Skobov: Do Ruska se vrací totalita

15. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

Do Ruska se nyní vrací perverzní logika totalitarismu, upozorňuje moskevský komentátor Alexandr Skobov.

Úřady spouští trestní stíhání proti lidem, kteří trvají na tom, že jiní jsou pronásledováni za své smýšlení, nikoliv za to, co provedli.

Jenomže v logice Kremlu je nežádoucí, pokud někdo konstatuje, jaká je logika jeho vládního systému. Proto se zastánci stíhaných kritiků vlády sami stávají terčem stíhání.

V perverzní logice totalitarismu je kritika režimu "nactiutrhačná" nikoliv proto, že by byla "pomlouvačná". Je naopak považována za "pomlouvačnou", protože "poškozuje dobrou pověst". Tento postup argumentace mohou totalitáři aplikovat na každého, kdo prohlásí cokoliv, co se jim nelíbí.

Tato pseudologika stojí za obviněním, podle nějž lidskoprávní organizace Memorial a OVD-Info "omlouvají terorismus a extrémismus". Ve skutečnosti jsou obě tyto skupiny a mnohé jiné trestány výhradně za to, že z pohledu totalitářů jakýkoliv nesouhlas s akcí úřadů nelze tolerovat.

Jak až daleko bude tato logika dovedena závisí pouze na názorech těch, kdo jsou u moci. Někteří doufají, že takto bude postupováno jen ve zvlášť kontroverzních a nebezpečných případech. Ale represívní mašinérie má vždy sklon rozšiřovat se a expandovat do dalších sfér.

Až donedávna to vypadalo, že postindustriální a postmoderní autoritáři se nebojí informační otevřenosti. Autokracie se zatím obešly bez přímé cenzury a ideologických zákazů.

Mechanismy politické kontroly fungovaly odlišně. Ale v posledních letech došlo k závažným změnám, pokud jde o postoj autoritářských režimů ke svobodě projevu. A v Rusku i jinde státní moc vyvinula nové způsoby vynucování cenzury.

Zdánlivě "nové" diktatury se vrací k "právní" logice klasického totalitarismu 20. století. Dělají to však vyzbrojeny technickými metodami kontroly společnosti, o nichž totalitarismus minulého století nic netušil. Naděje některých, že nás před tímhle ochrání internet, byly zjevně chybné.

Relativní tolerance nových diktatur se vytrácí. Relativní svoboda minulosti představuje jen přechodnou dobu, kdy tyto režimy sbíraly síly k tomu, aby mohly na společnost uvalit dokonce ještě horší totalitu, než z jaké se Rusko a jiné země v minulé generaci vymanily.

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6090

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2022