Británie poskytne Ukrajině další vojenskou podporu ve výši 1,3 miliardy liber

9. 5. 2022

čas čtení 1 minuta
Británie uvedla, že poskytne Ukrajině dalších 1,3 miliardy liber (1,60 miliardy dolarů) na vojenskou podporu a pomoc, upozornil Andrew Macaskill.

Premiér Johnson je jedním z nejsilnějších zastánců ukrajinského úsilí vzdorovat ruským silám od chvíle, kdy ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazi 24. února. Johnsonova vláda poslala na Ukrajinu protitankové střely, systémy protivzdušné obrany a další zbraně.

Nový závazek téměř zdvojnásobuje předchozí britské závazky týkající se výdajů na Ukrajinu a vláda uvedla, že jde o nejvyšší míru výdajů na konflikt od válek v Iráku a Afghánistánu, ačkoli podrobnosti o tomto výpočtu neuvedla.

"Putinův brutální útok nezpůsobuje jen nevýslovnou zkázu na Ukrajině, ale také ohrožuje mír a bezpečnost v celé Evropě," uvedl Johnson v prohlášení. Minulý týden se stal prvním západním lídrem, který vystoupil v ukrajinském parlamentu od začátku invaze.

Británie uvedla, že dodatečné výdaje na Ukrajinu budou pocházet z rezervy, kterou vláda používá pro případ nouze.

Vláda také uvedla, že Johnson bude koncem tohoto měsíce hostit setkání předních obranných společností, kde se bude diskutovat o zvýšení výroby v reakci na zvýšenou poptávku vytvořenou válkou na Ukrajině.

Británie sice poskytla významnou vojenskou pomoc, ale zatím přijala relativně málo z více než 5 milionů Ukrajinců, kteří uprchli ze své země. Britská vláda v sobotu uvedla, že dosud vydala více než 86 000 víz Ukrajincům, z nichž asi 27 000 dorazilo do Británie.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4849

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2022