NATO: Mimořádný ministerský summit dohodne postoje před jednáním s Ruskem

7. 1. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Cílem páteční konference ministrů zahraničí zemí NATO je koordinovat postoje, projednat bezpečnostní situaci a připravit jednání s Moskvou, uvedl polský náměstek ministra obrany Marcin Przydacz. 

Przydacz zároveň zdůraznil, že neexistuje konsensus na změně základních principů jako je suverénní rozhodnutí ohledně aliancí.

Náměstek dodal, že jakákoliv diskuse o omezení napětí na Východě musí být doprovázena další vojenskou adaptací uspořádání aliance.

Mluvčí Severoatlantické aliance Oana Lungescu v úterý oznámila, že v pátek 7. ledna proběhne virtuální jednání Severoatlantické rady (NAC).

Dále napsala, že jednání se bude týkat "koncentrace ruských vojsk na Ukrajině a kolem ní a širších témat evropské bezpečnosti".

Rusko požaduje od Západu "bezpečnostní záruky", které by zabránily dalšímu rozšiřování NATO na východ, zejména na Ukrajinu a do dalších postsovětských států. Rusové dále požadují, aby NATO z regionu odstranilo "útočné zbraně".

Washington tyto požadavky odmítl jako nevhodné pro zahájení jednání a poukázal na to, že hlavním pravidlem NATO je otevřenost aliance a fakt, že žádná třetí země nedisponuje právem veta.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6015

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2022