Ukrajina: Většina signálů ukazuje na to, že se Putin rozhodl zaútočit

22. 12. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Je důležité připomenout, že Ukrajina žije s existenciální hrozbou z Ruska od roku 2014, kdy anektovalo Krym a vyvolalo válku v Donbasu. 

Nová ruská invaze na Ukrajinu může být spíše jen otázkou času, napsala Deborah Haynesová.

Většina indikátorů ukazuje na prezidenta Vladimira Putina, který navzdory opakovanému popírání má nějaký plán invaze, ať už se jej rozhodne uskutečnit, nebo ne.

Jeden západní diplomat mi sdělil, že si všiml, že možná už došlo k bodu zlomu, vzhledem k masové mobilizaci vojáků a vojenského vybavení u ukrajinské hranice doprovázenému falešnými tvrzeními ohledně ukrajinské agrese proti Donbasu.

Ustoupit bez přinejmenším omezeného vpádu by bylo považováno za známku slabosti.

Je zlověstné, že ruský lídr reagoval na západní diplomatické snahy deeskalovat krizi nemožnými bezpečnostními požadavky - jako když vyžaduje, aby Británie a další spojenci v NATO stáhli všechny vojáky a zbraně z východoevropských zemí.

Jde o nebezpečnou hru s vysokými sázkami, která přiměla jednoho ukrajinského ministra, aby varoval před hrozbou 3. světové války, pokud se Moskva rozhodne zaútočit.

Jeden západní diplomat prohlásil, že jeho vlastní země by nebyla schopna vlastními prostředky zastavit jakoukoliv bezprostředně hrozící invazi, ale že USA prohlásily "musíte nám věřit".

Diplomat dodal: "Cítím se nervózní, když mluvím s USA a Británií, ale jsem uvolněnější, když mluvím s Ukrajinci."

Různé odlišné pohledy a interpretace jen ilustrují, jak je hrozba Ruska ze své podstaty těžko rozluštitelná - a jak je těžké ji odstrašit.

Prezident Putin prokázal, že dokáže mistrně vymanévrovat západní oponenty v šedé zóně mezi mírem a válkou.

Avšak proměnit tuto krizi v řádnou válku by ani pro něj nebylo bez značného rizika.

Mohla by dokonce vyvolat obnovenou nestabilitu v Rusku, jakmile západní sankce začnou bolet a vojenské ztráty narůstat.

Západní mocnosti stále doufají, že diplomatické úsilí může odvrátit katastrofu.

Pokud se pletou, Ukrajinci doufají, že vyhlídky na krvavou a dlouhou válku mohou postačit k tomu, aby si to ruský prezident ještě jednou rozmyslel.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
8077

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2021