Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Rekordní počet nákaz v České republice

7. 10. 2020

čas čtení 6 minut
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za posledních 24 hodin do 7. 10. stoupl počet registrovaných denních nákaz v ČR o 4457 případů (o 1338 více než včera!),  na 90 022.  Zemřelo 794 osob (od včera uváděného počtu je to nárůst o 36 mrtvých), 1387 osob je v nemocnici (od včera uváděného počtu je to nárůst o 145 pacientů).

(Pozn. MZČR zpětně mění počty mrtvých za předchozí dny, takže jím uváděný nárůst počtu mrtvých za posledních 24 hodin nevypadá ve srovnání s údajem ministerstva v předchozí den tak vysoký.)


- Guardian zaznamenává rekordní počet nákaz v České republice, 4457 za jediný den. Počet nákaz v ČR roste nejrychleji v Evropě. Úterní nárůst nákaz překonal předchozí rekord 3794 případů za den. Celkem bylo od března v ČR nakaženo 90 022 osob. Od 25. srpna je to čtyřnásobný nárůst. Hospitalizace se zdesetinásobily a vyvolává to tlak na české zdravotnictví. Za posledních čtrnáct dnů má ČR 326.8 nákaz na 100 000 obyvatel. ČR poprvé předstihla poměrem nákaz Španělsko, které mělo 6. října 302.4 nákaz na 100 000 obyvatel. Počet osob hospitalizovaných s covidem-19 stoupl na 1387, z nichž je 326 na intenzivní péči. Je to více než trojnásobný vrchol v době začátku epidemie na jaře. Vše toto cituje Guardian ze zprávy tiskové kanceláře Reuters.

- Matt Frei, Channel 4 News:  Americká vojenská elita a ten muž, co nosí pro amerického prezidenta nukleární kódy, mají všichni pozitivní testy na koronavirus, anebo jsou v karanténní izolaci. Zase jednou skutečnost překonává fantazii.


- Jon Sopel, BBC: Dodejme, že nejvyšší Trumpův poradce a autor jeho projevů Stephen Miller je nakažen koronavirem.


- Tři velké anglické univerzity zrušily přednášky a semináře v posluchárnách poté, co se zcela rozložila pochybná strategie otevřít anglické univerzity studentům. (Glasgow University naštěstí naprosto rozumně určila už v létě, že veškerá výuka v podzimním semestru se povede pouze prostřednictvím internetu, pozn. JČ.) Více než 80 univerzit v Británii zaregistrovalo více než 5000 potvrzených nákaz covidu-19 mezi studenty a učiteli. Více než 1000 nákaz je na univerzitě v Manchesteru, která také oznámila že okamžitě ruší vyučování na místě. V úterý bylo v Británii potvrzeno 14 542 nových nákaz za posledních 24 hodin, je to nárůst o 2000 ve srovnání s pondělkem. 76 pacientůl zemřelo a 2833 pacientů bylo hospitalizováno. ZDE 

- Spojené státy sobecky vykoupily veškeré zásoby remdesiviru, léku, který na covid dostal Donald Trump. Remdesivir, který vyrábí americká firma Gilead, je jen jedním z dvou léků, které do určité míry působí na covid-19. Po jeho podávání se někteří pacienti rychleji uzdravili z vážného průběhu choroby. V létě vykoupily Spojené státy téměř všechny jeho zásoby, takže je ho nyní po světě nedostatek a v Británii, v České republice a v Holandsku není tento lék nyní k dispozici. Lékaři v Británii dostali instrukce, aby ho kvůli jeho nedostatku dávali jen nejvážněji nemocným pacientům. ZDE  

- Vysocí američtí vojenští činitelé se odebrali v úterý do karantény poté, co vysoký důstojník pobřežní stráže měl pozitivní test na koronavirus, uvedl Pentagon. V karanténě jsou i předseda spojených šéfů štábu generál Mark Milley a náměstek předsedy generál John Hyten. ZDE 

- Trumpův kontroverzní právník Rudy Giuliani silně kašlal během televizního interview, v němž horlil proti rouškám. ZDE 

 
 

- Tři vědci, Sunetra Gupta z Oxford University, Jay Bhattacharya ze Stanford University, a Martin Kulldorff z Harvardu argumentují, že by se měl koronavirus nechat nakazit mladé lidi, zatímco by se měli chránit staří. Mnozí tento otevřený dopis podepisují, jiní vědci ho zuřivě odmítají, s poukazem na to, že by šlo o "groteskní" plán likvidace invalidů a nemocných lidí. Autoři dopisu tvrdí, že karanténní opatření mají brutální dopad na veřejné zdravotnictví, poškozují duševní zdraví a nejchudší lidé jsou postiženi nejvíc. Například William Hanage, profesor epidemiologie z Harvardu, poukazue na to, že covid-19 je smrtelnější než chřipka pro lidi starší 35 let a od toho věku smrtnost stoupá exponenciálně. Znamenalo by to, že by bylo nutno chránit před nákazou obrovské množství obyvatelstva. Jinou znepokojující věcí je, že volný průběh nákazy mezi mladými a zdravými lidmi by poškodil jejich organismus dlouhodobě zničením různých jejich tělesných orgánů, jak se to už často projevuje. Karanténní opatření jsou nutná pro snižování míry nákazy. Téměř polovina obyatelstva má nějaké zdravotní riziko, a je tak ohrožena covidem-19, takže strategie stádní imunity by znamenala "brutální vybití nemocných a invalidů". ZDE 

- Evropa musí najít "mimobiologické řešení" koronavirové pandemie, protože se nákaza rekordně šíří a lidé už mají dost karanténních opatření.

- Západní křidlo Bílého domu je jak "město duchů", uprostřed stížností, že zaměstnanci nebyli varováni před tím, kdo je nakažen. Většina z nich nyní pracuje z domova, zatímco Trump naléhá na Američany, aby se "covidu nebáli".

- Moskva omezila veřejnou dopravu studentů a důchodců, protože tam rekordně stoupají počty nákaz.

- Írán zavádí povinné nošení roušek v hlavním městě Teheránu, zaznamenal denní rekord nových 4151 nákaz.

- Belgie zpřísňuje protikoronavirová opatření a zakazuje setkávání více než čtyř lidí.

- Itále uvažuje o zavedení povinného nošení roušek venku.

- Polsko zaznamenalo rekordní denní počet úmrtí na koronavirus - 58 osob.

0
Vytisknout
9478

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020