Z pandemické hrůzy do přísnosti na chudé

3. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Loni byl schodek téměř 370 miliard, letos má být 500 miliard a na příští rok je navržen na 390 miliard. K tomu jsme měli asi nejdéle zavřené školy v EU. Podle Economistu jsme v množství lidí, kteří během roku 2020 a 2021 zemřeli nad průměrnou hodnotou, vedle Bulharska (433 mrtvých na 100 tisíc obyvatel), Lotyšska (319), Slovenska (270) a Polska (267) v EU ti nejhorší. Naše číslo je (zatím) 300 mrtvých na 100 tisíc obyvatel. Pro srovnání: Itálie 197, USA 182, Británie 180, Španělsko 170, Francie 126, Rakousko 105, Švédsko 102, Řecko 38, Finsko 18… Dánsko a Norsko jsou dokonce v mínusových číslech (zemřelo tam méně lidí než obvykle).

Škrtání nebo zvyšování daní je téměř nevyhnutelné. Kde budeme škrtat? Na sociálních dávkách přece, jak chce ODS. To je ten ohavný mýtus české pravice, která chce v lidech, zejména těch chudších, vyvolat dojem, že někdo, ideálně někdo ještě slabší než oni, si žije nad poměry a zaslouží přísnost. Podle názorného grafu, který zveřejnil ekonom Filip Pertold na Facebooku a který pochází z oficiálních dat Ministerstva financí, tvoří dávky pro chudé a nezaměstnané jen 3,5% všech sociálních výdajů. Téměř 80% jsou důchody, včetně těch invalidních, následuje plošný příspěvek na děti (pro všechny rodiny bez rozdílu), nemocenská a sociální služby. Co si s tím pravice počne? A co na to piráti? Budou škrtat?

Budou zvyšovat daně? Piráti nejsou levice a těžko jim na této agendě bude tak záležet, aby za ni bojovali proti ODS a TOP09. Podpoří je KDU-ČSL? Nebo STAN? Nebude pro ODS mnohem lehčí se prostě spojit s Ano? Sobotní Lidové noviny na titulní straně daly jasně najevo vůli ministryně Schillerové škrtat a nezvyšovat daně. I kdyby se ČSSD nebo KSČM dostaly s odřenýma ušima do Sněmovny, je celkem jasné, že na novou vládu už nebudou mít vliv. Součet mandátů Ano + levice už prakticky jistě nebude nad 100. Pokud Ano bude chtít být u moci, bude se muset spojit s pravicí, přičemž se nabízí ODS a SPD, s nimiž prosadilo daňovou reformu, tedy snížení daní fyzických osob. S piráty nebo STAN do koalice Babiš asi jít prostě nemůže, ani s TOP09. Možná s KDU-ČSL, ale ta bude mít velmi málo mandátů.

Přísnost na chudé a nepřizpůsobivé už vlastně nemá v české politické debatě s úpadkem levice alternativu. Jistě lze říci, že piráti jsou proti takovému přístupu, zřejmě i STAN, ale není to jejich hlavní agenda. Budou chtít sestavit vládu s ODS a TOP09? Budou muset škrtat. V každém případě tato agenda bude hnát vítr do plachet panu Okamurovi v duchu „chudí proti ještě chudším“. Abychom se nakonec nedočkali toho, že jeho politické hnutí překročí 20%... 

 

Schodek: https://forbes.cz/schodek-rozpoctu-390-miliard-pocita-s-nim-navrh-ministerstva-financi/

Data Economistu: https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker?fbclid=IwAR1YcLLnBe59wEAWHpIa17opnbWpQ4neYvkf2ni9SP9kDmKO-Qav4_lRaRQ

Facebook pana Pertolda: https://www.facebook.com/fpertold

 

1
Vytisknout
7226

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2021