Biologické hodiny mužů a žen "tikají" různě

7. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Dvojice výzkumníků z University of Pennsylvania analyzovala články autorů studujících lidské biologické hodiny. Přitom objevila jednu věc: Existují rozdíly mezi pohlavími. Seán Anderson a Garret FitzGeralt publikovali své zjištění v časopise Science.


Předchozí výzkumy zjistili, že lidé a další živočichové vykazují více než jeden typ denního rytmu. Kromě cirkadiánního rytmu, který reguluje spánek a bdělost, mají lidé například rytmy kontrolující dýchání, výměnu kůže a tep. Patrně nejznámější je cirkadiánní rytmus, protože má dobře pozorovatelný dopad na naše každodenní životy. Kontroluje, kdy uléháme a vstáváme. Dotýká se i metabolismu. V určitou denní dobu se cítíme unavenější, máme sklon být pomalejší nebo rychlejší. Nyní vědci zkoumali studie o cirkadiánním rytmu týkající se 53 000 lidí. Přitom zjistili, že věk a pohlaví vykazují "významný dopad" na biologické hodiny.

Ženy mají spíše sklon být "skřivany", zatímco muži "sovy". Ženy jsou také odolnější vůči narušování přirozeného cirkadiánního rytmu. Během dne bývají aktivnější, což představuje také vzorec běžný u dětí. Nicméně v noci mají méně energie než muži.

Studie dále zjistila, že ženy spí déle a během spánku stráví více času v jeho "hluboké" fázi zahrnující sny než muži. Jsou také odolnější vůči vyrušování ze spánku. Na druhé straně muži mají větší sklon dávat si odpoledního "šlofíka".

Výzkum nezjistil důvody rozdílů v cirkadiánních rytmech, ale má podezření, že může souviset s mateřskou rolí žen. Některá zjištění také naznačují souvislost s menstruačním cyklem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6581

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2020