Letošní září je nejteplejším září v dějinách měření teplot

8. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Podle programu Copernicus je letošní září o 0,05 stupně Celsia teplejší než loňské září, které bylo do té doby nejteplejším září v historii měření teplot. Vědci říkají, že jde o jasný důkaz toho, že teploty se zvyšují v důsledku lidské činnosti. Program Copernicus, který spadá pod Evropskou unii, uvádí, že teploty panující v arktické oblasti Sibiře jsou stále nadprůměrné, informuje BBC News.

Copernicus také potvrdil, že rozloha ledu v Arktickém moři je v současnosti druhá nejmenší v dějinách satelitního měření. Letošek by se podle dostupných údajů měl stát nejteplejším rokem v Evropě, třebaže se v těchto dnech poněkud ochlazuje.

Zvýšené globální teploty přispěly k rekordním požárům v Kalifornii a Austrálii. Klimatické změny rovněž přispěly k nejvyšší teplotě, která byla kdy zaznamenána – 54,4 stupně Celsia v Údolí smrti.

Klimatické změny jsou také hnacím motorem přívalových dešťů, které zaplavily jih Francie, kde byly zaznamenány více než půlmetrové denní srážky. Podle meteorologické stanice Météo-France dochází k tak silné průtrži mračen jednou za sto let – Francouzi přitom nyní měli dva tak silné slejváky v jednom týdnu.

„Klima a počasí jsou vysoce variabilní. Nicméně jsme předpověděli, že se tyhle události stanou – vzhledem k našemu vlivu na klima,“ uvedla pro BBC News Samantha Burgess z programu Copernicus. Rekordy v počasí se zpravidla překonávají přirozenou cestou, avšak meteorologové jsou znepokojeni některými novými extrémy.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5094

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020