Plyn

11. 1. 2022 / Bohumil Trávníček

čas čtení 2 minuty


Dvě věci

1. Česko má kapacitu podzemních zásobníků plyn plynu asi na třetinu roku provozu celého státu - pro potřeby občanů i korporací. Samozřejmě, pokud jsou před zimou napěchované po vrch. Aspoň nějaký plyn přes zimu snad vždycky dovezeme a i když ho nebude dost, tak s domácí zásobou v plných zásobnících to přece nemůže být krize množstevní a tedy pak nejspíš ani cenová v desítkách až stovkách procent zdražení.

 


2. Zásobníky jsou v soukromých rukách, a tyto ruce podle dostupných informací letos nezajistily včas (tj. v netopné sezoně) jejich dostatečné naplnění. Navíc nejpíš lze minimálně některé z těchto zásobníků využívat i pro skladování plynu, který bude následně využit v jiné zemi – tedy jako zcela běžné zboží komerčním způsobem. Soudím, že společnosti, které zásobníky provozují a nenaplnily je včas a zcela, jsou zodpovědné za to, že se Česko rázem stalo energeticky (a tak logicky i politicky) lépe VYDÍRATELNÉ TRHEM. Byla tedy NARUŠENA BEZPEČNOST našeho státu - přinejmenším ta energetická! Je zváštní, že tento primární problém a zejména ZODPOVĚDNOST za něj není dostatečně diskutována ve veřejných médiích.


Tuhle okolnost přece nemůže žádná rozumná vláda jen tak minout a mávnout nad ní rukou. Podle mého soudu je nyní nezbytné ze strany vlády rychle dát vlastníkům resp. provozovatelům oněch zásobníků na vědomí, že nejde o pouhý obchodní problém, ale že svým konáním přímo OHROŽUJÍ českou republiku a její zájmy! Možná jim dát ještě jednu možnost svoji pověst napravit v roce 2022, ale s jasně termínovanou pohrůžkou, že pokud si nedají říci, bude stát konat v zájmu svých občanů tak, aby to šlo! Zdá se, že vhodné krajní řešení, právě v tomto krajním případě opodstatněné, může být i ZESTÁTNĚNÍ této zcela strategické služby. Pokud podnikatelská sféra selže, MUSÍ stát zjednat nápravu v zájmu svých občanů jakýmkoli jiným FUNKČNÍM způsobem - jinak je vláda zralá na předání moci vládě aktivnější.


Vůbec nejsem odborník na energetiku, ale je docela dobře možné, že na letošní turbulentní cenotvorbě energií a tvrdém dopadu těchto okolností na občany Česka mají podíl i tyto špatně naplněné zásobníky. Samozřejmě nemůže prostého člověka nenapadnout, zda třeba nemohlo jít o něčí záměr?! To by měla široké veřejnosti vysvětlit místa zodpovědná.

2
Vytisknout
6721

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2022