Trestní oznámení proti Damašku a zablokované svědectví

8. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Přeživší chemických útoků, k nimž došlo v letech 2013 a 2017 během syrské války, podali v Německu trestní oznámení, v němž obvinili syrskou vládu ze zabití více než 1400 lidí. K jednomu útoku došlo na damašském předměstí východní Ghúta v roce 2013 a druhý se odehrál ve vesnici Chán Šajchún v roce 2017. USA, Británie a Francie mezitím v OSN znemožnily bývalé hlavě Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), aby mohla svědčit. José Bustani byl pověřen tím, aby přečetl prohlášení o údajném interním utajení informací týkajících se chemického útoku v syrské Dúmě v roce 2018.

OPCW a Trumpova vláda z útoku obvinily syrskou vládu, nicméně uniklé dokumenty obsahují zpochybnění oficiální verze, k čemuž se hlásí dva vyšetřovatelé OPCW. Spojené státy bombardovaly Sýrii několik dní po údajném útoku v Dúmě. Poté, co bylo Bustanimu zakázáno svědčit v Radě bezpečnosti OSN, bývalý šéf OPCW natočil video, ve kterém přečetl předem připravené poznámky.

José Bustani mimo jiné tvrdí: „Pokud OPCW věří v sílu své vědecké práce o Dúmě a v integritu vyšetřování, neměla by se bát vyslechnout své vyšetřovatele. Pokud jsou však tvrzení o potlačení důkazů, selektivním použití dat a vyloučení klíčových vyšetřovatelů opodstatněná, pak je ještě důležitější, aby byl problém řešen otevřeně a naléhavě.“

 

Původní text v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
5648

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020