Nepřetržitě aktualizované predikce amerických prezidentských voleb

9. 10. 2020

čas čtení 3 minuty
Může devadesátiminutová debata změnit průběh prezidentských voleb? A co tvít čítající devět slov?, ptá se Amanda Morrisová.


Datoví vědci Northwestern University vyvinuli novou predikční platformu, která aktualizuje Trumpovy a Bidenovy šance vyhrát každou hodinu. S touto úrovní přesnosti mohou sledující zjistit, jak jednotlivá událost dokáže ovlivnit potenciální výsledek amerických prezidentských voleb.

"Funguje to tak dobře, že se sotva musím dívat na zprávy," říká Thomas Miller, který platformu vyvinul. "Jen sleduji časové série volebních prognóz, a pokud vidím velký skok, pak vím, že se stalo něco důležitého. Pustím zprávy a tam to je - naposledy Trumpova ranní tvítová bouře."

Miller na fakultě Northwestern School of Professional Studies vede MA program v datové vědě. Sledující mohou pozorovat jeho aktualizované predikce prostřednictvím časopisu Data Science Quarterly nebo na Twitteru.

Millerův systém nazývaný "Virtuální tipař" využívá data systému PredictIt, predikčního trhu, kde uživatelé sázejí na politické události skutečné peníze. Poté využívá data k simulaci milionu hypotetických voleb za hodinu, aby zjistil průměrný výsledek. Protože považuje každý stát za samostatný "trh", dokáže predikovat nejen lidové hlasování, ale také, jak by hlasovali volitelé.

S využitím této metody dokáže sledovat bezprostřední reakce na jednotlivé zprávy nebo kampaňovou událost. Když Trump oznámil na Twitteru svou pozitivní koronavirovou diagnózu, pravděpodobnost, že Biden vyhraje, okamžitě stoupla o čtyři procentní body.

V současnosti Millerův systém predikuje, že duo Biden-Harrisová má 92,6 % šanci vyhrát volby s 323 voliteli.

Další systémy předpovídání voleb, jako FiveThirtyEight Natea Silvera a predikční projekt týdeníku The Economist, využívají údaje z průzkumů veřejného mínění. Miller tvrdí, že tyto metody jsou principiálně pochybené ze tří hlavních důvodů: 1) data jsou ve srovnání s rychle se pohybujícím zpravodajským cyklem stará, 2) predikce mají sklon brát stát jako jediný celek, místo aby zohledňovaly systém volitelů, 3) data z průzkumů musejí být adjustována tak, aby odrážela demografii volící populace.

"Predikční trhy jsou spolehlivější než výzkumníci a učenci," prohlašuje Miller. "Sázkový trh nežádá lidi, aby vyjádřili názor, ale aby vsadili peníze. Když vsadíte peníze, věříte tomu, na co jste vsadili. Výsledek se vám nemusí líbit, ale věříte, že se to stane."

Miller dává přednost využití dat z burzy PredictIt, protože poskytuje údaje z trhu volitelů a omezuje každou sázku částkou 850 dolarů. To brání několika bohatým jedincům, aby vsadili tisíce dolarů a změnili výsledek. "Zajišťuje to diverzitu sázejících," vysvětluje Miller.

Miller vyvinul svůj systém pro baseball. Ale když udeřil nový koronavirus, rozhodl se místo toho podívat na americké prezidentské volby.

"Místo simulování her simuluji volby," říká Miller. "A je to mnohem jednodušší. U voleb existují jen dva potenciální výsledky - nikoliv mnoho výsledků každého odpalu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5608

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020