Německo protestuje proti ruským předvolebním kyberútokům

8. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Spolková vláda má důkazy, že útoky spáchala ruská GRU. 

Německo protestuje proti ruským pokusům ukrást data poslanců v rámci možné přípravy k šíření dezinformací před nadcházejícími volbami.

Mluvčí ministerstva zahraničí Andrea Sasseová prohlásila, že hackerský nástroj zvaný Ghostwriter kombinoval "konvenční kybernetické útoky s dezinformacemi a vlivovými operacemi" a že aktivity zaměřené proti Německu byly už sledovány "nějaký čas".

Podle Sasseové před volbami konanými 26. září došlo k pokusům získat osobní hesla spolkových a zemských poslanců s cílem ukrást jejich identity. Mimo jiné tyto pokusy zahrnovaly phishingové emaily.

"Tyto útoky mohou sloužit jako příprava k vlivovým operacím jako dezinformační kampaně spojené s parlamentními volbami," řekla mluvčí novinářům v Berlíně.

"Německá vláda má spolehlivé informace na základě lze aktivity Ghostwriteru připsat kybernetickým aktérům ruského státu a specificky ruské vojenské rozvědce GRU," řekla Sasseová. Považuje tuto "nepřijatelnou aktivitu za ohrožení bezpečnosti Spolkové republiky Německo a procesu demokratického rozhodování, a za vážnou zátěž dvoustranných vztahů."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5732

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2021