Je absolutně nutné co nejrychleji přeočkovat populaci třetí dávkou

29. 11. 2021 / Radek Mokrý, Jan Čulík

čas čtení 3 minuty


Britská vláda rozhodne v těchto dnech, že bude třetí dávka vakcíny proti koronaviru bezodkladně k dispozici občanům všech věkových kategorií. Toto opatření na doporučení vědců zavádí kvůli šíření nové varianty omikron. Z Izraele přišly informace, že očkovaní jedinci nakažení omikronem mají jen velmi mírný průběh. Z USA přicházejí výsledky studie, že třetí dávka dokáže ochránit i před variantami, které se vymykají vakcínám.

Radek Mokrý zpracoval informace ze švédské studie, upozorňující na celkem známou věc, že vakciny firem BioNTech/Pfizer slábnou po půl roce, firmy AstraZeneca po čtyřech měsících. Jak na to upozornil Jaroslav Flegr v tomto rozhovoru, závisí to samozřejmě na věku jedinců: čím je člověk starší, tím rychleji jeho imunita klesá. Nejhůře jsou samozřejmě postiženi lidé s poškozeným imunitním systémem, například ti, kteří se podrobili léčbě oslabující imunitní systém nebo prodělali transplantace.
 
V souvislosti s novou variantou omikron hovoří však vědci ještě o tom, že přestože ostražitost imunitního systému, získaná vakcínami, slábne, zůstává ještě "paměť buněk typu T, které jsou schopny bránit organismus delší dobu (JČ)


 

Radek Mokrý:
Jaké vakcíny chrání jak dlouho?
https://www.spektrum.de/news/wie-lange-schuetzt-der-impfstoff-von-biontech-moderna-astrazeneca/1945216

Pro tento účel byla k dispozici data od 5,8 milionu lidí ze dvou národních registrů, do kterých je povinné hlásit všechna očkování a onemocnění.
U dvou dávek BioNTech nebyl po sedmi měsících zjistitelný žádný účinek, u AstraZeneca po čtyřech měsících: Zde se očekávaná ochrana ve skutečnosti změnila ve zvýšené riziko. To neznamená, že samotná vakcína zvyšuje riziko infekce. Očkovaní a neočkovaní lidé se mohou lišit i jinak, na příklad, že účinek je i obrácený.

Ochrana před hospitalizací a smrtí se ukázala jako podstatně stabilnější. Ale i zde se účinnost v průběhu času snižovala: z počátečních asi 90 procent na dobrých 40 po zhruba šesti měsících. Aby tým ověřil výsledky, přepočítal ještě údaje od zhruba dvou milionů párů, které byly „spárovány“ pouze podle věku.
.
Kromě starších lidí a lidí s předchozími nemocemi měli i tady muži navzdory očkování zvýšené riziko vážného onemocnění. Mezi šesti a devíti měsíci po druhé dávce měly ženy stále dobrých 70 procent a muži téměř 50 procent.

Odpověď na titulkem nastolenou otázku je ve třech celkem prostých grafech.

Pozn. r.m. - MZ má přesná čísla o účinnosti všech vakcín a dokonce je nějakou dobu poskytovalo. Pokud je MZ začalo skrývat znamená to že jeden z u nás favorizovaných výrobců nedodává zboží s přislíbenou trvanlivostí účinku? Kdo ví, co se našim zodpovědným honí hlavou.

Čísla použitá v článku pochází z níže uvedené studie schválené švédským úřadem pro etické hodnocení (číslo 495/2021). Švédská kohortová studie o celkové populaci zde: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3949410

1
Vytisknout
6106

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2021