Britský lékař ministru zdravotnictví: Museli byste očkovat zdravotníky každý měsíc

8. 1. 2022

čas čtení 4 minuty
Ve skutečnosti však chrání třetí očkování před hospitalizací ještě po třech měsících z 90 procent

Lékař britského zdravotnictví napadl ministra zdravotnictví Sajida Javida v souvislosti s povinným očkováním zdravotníků.


Scéna, kterou zachytily kamery televize Sky News, byla poprvé odvysílána v pátek poté, co Javid navštívil nemocnici King's College v jižním Londýně. Na sociálních sítích ji hojně sdíleli kritici i zastánci povinného očkování.


Britská vláda rozhodla, že všichni zaměstnanci státního zdravotnictví v Anglii, kteří jsou v přímém kontaktu s pacienty, musí mít do 3. února první dávku vakcíny proti covidu, jinak jim hrozí, že koncem března přijdou o práci. Odboroví předáci v pátek vyzvali vládu, aby nové pravidlo odložila, jinak hrozí odchod tisíců zdravotníků.

Během páteční návštěvy v londýnské nemocnici King's College se zeptal Johnsonův ministr zdravotnictví Sajid Javid tamějších lékařů a zdravotních sester, co si myslí o vládních plánech vyžadovat očkování od všech zaměstnanců zdravotnictví. Po krátkém mlčení odpověděl Steve James, konzultant anesteziolog, který tam pracuje po celou dobu pandemie: "Nejsem z toho nadšený."

James Javidovi řekl: "Prodělal jsem covid, mám protilátky a od začátku pracuji na jipkách s covidovými pacienty; očkování jsem nepodstoupil, očkovat se nechci. Vakcína  je účinná proti variantě delta jen asi na osm týdnů. U omikronu je to pravděpodobně méně. A za to bych měl být  propuštěn, kdybych se nenechal očkovat? Vědecké důkazy pro to nejsou dostatečně přesvědčivé".

Britský vládní vědecký výbor pro vakcinaci a imunizaci však právě zveřejnil data, že ještě tři měsíce po třetím očkování zůstává ochrana před hospitalizací pro očkované osoby starší 65 let přibližně devadesátiprocentní.

Ochrana třetí dávky před zcela asymptomatickým průběhem onemocnění klesá však po třech měsících na asi 30 procent.

Ochrana proti vážnému průběhu očkování po dvou dávkách klesá po třech měsících asi na 70 procent a na 50 procent po šesti měsících. Britský vládní výbor pro vakcinaci a imunizaci zatím nedoporučuje čtvrté očkování, i když v Izraeli už probíhá, pro lidi nad šedesát a pro zdravotníky.  ZDE  Potíž také je, že bylo zjištěno, že předchozí nákaza nechrání před nákazou omikronem.

Máte právo na svůj názor," odpověděl Javid anesteziologovi. Obrátil se ke skupině zdravotních sester a dodal: "A vaše názory?" Ty však neodpověděly.

Javid se obrátil zpět k Jamesovi a pokračoval: "Respektuji to, ale existuje také mnoho různých názorů."

Javid dodal: "Rozumím tomu, ale samozřejmě musíme vše zvážit jak pro zdravotnictví, tak pro sociální péči a vždy o tom bude probíhat debata ... "

James odpověděl: "Možná je tu příležitost přehodnotit situaci v důsledku omikronu a měnící se situace, nebo alespoň zavést nuance, které umožní lékařům,  kteří mají protilátky a nebyli očkování, aby nemuseli být očkováni, protože ochrana, kterou mám, je pravděpodobně rovnocenná s někým, kdo je očkován."

"Ano, ale ta v určitém okamžiku slábne," řekl Javid.

James řekl: "Ale kdybyste chtěli zajistit ochranu pomocí posilovacího očkování, museli byste očkovat všechny znovu a znovu každý měsíc . Pokud ochrana proti covidu vyprchá po dvou měsících, pak po měsíci máte ještě trochu ochrany. Ale pokud chcete ochranu udržet, budete muset dávat posilovací injekce zdravotníkům každý měsíc, což nezvládnete."

Javid  odpověděl slovy: "Vycházíme z těch nejlepších informací, které dostáváme od odborníků na očkování."

Zdroj v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6313

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2022