Kauza Pratasevič: Pokud nepotrestáme Bělorusko, jiné režimy budou také unášet letadla

2. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
Pokud Bělorusku projde únos letadla, autoritářští diktátoři po celém světě budou mít k dispozici nový nástroj útlaku, napsala Anna Applebaumová.

I když jsou zpochybňovány naše nejzákladnější civilizační hodnoty, existuje několik málo sad pravidel a regulací, které se nám nepochybně daří sdílet. Námořní právo například, nebo normy, jimiž se řídí letečtí dispečeři. Piloti jakékoliv národnosti, i když letí z Caracasu, Havany nebo Pchjongjangu, nemají důvod věřit, že instrukce, které dostávají ze země, jsou politické či zavádějící, nebo mají dosáhnout nějakého jiného cíle než bezpečného přistání.

Nyní však běloruský diktátor Alexandr Lukašenko otřásl základním předpokladem, a to bez jakéhokoliv precedentu.

Autoritářské státy ve snaze stíhat své nepřátele už nepociťují potřebu respektovat pasy, hranice, diplomatické zvyklosti, nebo pravidla řízení letů. V tomto novém světě jsou diktátoři ve stále větší míře připraveni zatknout nebo zavraždit politické disidenty kdekoliv, nehledě na to, jaké občanství mohou mít nebo jaké zahraniční zákony či byrokratické procedury je teoreticky mohou chránit. Někdy tyto režimy vyvíjejí tlak na další státy, aby jim pomohly. Jindy unášejí lidi bez cizí pomoci. Cena za to, v podobě sankcí nebo špatných vztahů s vnějším světem, je už zjevně nevyvádí z míry.

Tento konkrétní incident je významný, protože Lukašenko na rozdíl od lídrů Saúdské Arábie, Ruska a Číny má v zahraničí mizivý vliv. To že je nyní ochoten na základě vykonstruovaného důvodu zadržet a možná ohrozit evropské letadlo s většinou evropskými pasažéry na palubě znamená, že je připraven k totální roztržce s EU - a že se zcela spoléhá na ruskou ekonomickou a politickou podporu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6174

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2021