Ruská válka: Rodiny padlých se dozvídají o jejich osudech od spolubojovníků a z internetu

11. 5. 2022

čas čtení 2 minuty
Kremelští propagandisté ​​vytrubují do světa, že Vladimir Putin zařídil, aby pozůstalí příbuzní ruských vojáků zabitých na Ukrajině dostali obrovské pojistné, ale aktivisté za lidská práva tvrdí, že režim staví celou řadu nezákonných překážek, aby zabránil rodinám tyto peníze získat, napsala Alla Konstantinovová.

Ještě horší je, že ruští velitelé používají neformální jazyk jako prostředek ke skrytí toho, zda byl ten či onen voják zabit, v naprostém rozporu s ruským zákonem, který stanoví, že někoho, jehož ostatky nebyly nalezeny, může prohlásit za mrtvého pouze soud.

A shromažďování nezbytných dokumentů od vojenských komisariátů k uplatnění nároku na výplatu pojistky nebo dokonce jen proto, abychom s jistotou věděli, že někdo zemřel, může trvat měsíce nebo dokonce roky, takže rodiny zůstávají v limbu a nemohou dosáhnout jistoty ohledně ztráty svých otců, manželů a synů.

Co je obzvláště pobuřující a zdůrazňuje krutost a bezcitnost ruské armády a Putinova režimu je to, že často existují přesné informace o ztrátách ruských vojáků – ale poskytují je ukrajinské webové stránky s podporou ukrajinské vlády.

Podle právníků spolupracujících s výbory organizace Vojenské matky je nejkřiklavější formou porušení zákona to, že ruská armáda ohledně mrtvých nebo stále živých pravidelně používá termín "nepřítomný v jakékoli zprávě". Tento výraz nemá oporu v ruském právu, ale používá se, jako by tomu tak bylo.

Přesnější termín chybí. Ale rodiny se tak ocitají v pasti. Žádný soud nejednal ani nemůže jednat na základě prohlášení, které armáda dává, ale armáda a její komisariáty nejsou připraveny udělat nic, aby jim pomohly získat správné, nikoli nesprávné vyjádření.

Lídryně výborů Vojenské matky říkají, že se na ně v tomto ohledu obrací o pomoc stále více Rusů. Což je velký posun, který sám o sobě ukazuje na to, že jde o rostoucí problém, který se bude stále zhoršovat, jak budou ruské ztráty narůstat. Toto zranění, které si sami způsobili, může ruským držitelům moci ublížit - mnohem víc než jakákoli skutečná zranění, která skrývají.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
4005

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2022