Ruské jednotky na ukrajinské hranici "se přesouvají do východišť útoku"

15. 2. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Rusko přesunulo dalekonosné dělostřelectvo a odpalovací zařízení raket do palebných pozic, z nichž ohrožuje Ukrajinu, napsal David Martin.

Podle amerických představitelů se některé ruské jednotky ze shromaždišť zachycených na satelitních snímcích začínají přesouvat do východišť útoku. Tento pohyb představuje změnu oproti neděli, kdy některé jednotky opustily shromaždiště, ale nebyly objeveny na pozicích umožňujících útok.

USA jsou přesvědčeny, že Rusko zaútočí na Ukrajinu do konce týdne, ačkoliv není jisté, jakou formu by útok měl.

Jakmile bude útok zahájen, informovanost USA o tom, co se děje, dramaticky poklesne. Američané nemají na bojišti vojáky a nebudou moci vysílat průzkumné letouny. Ruské kybernetické útoky a elektronický boj zablokují komunikaci.

Americké zdroje tvrdí, že Rusko má nyní namístě 80 % sil, které by potřebovalo k zahájení "úplné" invaze (se kterou prakticky nikdo nepočítá - pozn. KD) a zbytek je na cestě. Více než 100 000 ruských vojáků (podle posledních ukrajinských odhadů zhruba 150 000, nezávislí analytici hovoří ještě o větších počtech - KD) stojí na ukrajinských hranicích s Ruskem i Běloruskem.

Prezidentův poradce pro národní bezpečnost Jack Sullivan v neděli prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin může vydat rozkaz k invazi "v zásadě kdykoliv".

"Viděli jsme v posledních deseti dnech dramatickou akceleraci hromadění ruských sil a dispozice těchto sil je taková, že mohou zahájit vojenskou akci v zásadě kdykoliv," řekl Sullivan. "Mohou to udělat příští týden, ale samozřejmě ještě čekají na rozkaz" od Putina.

Sullivan uznal, že existuje možnost falešného ruského útoku, pravděpodobně v Donbasu, aby byla invaze ospravedlněna, a prohlásil, že USA "velmi pozorně přihlížejí". V takovém případě mohou ruské zpravodajské služby "provést nějaký druh útoku na ruské proxy síly na východní Ukrajině nebo na ruské občany a pak z toho obvinit Ukrajince," řekl Sullivan.

Celý text v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
7763

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2022