I při 100% využívání obnovitelných energií je v Německu zaručena bezpečnost dodávek

14. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

Čeští politikové tvrdí, že následovat energetickou strategii Německa, založenou na obnovitelných zdrojích, by bylo pro Česko katastrofa. Je to hloupost. (Kromě toho Dukovany nebudou dostavěny do roku 2030, bude následovat patnáctiletá energetická mezera!)

Milan Lelek připravil shrnutí informací z německých zdrojů:

Zásobování elektřinou v Německu by bylo také zaručeno 100 procenty obnovitelných energií. I ojedinělé extrémní situace lze v maximální možné míře zvládnout evropskou propojenou sítí a inteligentním řízením zátěže. Jako záloha pro případné nedostatky v příkonu by byla nutná pouze mírná doplnění přes plynové elektrárny. Povětrnostní rok 2012 je obzvláště vhodný pro vyhodnocení extrémní situace, protože v tomto roce v únoru panovaly zvláště nízké teploty s malým předpokládaným výkonem větrných elektráren v celém Německu a Evropě. Napájení elektráren větrem v tomto období kolísalo kolem 10 % maximálního možného výkonu a je tak hluboko pod obvyklou úrovní v tomto zimním týdnu, která se v průměru pohybuje kolem 50 % maximálního výkonu.

 

Graf 5 zobrazuje populačně váženou průměrnou teplotu v Německu v letech 2006 až 2012. Při analýze dlouhodobých dat teplot (zde 2006 až 2012) je nezbytné vzít v úvahu váženou teplotu za roky 2006 až 2012 a to v třídenním průměru.

Legenda předchozího obrázku:

Ostatní spotřeba,

Power to Gas,

Elektromobilita,

Power to heat tepelná čerpadla, Konvenční spotřeba

Při analýze dodávek energie v Evropě bez skleníkových plynů pro rok 2050 lze skutečnou historickou extrémní situaci překlenout mírným rozšířením plynových elektráren v Německu o výkonu 39 GW, bez dalších omezení kvůli vnitroněmeckým úzkým místům sítě. V energetickém systému je zohledněna roční spotřeba elektřiny znázorněná na obrázku 6. Oproti roku 2019 se předpokládá pokles klasické spotřeby elektřiny, spotřeba elektřiny od nových (flexibilních) spotřebitelů se bude pohybovat kolem 400 TWh/rok.

Schema 6: Současná spotřeba elektřiny a nové zdroje/spotřeba pro elektromobilitu ve srovnání s rokem 2050.


Graf 7: Výroba a poptávka po elektřině v roce 2050 pro meteorologický rok 2012 pro 5. a 6. kalendářní týden s obzvláště chladným obdobím a malým výkonem větrných elektráren.

Graf 7 ukazuje průběh nepružné zátěže a obnovitelné energie závislé na počasí (nahoře), které vedou ke kolísavé zbytkové zátěži (uprostřed). To je kompenzováno importem elektřiny (uprostřed) a flexibilní spotřebou energie (dole, záporné hodnoty), takže výroba tepla (dole, kladná) musí běžet na maximální výkon po dobu 4 ½ dne pro tuto zhoršenou extrémní situaci. Dalšími efekty k překlenutí extrémní situace jsou výroba FV v Evropě v souvislosti s krátkodobým skladováním elektřiny a přesouváním zátěže i další balanční efekty (akumulace vodních elektráren, plynové elektrárny v zahraničí nebo letní místo zimní špičky v jižní Evropě). Hybridní spotřebiče elektřiny a hybridní vozidla navíc umožňují využívat jiné palivo (dřevo, vodík, PtG, PtL) v chladném období a lze se tak vyhnout neefektivní výrobě elektřiny plynovými elektrárnami.

-1
Vytisknout
5459

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2022