Průběžné zpravodajství

Češi řeší pandemii tím, že se přestávají nechávat testovat

11. 10. 2020

čas čtení 4 minuty
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za posledních 24 hodin do 11. 10. stoupl počet registrovaných denních nákaz v ČR o 4635 případů na 114 005. (Česká média však uvádějí, že se lidé přestávají nechávat testovat.) Zemřelo 948 osob, 2085  osob je v nemocnici.


- Nošení roušek na veřejnosti musí být povinné, varuje Asociace britských lékařů. Ostře kritizuje vládu Borise Johnsona za "zmatené a nedůsledné" signály veřejnosti. Asociace britských lékařů zdůrazňuje, že vláda musí přijmut jasnější a přísnější protikoronavirová opatření. (Nákaza v Británii je daleko nižší než v ČR!)  Předseda Asociace britských lékařů dr. Chaand Nagpaul kritizoval vládu za to, že zrušila původní protikoronavirová opatření, a přispěla tak k novému nárůstu infekcí.  (Totéž v ČR.) Nagpaul řekl: "Nárůst infekcí následoval po rychlém uvolnění opatření poté, co londýnská vláda přestala být ostražitá - ještě v srpnu vláda doporučovala občanům, aby cestovali, jezdili do práce a chodili do restaurací a hostinců. Vláda má povinnost znovu získat důvěru veřejnosti v opatření, která musejí být pro zvládnutí viru zavedena. Vláda musí také poskytnout finanční podporu, aby podniky měly možnost učinit své prostory bezpečné vůči nákaze a musí zveřejnit jasné informace, jaká přesně opatření podniky mají provést." Asociace britských lékařů také požaduje, aby zranitelní lidé dostali respirátory lékařského typu, které ochraňují nositele respirátoru i brání šíření infekce. Doporučuje to Světová zdravotnická organizace. Z některých studií vyplývá, že rouška skládající se z jediné vrstvy látky filtruje jen asi 3 procenta nákazy. Rouška skládající se ze tří vrstev látky filtruje asi 60 procent nákazy. Lékařský respirátor filtruje 86 procent nákazy. Asociace britských lékařů také doporučuje, aby lidé s nízkými příjmy a osoby dostávající sociální podpory dostávali roušky zadarmo, stejně jako lidé, kteří mají právo na lékařské předpisy zadarmo a děti, které dostávají ve školách obědy zadarmo. Asociace britských lékařů také požaduje aby bylo zpřísněno opatření zakazující setkávání více než šesti lidí. Mělo by být dovoleno setkávání lidí jen z dvou domácností, a to venku, ne uvnitř. Na všech pracovištích musí být povinné nosit roušky a zejména tam, kde není možný odstup dvou metrů.  ZDE
 

 

- Donald Trump údajně už "není rizikem nákazy pro jiné lidi", řekl jeho osobní lékař z Bílého domu Sean Conley, který v předchozích dnech proslul bagatelizací a manipulací informací o Trumpově nákaze. Conley neuvedl, zda měl Trump už negativní test na virus.

- Počet nákaz v Indii překročil 7 milionů. Za posledních 24 hodin registrovala Indie dalších 74 383 infekcí. Očekává se, že v nadcházejících týdnech se Indie stane koronavirovou pandemií nejpostiženější zemí, a předstihne tak USA, kde bylo zatím nakaženo 7,7 milionů osob.

- Počet nových nákaz ve Francii stoupl na 26 000 za jediný den, je tomu tak poprvé od začátku pandemie.

- Británie v sobotu zaznamenala nových 15 166 nákaz. Oficiální počet mrtvých na koronaviruys dosáhl v Británi 42 760, ovšem britský Národní statistický úřad počítá tzv. excess deaths, přebytečná úmrtí, srovnává letošní počet úmrtí s průměrem statistik z předchozích let a zaznamenává přibližně 60 000 - 70 000 mrtvých.

- Brazílie v sobotu překonala hranici 150 000 mrtvých.

- Írán učinil nošení roušek na veřejnosti  v Teheránu povinným, nenošení roušek se pokutuje. V Íránu totiž stoupl počet úmrtí tento týden na 239.

- Irsko v sobotu zaznamenalo nových 1012 infekcí, nejvyšší nárůst od dubna a výrazný nárůst od průměrného nárůstu 523 infekcí za posleední týden.

- Počet hospitalizovaných občanů státu New York dál roste, varuje guvernér Andrew Cuomo.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7183

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020