Belmaršský tribunál

9. 10. 2020 / Srećko Horvat

čas čtení 4 minuty
Dokud bude Julian Assange ve vězení, bude Belmaršský tribunál pokračovat v boji za jeho spravedlnost.

Dne 13. listopadu 1966 – v době vrcholící odbojové války ve Vietnamu – svolali Bertrand Russell a Jean-Paul Sartre lidový tribunál, který chtěl učinit vládu USA odpovědnou za její stupňující se válečné zločiny. “Tribunál nemá jasný historický precedens,” řekl Russell. Nepředstavoval žádnou státní moc; neměl žádnou schopnost obviněné odsoudit. “Věřím, že tato zjevná omezení jsou ve skutečnosti ctností. Můžeme svobodně vést slavnostní a historické vyšetřování, “řekl Russell,„ a předložit je svědomí lidstva.“

O půl století později Progresivní internacionála (PI) znovu vyzývá svědomí lidstva proti zločinům amerického imperialismu

Pátek 2. října byl prvním dnem Belmaršského tribunálu, pojmenovaného podle vězení, kde je Julian Assange trvale držen za to, že se odvážil zveřejnit dokumenty, které podrobně popisují mučení, násilí a nelegální špionáž v režii USA. Další informace z Belmaršského tribunálu.

Z Belmarše nyní Assange čelí vydání do Spojených států – poprvé v historii byl vydavatel obviněn podle zákona o špionáži . Tribunál odvozuje svůj název od tohoto místa, které se podílí jak na zločinech odhalených Assangeem, tak na zločinech, které jsou nyní páchány proti němu.

V nedávném prohlášení podepsaném mnoha členy její rady (včetně Noama Chomského a Arundhati Royové) varovalo Progressive International (PI), že stíhání australského občana za jeho novinářské aktivity prováděné ve svrchovaných evropských zemích je hrubým porušením lidských práv a mezinárodníh práva:

“Ještě nebezpečnější je, že se vytváří právní precedent, což znamená, že jakýkoli kritik zahraničněpolitické politiky Spojených států může být odeslán do Spojených států, kde bude čelit doživotnímu vězení nebo dokonce trestu smrti.”

Výroky však nebudou stačit. Proto PI založila Belmaršský tribunál s cílem postavit vládu Spojených států před soud za její zločiny v 21. století, od zvěrstev v Iráku přes mučení v zálivu Guantánamo až po program nelegálního sledování CIA, a upozornit na případ Juliana Assangeho.

“Naše pozice je silná, protože se nesnažíme poslat několik osob do vězení,” řekl Sartre o tribunálu z roku 1966, “ale ve veřejném mínění probudit ve zlověstném okamžiku naší historie myšlenku, že mohou existovat politická opatření, která jsou objektivně a právně trestní. “

Opět jsme ve zlověstném okamžiku naší historie a žádáme, tak jako to tehdy udělal Bertrand Russell, „národy světa, široké masy, aby přijaly opatření k zastavení zločinů“.

Tribunál spojil řadu globálně působících aktivistů, umělců, myslitelů a politických představitelů, aby prošetřili a vyhodnotili odhalení Wikileaks

Bývalý prezident Brazílie Lula nám připomíná, co Brazilci dluží za odhalení WikiLeaks, zatímco bývalý řecký ministr financí Janis Varoufakis vysvětluje, proč musí být Assange okamžitě propuštěn.

K tribunálu se připojil také Tariq Ali, člen původního Russellova a Sartreho tribunálu, který odešel do Vietnamu vyšetřovat americké válečné zločiny, dále Assangeova právnička Jennifer Robinsonová, aktivisté a hudebníci Roger Waters a M.I.A, bývalý prezident Ekvádoru Rafael Correa, filozof Slavoj Žižek, herečka a aktivistka Pamela Andersonová a mnoho dalších.

Dokud bude Julian Assange ve vězení, bude Belmaršský tribunál pokračovat v boji za spravedlnost. Naším cílem není jen svoboda pro Assangeho, ale také spravedlnost za zločiny odhalené WikiLeaks - a ochrana práva svobodně mluvit, vyjadřovat se, shromažďovat se a požadovat pravdu od mocností proti nám vystupujících.

Pokud se teď neozveme - se všemi důkazy v našich rukou - máme malou šanci proti válečné mašinérii a sledování, které se každým dnem stává sofistikovanějším a tajnějším.

Je čas jednat. A je čas požadovat spravedlnost. Protože tím, že obviní vydavatele, který odhalil jejich trestné činy, musíme obvinit samotné zločince. Připojte se k nám.

Sledujte Belmaršský tribunál!

Podepište petici proti vydání Juliana Assangeho zde.

Tento článek původně publikoval časopis Progressive International Wire.

0
Vytisknout
6906

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020