Ukrajina "zváží zákaz cestování Rusů do země"

29. 11. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Otázka technicky nesouvisí s pátečním oznámením prezidenta Zelenského, že kyjevské úřady odhalily přípravy státního převratu. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij reagoval na elektronickou petici umístěnou na stránkách vlády, která vyzývá k prozkoumání možnosti uvalit zákaz nebo omezit vjezd Rusů do země, a přislíbil, že tuto otázku prozkoumá.

Zdá se, že prezident předal petici premiérovi Šmygaljovi a ministru obrany Danilovovi, kterým nařídil analyzovat stav současného režimu vjezdu ruských občanů na Ukrajinu z pohledu zajištění bezpečnosti země a ochrany národních zájmů.

Autorem petice je bývalý šéf oděské buňky organizace Pravý sektor a často žalovaná osoba Sergej Sterněnko. 11. listopadu petice získala přes 25 000 hlasů, což zavazuje šéfa vlády k tomu, aby na ni odpověděl.

Otázku možného vízového režimu s Ruskem Ukrajina zkoumá od roku 2014. V roce 2017 ministerstvo zahraničí konstatovalo, že v případě přijetí obdobných opatření ruskou stranou utrpí asi 3 miliony Ukrajinců žijících v Rusku.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5977

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2021