Náhorní Karabach: Obě strany obviněny z použití kazetových pum

9. 10. 2020

čas čtení 1 minuta
Nerozlišující zbraně jsou zakázány mezinárodní smlouvou, kterou Arménie ani Ázerbájdžán nepodepsaly, upozorňují Peter Beaumont a Michael Safi.


Ázerbájdžán byl obviněn z použití zakázaných kazetových pum v odtrženém regionu Náhorní Karabach, včetně munice nalezené v civilních oblastech. Sám obvinil Arménii z použití těchto zbraní, aniž ovšem předložil důkazy.

Média a lidskoprávní organizace potvrdily použití izraelské kazetové munice M095, která rozhazuje stovky sekundárních bombiček (submunice) v rezidenčních oblastech centra Náhorního Karabachu Stěpanakertu.

Použití zakázaných zbraní bylo zdokumentováno, zatímco boje pokračují a mezinárodní zprostředkovatelé se snaží dosáhnout příměří.

Očekávání ohledně příměří jsou v krátkodobém horizontu nízká a existují obavy, že regionální mocnosti mohou být do konfliktu vtaženy, když Ruskem vedená vojenská aliance varuje, že může intervenovat, pokud dojde k ohrožení arménské suverenity.

Ruský prezident Vladimir Putin dal jasně najevo, že nepovažuje boje v Náhorním Karabachu, který se nachází na území Ázerbájdžánu, za důvod aktivace šestičlenné aliance Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti.

Kazetové bomby jsou zakázány úmluvou o zákazu kazetové munice (CCM). Tento dokument podepsala více jak stovka států, ale nikoliv Arménie a Ázerbájdžán. Nerozlišující charakter rozsevu bombiček, z nichž některé při dopadu nevybuchují, může ohrozit civilisty ještě dlouho po skončení konfliktu.

Azerští představitelé popírají, že by jejich jednotky používaly tyto zbraně v Náhorním Karabachu - a místo toho tvrdí, že je použily arménské síly k útoku na produktovod.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5597

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020