Česká vláda hodlá spáchat kolosální zločin

8. 10. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Chystá se první etapa kontroverzního projektu Dunaj-Odra-Labe, jenž se těší dlouhodobé podpoře prezidenta Miloše Zemana a dalších antienvironmentálních extremistů. V prvním výkopu by Strakovka měla utopit 15 miliard korun, přičemž celkový účet by měl přijít na 586 miliard korun. Nu považme: v době prohlubující se ekologické krize, již umocňuje pandemie, ekonomický propad a eroze demokratických norem, chce Babišův kabinet vyhodit tak nekřesťanský balík za megalomanské zvěrstvo, aby ještě více přitopil pod klimatickým kotlem.

Někdo by možná čekal, že tato šokující novina vzbudí mohutnou vlnu společenského nesouhlasu, jenže nic takového se neděje. A třebaže se sdělovací prostředky převážně zaobírají koronavirovou pandemií, prostor zbývá i pro klimatickou krizi – v českém veřejném prostoru stále eufemisticky označovanou za klimatické změny. A chystaný projekt s touto zásadní globální hrozbou souvisí více, než by bylo zdrávo.  

Jestliže Českou republiku trápí rekordní sucha, jaký má smysl tak obrovská investice do destrukce životního prostředí? Je-li naším prvořadým úkolem vytvořit podmínky pro zachycování vody v krajině, proč takto destruovat vodní režim v zemi a prohlubovat problém sucha – notabene když studie o proveditelnosti celého díla byla podle všeho vylhaná? Vláda je ochotna rozhodovat na bázi lži, jak pro Echo 24 uvádí člen Komise pro životní prostředí Akademie Věd Josef Seják. Jeho postoj sdílí také předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

K ožehavému tématu se kriticky vyjadřuje rovněž vedení Ostravské univerzity, které vyzvalo vládu, aby svůj megalomanský vrtoch zvážila, neboť není ve veřejném zájmu, aby byl tento „ekonomicky a ekologicky rozporuplný projekt přijat bez široké diskuse v regionu, kde má být realizován“. Podle vedení Ostravské univerzity „ekologický rozměr této megalomanské stavby jednoznačně poškodí místní ekosystémy, poškodí zdroje vody, zásadně poškodí charakter cenného území PP Hraniční meandry Odry, výstavba zabere úrodnou půdu a nenávratně ji zničí, celkově ohrozí hydrologickou bilanci území, rizikově ohrozí biodiverzitu území vázaného na fenomén říční krajiny Odry.“

Jinými slovy: Babišova vláda za hlasitého povzbuzování Hradu hodlá během první etapy zničit unikátní ekosystém Hraniční meandry Odry, což představitelé Ostravské univerzity považují za ohrožení budoucnosti svého kraje. Není tudíž vůbec divu, že se proti tomuto zvěrstvu staví 50 tamních měst a obcí nacházejících se v okolí plánované trasy kanálu. Žije zde 112 tisíc lidí, jejichž hlasy by rozhodně měly zaznít.

Jak je vůbec možné, že Strakova akademie kývla na tento zcela nesmyslný projekt, aniž by proběhla zásadní diskuse – což se samozřejmě týká i názorů lidí, kteří žijí v oblasti chystané výstavby?

Takže si to pěkně shrňme: v době, kdy se klimatická krize projevuje stále výrazněji, a to jak bezprecedentními vlnami veder, nevídanými požáry, novými rekordy a stále rychleji tajícími ledovci, přichází Babiš, Zeman a spol. s nápadem, jak environmentální katastrofu ještě více urychlit. Součástí boje s globálním ohříváním je totiž i radikální proměna našeho postoje vůči ekosystémům, na jejichž stabilitě závisí naše vlastní přežití. A bezohledné narušení křehkých ekosystémů – kdy je naopak nutné, abychom dokázali zadržovat vodu v krajině – je bez pardonu kolosální zločin.

Jestliže se Babišovi vytýká kdejaká lumpárna, postoj jeho vlády ke globálnímu klimatickému nebezpečí je bez diskuse skandální. Český premiér a další tuzemští betonáři se v zásadě příliš neliší od pyromanů Trumpova a Bolsonarova ranku, když dávají zelenou destrukci namísto konstruktivního řešení prvořadého problému.

 

 

 

1
Vytisknout
14694

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020