Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Světová zdravotnická organizace: Je zřejmě nakaženo na světě 10 procent lidí

6. 10. 2020

čas čtení 3 minuty
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za posledních 24 hodin do 5. 10. stoupl počet registrovaných denních nákaz v ČR o 3119 případů,  na 85 566.  Zemřelo 758 osob (od včera uváděného počtu je to nárůst o 31 mrtvých), 1242 osob je v nemocnici (od včera uváděného počtu je to nárůst o 60 pacientů).

(Pozn. MZČR zpětně mění počty mrtvých za předchozí dny, takže jím uváděný nárůst počtu mrtvých za posledních 24 hodin nevypadá ve srovnání s údajem ministerstva v předchozí den tak vysoký.)

- Donald Trump se prý velmi rychle vrátí do předvolební kampaně. Fake News prý podle něho zveřejňuje jen falešné průzkumy veřejného mínění. Je to zjevně reakce na nejnovější průzkum televize CNN, podle něhož má většina Američanů k Trumpově postoji vůči koronaviru záporný postoj.

Trumpův lékař Sean Conley uvedl, že "mu dáme ještě jednu dávku remdesiviru a pak ho pošleme domů". (Remdesivir je lék, jehož celosvětovou zásobu zkonfiskovaly Spojené státy, takže se ho nedostává v Evropě a v dalších zemích světa.) "I když není ještě úplně z toho venku," řekl Conley, "v jeho stavu ho můžeme bezpečně poslat domů."

- Donald Trump naléhal na Američany, aby se "nebáli koronaviru", který celosvětově usmrtil více než milion lidí, z toho 200 000 Američanů, a vyvolal ekonomický a sociální chaos.

 


- Počet pacientů nakažených koronavirem ve Francii poprvé od 28. května přesáhl 1400.

- Tisková tajemnice Bílého domu Kayleigh McEnany testovala pozitivně na koronavirus. V posledních dnech nenosila na tiskových konferencích roušku, přestože byla ve společnosti nakaženého Donalda Trumpa. Ke konsternaci novinářů se Bílý dům stal ohniskem nákazy. McEnany odmítla sdělit, kolik zaměstnanců Bílého domu je nakaženo.

- V Británii dělá vláda z testování a trasování kůlničku na dříví. V důsledku selhání počítačů nezaregistroval britských systém až 50 000 kontaktů nakažených osob. Nákazy totiž zdravotnictví zaznamenávalo do zastaralé excelové tabulky, která nedokázala obsáhnout větší množství dat a pracovníci si neuvědomili, že se to řadu dní vůbec neregistruje. Více než 16 000 případů nákazy v Anglii z posledních týdnů zůstalo neregistrováno.

- Světová zdravotnická organizace varuje, že na světě bylo nakaženo covidem asi 10 procent jeho obyvatelstva, to by bylo asi 800 milionů lidí. Znamená to ale, že 90 procent obyvatelstva je stále koronavirem zranitelných.

- Španělsko o víkendu zaregistrovalo rekordní počet nových nákaz, 23 480, čímž celkový počet nakažených Španělů překročil 800 000.

- Bary v Paříži budou uzavřeny, protože počet nákaz tam stoupá mezi mladými lidmi.

- V Íránu zemřelo za posledních 24 hodin rekordních 235 lidí, vyrovnalo se to rekordu z doby před deseti týdny.

- Evropa nezvládá nárůst nákaz.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
7454

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020