Státy skupiny G7 investují o mnoho miliard více do fosilních paliv než do zelené energie

2. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Navzdory ekologické rétorice investovaly státy od začátku pandemie obrovské množství financí do letectví a do automobilismu, zjistila analýza


Státy skupiny G7 investovaly od ledna 2020 do března 2021 189 miliard dolarů na podporu ropného, uhelného a plynařského průmyslu. Tytéž země - Británie, USA, Kanada, Itálie, Francie, Německo a Japonsko - za tutéž dobu investovaly jen 147 miliard dolarů na podporu ekologické energetiky.

Státy skupiny G7 zároveň  zavedly opatření k odstranění ekologických předpisů a přímo financují ropu, plyn a uhlí.  Vyplývá to z analýzy charitativní společnosti Tearfund, Mezinárodního ústavu pro obnovitelný rozvoj a Ústavu pro zahraniční rozvoj. Státy nevyužily možnosti ekologičtější reakce na pandemii. Finanční pobídky pro fosilní průmysl většinou byly poskytnuty bez jakýchkoliv podmínek. Letecký a automobilový průmysl dostal od států skupiny G7 finanční podporu ve výši 115 miliard dolarů. 80 procent těchto financí bylo poskytnuto bez jakýchkoliv podmínek, aby tyto průmyslové sektory omezovaly emise.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

2
Vytisknout
6181

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2021