Takto Izrael nezákonně anektuje palestinský Západní břeh Jordánu

2. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Izraelský Nejvyšší soud rozhodl, že palestinská oblast Masafer Jatta v jižních kopcích Hebronu má být zcela zabrána izraelskou armádou a místní obyvatelstvo čítající více než 1 000 Palestinců má být vyhnáno. Rozhodnutí soudu ze 4. května nebylo nijak překvapivé. Izraelskou vojenskou okupaci neprovádějí pouze vojáci se zbraněmi, ale také politické, vojenské, ekonomické a právní struktury, které stojí za rozšiřováním nelegálních židovských osad a vyhánění Palestinců, píše Ramzy Baroud.

Když Palestinci říkají, že Nakba ("katastrofa"), která vedla k etnickému vyčištění Palestiny v roce 1948 a vzniku státu Izrael na jejích troskách, je stále nedokončeným projektem, myslí tím přesně toto. Etnické čistky Palestinců ve východním Jeruzalémě a nekonečné trýznění palestinských beduínů v Nakabu a nyní v Masafer Jattě jsou důkazem této skutečnosti. 

Masafer Yatta je však obzvláště výjimečná. Například v případě okupovaného východního Jeruzaléma Izrael klamně tvrdí, že město je věčným a nedělitelným hlavním městem židovského národa. Svou tezi spojil s vojenskými akcemi na místě, po nichž následoval systematický proces zvyšování počtu židovské populace a vyhánění původních obyvatel města. Pojmy jako "Velký Jeruzalém" a právní a politické struktury, jako například územní plán Jeruzaléma z roku 2000, přispěly k tomu, že se kdysi absolutní palestinská většina v Jeruzalémě změnila v neustále se zmenšující menšinu.

To, co se děje v Masafer Jattě, není jen největší etnickou čistkou, kterou Izrael provedl od roku 1967, ale tento krok je třeba považovat za první krok v mnohem rozsáhlejším plánu nezákonného vyvlastňování půdy, etnických čistek a oficiální masové anexe.

Izraeli nesmí být umožněno, aby v Masafer Yatta uspěl. Pokud se mu to podaří, jeho původní plán masové anexe se v krátké době stane skutečností.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

1
Vytisknout
7103

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2022