Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Bylo by možné zvládnout pandemii vytvořením stádní imunity?

12. 10. 2020

čas čtení 3 minuty
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za posledních 24 hodin do 12. 10. stoupl počet registrovaných denních nákaz v ČR o 3104 případů na 117 110. (Česká média však uvádějí, že se lidé přestávají nechávat testovat.) Zemřelo 987 osob, 2106  osob je v nemocnici.

- Globální případy koronaviru stouply na téměř 37,5 milionu. Přispívá k tomu nárůst infekcí v USA i  Evropě. Celosvětově registrovaný počet mrtvých dosáhl 1 075 848.

- Bylo by možné zvládnout pandemii vytvořením stádní imunity? V současnosti bylo v Británii covidem nakaženo jen asi 8 procent obyvatelstva. Pro státní imunitu by bylo zapotřebí nakazit asi 70 procent. Jenže my víme, že imunita na covid během času mizí a že lidé mohou být nakaženi covidem napodruhé, říká Sir Robert Lechler, předseda britské Akademie lékařských věd. Proto vědci argumentují, že stádní imunitu by nebylo možno udržet bez očkování či pravidelné nové nákazy. A hlavně, kdyby se zrušila lockdownová omezení, došlo by k obrovskému nárůstu úmrtí, především starších a zranitelných lidí. Zdravotnictví by bylo zahlceno a vyřazeno z funkce a velké množství případů "dlouhého covidu" by mělo dlouhodobé dopady i pro ty, kdo zpočátku mají jen mírné příznaky. ZDE 

- Itálie plánuje nová celonárodní omezení, vzhledem k tomu, že infekce stoupají na úroveň naposledy zaznamenanou v březnu. Počet infekcí v Itálii překročil 5000 denně, ale počet úmrtí je nyní daleko nižší než na jaře.

 
- Řecko oznámilo denní rekord 13 úmrtí a 280 nových infekcí. Celkový počet nákaz v Řecku od začátku pandemie je 22 358 a 449 úmrtí.

- Více než polovina zdravotních sester ve Francii je na hranici vyhoření. Vyplývá to z průzkumu 60 000 znich.

- Britský premiér Boris Johnson má zveřejnit nový třístupňový systém poplachu pro omezení proti covidu. První stupeň má omezit setkávání lidí na šest a policejní hodinu pro restaurace a bary ve 22 hodin, nošení roušek a sociální distancování. Druhý stupeň obsahuje zákazy návštěv v rodinách a třetí stupeň uzavření barů a restaurací. Nejpostiženější jsou severoanglická města Liverpool, Manchester a Newcastle a tam se očekávají nejpřísnější opatření.

- Čínské město Qingdao oznámilo, že otestuje všech svých devět milionů obyvatel, poté, co se tam vyskytlo šest nákaz spojených s lidmi, kteří přijeli ze zahraničí. Testování devíti milionů osob bude trvat pět dní.

- Donald Trump prohlásil, že se "vyléčil" z covidu a v pondělí uspořádá předvolební shromáždění na Floridě.

- Britská kina zaznamenala nejmenší příjmy za posledních sto let. Návštěvnost v roce 2020 poklesla o 75 procent ve srovnání s rekordním rokem 2019, kdy do kina zašlo 176 milionů lidí.

- Hlavní americký vládní epidemiolog dr. Anthony Fauci kritizoval předvolební kampaň Donalda Trumpa, která ve videoreklamě vytrhla jeho výrok z kontextu, takže to lživě vypadá, že Fauci chválí Donalda Trumpa.

Lidé v Gaze prohledávají odpadky a hledají v nich jídlo. Palestinci zápolí s bezprecedentní mírou chudoby, konstatoval šéf úřadu OSN pro palestinské uprchlíky. V Libanonu, v Sýrii, v Jordánsku, v Gaze a jinde trpí v důsledku pandemie palestinští uprchlíci nyní obrovskou měrou.

Počet denních nákaz v Německu stoupl o 2467 na 325 331. Počet mrtvých stoupl o 6 na 9621.


Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5805

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2020