Migranti a uprchlíci čelí o letošních svátcích obrovským útrapám

23. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

Mnozí z nás vítají první známky zimy s radostí. Spojujeme si ji s teplem: pletenými svetry, útulnými krby, oslavami konce roku a dětskými hrami ve sněhu. Pro jiné však příchod zimy znamená začátek potenciálně životu nebezpečného období.

Organizace spojených národů odhaduje, že v příštím roce bude humanitární pomoc potřebovat neuvěřitelných 274 milionů lidí na celém světě, což je o 17% více než letos, píše regionální ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu Hans Kluge.

V Evropě to vidíme každý den: Životy, zdraví a blahobyt uprchlíků a migrantů jsou ohroženy kvůli geopolitice.

V posledních týdnech uvízly tisíce migrantů bez dokladů v zemi nikoho na hranicích Běloruska s Polskem, Lotyšskem a Litvou. Několik z nich přišlo o život, mezi nimi i ženy a děti. Více než 60% migrantů, se kterými hovořili odborníci z regionální kanceláře WHO pro Evropu během nedávné mise na bělorusko-litevské hranici, potřebovalo lékařskou pomoc.

Během své návštěvy minulý měsíc v místech, kde se v Bělorusku ukrývají dva tisíce migrantů, jsem na vlastní oči viděl, v jak zranitelné se nacházejí situaci. Ti, s nimiž jsem se setkal - rodiny s dětmi, mladí i dospělí - žili ve velmi obtížných, stísněných podmínkách s nedostatkem hygienických zařízení. Byli unavení a zoufalí, ale stále se drželi naděje na lepší život.

Současně na druhé straně Evropy stovky lidí riskovaly své životy, aby se dostaly do Evropy přes kanál La Manche nebo Středozemní moře. Nyní se úmrtí na těchto zrádných cestách sotva dostanou na titulní stránky novin. Jen za poslední měsíc přišlo ve Středozemním moři o život 90 lidí a v Lamanšském průlivu nejméně 34 osob.

Když se podíváme za hranice Evropy, můžeme již nyní předpokládat, že další lidé budou muset prchat před rychle se rozvíjející humanitární krizí v Afghánistánu. V současné době nemá 8,7 milionu lidí v Afghánistánu dostatek potravin a zima v Afghánistánu může být krutá.

Na všech těchto frontách WHO spolupracuje s partnery na zmírnění lidského utrpení, dodává základní zásoby; spolupracuje s národními orgány na řešení okamžitých potřeb, včetně zajištění hygienických zařízení, zřizování zdravotnických jednotek a zlepšování preventivních opatření proti covidu-19, jako je testování a očkování. Od naší návštěvy Běloruska podnikly místní a národní orgány konkrétní kroky ke zlepšení poskytování základní zdravotní péče a k budování hygienických zařízení pro migranty. Ať jsou však tato opatření jakkoli důležitá, nenahradí udržitelnější řešení.

Zdraví by nikdy nemělo být záležitostí politiky a přístup ke zdraví musí být zajištěn jako základní lidské právo.

Toto je rozhodující okamžik. Bez ohledu na politický konsenzus nebo jeho nedostatek musí uprchlíci a migranti získat humanitární pomoc a přístup ke zdravotní péči. Vzhledem k tomu, že náš region čelí nové vlně covidu, musíme zajistit ochranu před virem pro ty nejzranitelnější. Tato pandemie nás naučila, že nikdo není v bezpečí, dokud nejsou v bezpečí všichni.

Regionální kancelář WHO pro Evropu se dlouhodobě zasazuje o zdraví migrantů a uprchlíků, přičemž podporuje země v přípravě na příchod velkého počtu uprchlíků a migrantů a v rozvoji zdravotních systémů, které jsou inkluzivní a vůči migrantům vstřícné.

Proto zveme ministry zdravotnictví z evropského, afrického a východostředomořského regionu na vysokoprofilový summit, který se uskuteční v březnu 2022, abychom nalezli společnou cestu a zmobilizovali politické odhodlání k zajištění zdraví uprchlíků a migrantů.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

0
Vytisknout
5253

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2021