Moskva zastaví dodávky plynu do Nizozemska; USA nedodají Kyjevu raketové systémy dlouhého doletu

31. 5. 2022

čas čtení 6 minut
- Co zbylo po ruských útocích z města Rubižne:

- Ruské jednotky se stále usilovně  zaměřují na Donbas, silně ostřelováno je město Bachmut v Doněcké oblasti,   se 72 000 obyvatel.

"Nemáme tady žádné nové zbraně, žádné nové jednotky, nic. Očekává se, že budu bojovat proti tankům samopalem. Jsme tu jen kanonénfutr. Jsme v prdeli."

- Rusko v úterý přeruší dodávky plynu do Nizozemska, uvedl v pondělí Nizozemskem podporovaná firma GasTerra poté, co společnost odmítla platit dodavateli Gazprom v rublech.

Gazprom Export požaduje, aby evropské země platily za dodávky ruského plynu v rublech kvůli sankcím uvaleným kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu. Gazprom již přerušil dodávky plynu do Finska, Polska a Bulharska poté, co odmítly dodržovat nové platební podmínky.

Společnost GasTerra, která nakupuje plyn a obchoduje s ním jménem nizozemské vlády, ve svém prohlášení uvedla, že "předvídala" kroky Ruska k odpojení plynu a část z 2 miliard metrů krychlových plynu, které měla od Gazpromu do října odebrat, nakoupila "jinde".

Přibližně 44 % nizozemské spotřeby energie je založeno na plynu, ale podle vládních údajů pochází z Ruska jen asi 15 % nizozemského plynu. Nizozemská vláda již dříve oznámila, že země hodlá do konce roku přestat používat ruská fosilní paliva.

Evropské státy se rozcházejí v názoru na to, jak reagovat na požadavek Moskvy, aby veškeré platby za plyn byly prováděny v místní měně. Německo a Itálie údajně sdělily svým firmám, že si mohou otevřít rublové účty, aby mohly nadále nakupovat ruský plyn, aniž by porušily sankce.

- Kromě telefonátu s Vladimirem Putinem v  pondělí  turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonicky hovořil s Volodymyrem Zelenským o potravinové bezpečnosti a námořních přístavech.

Agentura Reuters uvádí, že Erdoğan Zelenskému konkrétně řekl, že přikládá velkou váhu projektu vytvoření bezpečné námořní trasy pro vývoz ukrajinského zemědělského zboží. "Erdogan prohlásil, že si obzvláště cení projektu vytvoření bezpečné námořní trasy pro vývoz ukrajinských zemědělských produktů," uvedla jeho kancelář v prohlášení a dodala, že v zásadě vítá myšlenku, aby se Istanbul stal sídlem "pozorovacího mechanismu" mezi Moskvou, Kyjevem a OSN.

-  Lysyčansk a Severodoněck v Luhanské oblasti byly v pondělí bombardovány a   ruské jednotky vstoupily na předměstí Seveerodoněcku, Charkov na severovýchodě byl také bombardován.

Ruské síly okupují asi 31 % území Charkovské oblasti, ale ukrajinští obránci osvobodili asi 5 %, uvedl šéf charkovské oblastní vojenské správy. "Zatím nejsme schopni plně zkontrolovat některá osvobozená sídla, provést plnohodnotné odminování a zahájit obnovu kritické infrastruktury, protože ostřelování pokračuje. Tam, kde to můžeme udělat na dálku, to uděláme," řekl  Oleg Synegubov.

- Vladimir Putin podepsal dekret, který zjednodušuje proces získání ruského občanství pro ukrajinské děti, které osiřely nebo jsou momentálně bez rodičovské péče, zejména na částečně okupovaných územích v Donbasu:

Jde o únosy.
- Ukrajinské úřady uvedly, že Rusko už z okupovaných oblastí deportovalo asi 2000 sirotků.

- Zeť Borise Jelcina končí ve funkci neplaceného Putinova poradce


Valentin Jumašev, zeť bývalého ruského prezidenta Borise Jelcina, minulý měsíc skončil ve funkci neplaceného poradce Vladimira Putina, informuje agentura Reuters.

- Rusko uvažuje o tom, že by držitelům eurobondů zaplatilo pomocí mechanismu, který používá při zpracování plateb za plyn v rublech.
Toto schéma by Moskvě umožnilo platit držitelům dluhopisů a zároveň obejít západní platební infrastrukturu. Investoři však uvedli, že tento krok by Rusku neumožnil vyhnout se historickému nesplacení dluhu.

- Vedoucí představitelé EU se před dvoudenním summitem v Bruselu nedohodli na zákazu dovozu ruské ropy. 

- Francouzský novinář Frédéric Leclerc-Imhoff zahynul poté, co byl poblíž ukrajinského města Severodoněck zasažen evakuační vůz.
 
- Americký prezident Joe Biden prohlásil, že USA nepošlou na Ukrajinu raketové systémy, které mohou dosáhnout až do Ruska. Není jasné, jaké dalekonosné systémy USA na Ukrajinu pošle.

- Šíří se fámy, že Vladimir Putin trpí rakovinou nebo Parkinsonovou chorobou

- Ukrajina už má dost "zvláštních řešení" a oddělených modelů své integrace do Evropské unie, prohlásil v pondělí ministr zahraničí Dmytro Kuleba

- Ukrajinským vojákům zajatým ruskými silami po tříměsíčním obléhání ocelárny Azovstal může hrozit trest smrti, informuje agentura AFP. Nejméně 1 000 ukrajinských bojovníků, včetně příslušníků praporu Azov, bylo před více než týdnem převezeno na území ovládané Ruskem.

- Bývalému ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi, který čelí obvinění z velezrady, bylo povoleno opustit zemi a zúčastnit se politického setkání.
Porošenko, majitel cukrářského impéria Rošen a jeden z nejbohatších ukrajinských podnikatelů, je vyšetřován kvůli údajnému podílu na financování Ruskem podporovaných separatistů v letech 2014-2015.

0
Vytisknout
5626

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2022