ve smyslu nároků na Zelenou linii z roku 1960.

Situace na zemi vypadá tak, že Čína od neozbrojeného střetu v Galwanu dne 15. června posílila své jednotky v oblasti o 60 %, zatímco její politici hovoří o míru.

Podle pozorovatelů bude čínská agrese pokračovat do listopadových prezidentských voleb v USA a postup v Ladaku z Galwanu na Pangong Tso byl součástí strategického rozmisťování sil, které mělo potrestat Indii za blízké vztahy se Spojenými státy. Klimatické podmínky v Ladaku během října zajistí, že vojáci budou v polárních podmínkách a silném větru bojovat pouze o přežití. Čínský postup bude také záviset na tom, zda v USA dojde ke změně a jaká bude politika nové administrativy vůči Pekingu.

Zůstalo nevyřčeno, že čínská agrese v Ladaku byla součástí příprav na oslavu stoletého výročí založení čínské komunistické strany, které připadá na příští rok.

Je zřejmé, že Číňané neočekávali reakci indické armády v Ladaku, stejně jako politické, vojenské, diplomatické a ekonomické náklady na okupaci území, které jeho armáda proradně obsadila v květnu 2020.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7761

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2020