Karabach: Eskalace konfliktu, nebo nová válka?

2. 10. 2020

čas čtení 2 minuty
27. září v zóně karabašského konfliktu začaly boje s použitím obrněné techniky a dělostřelectva. Důležitou změnou ve tři dekády trvajícím konfliktu je, že bojové akce probíhají po celé linii fronty a znepřátelené strany vyhlásily válečný stav a mobilizaci.


Podle údajů ministerstva obrany Náhorního Karabachu a Arménie z 30. září zemřelo 84 vojáků a "kolem 200" dalších bylo zraněno. Přitom více než 80 zraněných převezli do jerevanských a veřejných nemocnic. Došlo také k obětem mezi civilním obyvatelstvem, zemřelo 9 lidí, raněno je kolem 30. Ázerbájdžánské úřady nezveřejňují údaje o bojových ztrátách. Ázerbájdžánská generální prokuratura informovala, že v důsledku dělostřelby zemřelo 12 civilních obyvatel a raněno je 35 dalších. Arménské ministerstvo obrany tvrdí, že po bojích na karabašských obranných pozicích zůstala těla desítek ázerbájdžánských vojáků, ale ázerbájdžánské ministerstvo tuto informaci nepotvrdilo.

Dělostřelba nezasáhla jen pohraniční vesnice v Ázerbájdžánu, ale i hlavní město Náhorního Karabachu Stěpanakert.

Válečný stav a všeobecná mobilizace byly vyhlášeny v Náhorním Karabachu a Arménii. V Ázerbájdžánu, který útočnou operaci po celé frontové linii označil za reakci na ostřelování, byly válečný stav a zákaz vycházení zavedeny 28. září. Během prvního dne bojů Náhorní Karabach ztratil kontrolu nad částí území: Ázerbájdžán oznámil kontrolu nad sedmi vesnicemi v zóně bojové činnosti, ale později karabašské vojenské úřady oznámily, že se část dobytého území vrátila pod jejich kontrolu.

Pojem "válka" byl na situaci kolem Náhorního Karabachu aplikován naposledy v dubnu 2016. V noci na 2. duben 2016 v zóně karabašského konfliktu začalo období intenzivní konfrontace nazvané "čtyřdenní válka". Trvalo do poledne 5. dubna.

Formální příměří po této válce ani na jediný den nezastavilo konfrontaci a na dělící linii neutichala střelba, lidé umírali. Během prvního roku příměří zemřelo 28 lidí, během druhého 43.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6471

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2020