Portugalsko "potřebuje přistěhovalce"

1. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Ministerstvo vnitra označilo legální migraci do Portugalska za "prioritu". 

Portugalský ministr vnitra prohlásil, že v nadcházejících dekádách by se Portugalsko mělo soustředit na "legální, bezpečné a řádné migrační mechanismy", aby byla zaručena práva na zdraví, bydlení a práci.

"Portugalsko je země, podle posledních censů, která se vyznačuje stárnutím, potřebuje imigranty. Takže musí upřednostnit mechanismy pro legální, bezpečnou a řádnou migraci jako způsob zajištění respektu k lidským právům v tak odlišných oblastech jako právo na zdraví, adekvátní bydlení a právo na spravedlivý zaměstnanecký vztah," prohlásil Eduardo Cabrita na zahájení mezinárodní konference Nucené návraty a lidská práva organizované Generálním inspektorátem ministerstva vnitra (IGAI).

Podle něj je třeba na národní i evropské úrovni bojovat s pašováním lidí.

Cabrita také řekl, že Evropa se musí věnovat migraci "koordinovaně, koherentně a především připraveně" a vzít v úvahu humanitární rozměr nedávných událostí v Afghánistánu.

(Nedávno zesnulý portugalský exprezident Jorge Sampaio ještě v srpnu nastartoval program vzdělávání afghánských dívek v zahraničí - pozn. KD.)

Ministr na konferenci zdůraznil změny v Portugalsku, které se v posledních dekádách stalo "zemí, která získává občany rozmanitého původu".

"Portugalsko, které před 30 lety mělo méně než 100 000 cizích občanů, dosáhlo i v časech pandemie zhruba 680 000 cizích občanů legálně usídlených ke konci roku 2020," zdůraznil ministr.

Podle Cabrity od roku 2007, kdy došlo ke změně zákona, dosáhlo na portugalské občanství více než půl milionu cizinců.

"Od té doby počet získaných portugalských občanství stoupl ze zhruba 5 000 ročně na více než 50 000 ročně," řekl a dodal, že i návrat do zemí původu u migrantů, kteří dorazí do Portugalska bez potřebných náležitostí, musí být prováděn s "úctou k lidské důstojnosti".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
5214

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2021