NATO varuje Rusko před "agresí" na Ukrajině

1. 12. 2021

čas čtení 1 minuta
  • NATO prohlásilo, že pokud Rusko zahájí invazi na Ukrajinu, bude to mít "důsledky". Mezitím Rusko varovalo Západ, aby se držel dál od "červených linií" Moskvy. 

Ministři zahraničí zemí NATO se v úterý sešli v litevském hlavním městě Rize k dvoudennímu jednání, přičemž agendě dominují problémy na ukrajinské hranici s Ruskem a na běloruských hranicích.

Aliance zůstává v nejistotě ohledně záměrů Moskvy na ukrajinské hranici. Obavy z ruského vpádu rostou na pozadí obvinění, že Moskva rozmístila na hranicích se sousedem desítky tisíc vojáků s těžkou výzbrojí.

"Jakákoliv příští ruská agrese proti Ukrajině přijde draho a bude mít pro Rusko vážné politické a ekonomické následky," prohlásil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Zdůraznil také, že Ukrajina není členem NATO a nevztahují se na ní ustanovení o společné obraně.

"Je třeba se připravit na nejhorší a musíme Rusku vyslat zprávu, že by nemělo provést vojenský vpád na Ukrajinu," řekl Stoltenberg a dodal, že členové aliance mohou uvalit sankce.

Předtím americký ministr zahraničí Antony Blinken prohlásil, že americký závazek vůči bezpečnosti baltských zemí a článku 5 o společné obraně členů NATO zůstává "neotřesitelný".

Očekává se, že druhého dne jednání se zúčastní ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Představitelé NATO zvažují, zda Ukrajině poskytnout dodatečnou vojenskou podporu a posílit své pozice na východním křídle aliance.

Putin na online investičním fóru mezitím zopakoval, že vliv NATO na Ukrajině je pro něj "červenou čarou".

Rusko popírá svou podporu separatistickým oddílům na východě Ukrajiny a označuje je za "dobrovolníky".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6587

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2021