Babiš, Poe a Bolsonaro, čili Nevermore!

27. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
  • Současní autoritáři jako brazilský Bolsonaro nebo český Babiš demontují demokracii nikoliv přes noc, ale ve dvou krocích. 
  • První volební období využijí k jejímu oslabení a podlomení, druhé k dokončení její likvidace. 
  • Proto je nesmírně důležité dosáhnout střídání u moci a nedopustit, aby likvidátoři demokracie dostali šanci dokončit svůj autoritářský projekt. 

El País v rozsáhlém článku nazvaném "El método Bolsonaro: un asalto a la democracia a cámara lenta" (Bolsonarova metoda: Útok na demokracii ve zpomaleném záběru) cituje právníka Pedra Abramovaye. Ten upozornil, že všechny současné autoritářské režimy na světě v prvním funkčním období "jen" postupně degradovaly demokracii, aby pak ve druhém dokončily její zničení. Z tohoto důvodu je naprosto nezbytné zabránit znovuzvolení ultrapravicového brazilského prezidenta Jaira Bolsonara.


Logika "zpomaleného" ničení demokracie je zřejmá: Úkol v případě stabilizovaných demokracií bývá poněkud většího rozsahu než třeba ve výmarském Německu, takže je výhodné rozdělit si ho na dvě části. V prvním volebním období autoritář postupně oslabuje demokratické instituce a kontrolní mechanismy, ale snaží se současně zachovávat i jistou nenápadnost. Vždyť už za čtyři roky bude muset znova absolvovat volby - v podmínkách, kdy ještě nestihl získat plnou mocenskou kontrolu nad situací v zemi - a musí alespoň ještě jedny relativně férové volby vyhrát. Poté přeřadí na vyšší rychlost a odloží zbytky předstírání své oddanosti demokracii. Zavede systém neomezené osobní vlády, který pokojnou cestou už půjde svrhnout jen velice obtížně.

"Jednou jen a pak již ne" by tedy neměla být jen oblíbena "hláška" z Nezvalova překladu Poea, ale současně také hlavní zásada všech skutečných příznivců demokracie.

Když už jsme jednou dopustili, aby se do nejvyšší mocenské pozice dostaly osoby jako Trump, Bolsonaro či Babiš, měli bychom alespoň ze všech sil zapracovat na tom, aby druhé funkční období zmíněných výtečníků už v žádném případě nenastalo.

Protože v opačném případě se s demokracií můžeme nadlouho rozloučit.

2
Vytisknout
8677

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2021