18809

Končí na dlouhá léta britská Konzervativní strana?

7. 6. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Foto: Britský tisk: Premiér lhář přežil, aby mohl dál lhát. TAK JEN POKRAČUJ, PINOCCHIO

Twitter v pondělí večer reagoval naprosto zuřivě na informaci, že 211 konzervativních poslanců podrželo lháře a podvodníka Borise Johnsona v premiérské funkci. Drtivá většina britské veřejnosti požaduje, aby odstoupil. To, že mu 211 poslanců vyjádřilo důvěru (!!) znamená naprostou diskreditaci Johnsonovy Konzervativní strany. V nadcházejících čtrnácti dnech se v Anglii budou konat dvoje doplňovací volby. V jednom z těchto volebních okrsků ukázal průzkum veřejného mínění, že labouristé mají dvacetiprocentní náskok (!) nad konzervativci.

Mimochodem, ty doplňovací volby se konají proto, že dva konzervativní poslanci museli odstoupit. Jeden proto, že byl odsouzen za trestný čin znásilnění a druhý proto, že ho přistihli, jak se v Dolní sněmovně na svém mobilu dívá na pornografii. Tolik o úrovni některých dnešních poslanců britské Konzervativní strany:




Názory na Twitteru. A v úterním britském tisku:

211 konzervativních poslanců  hlasovalo pro člověka, o němž vědí, že porušuje zákony, že systematicky lže, že je to šarlatán bez empatie a svědomí, člověk, který jasně splňuje kritéria psychopatie. To je činí ještě horšími než on. Jsou naprosto nezpůsobilí zasedat v Parlamentu.



Závěr večera:
Obtloustlá politická mrtvola, která stále páchne v Downing Street, vezme s sebou neokonzervativní stranu do jámy Avernus, kam patří: je to strana  zkorumpovaná, opovrhovaná, zkažená hanbou.

"Bylo to rozhodné vítězství" - Boris Johnson

Jiné názory, titulky novin:

Premiér lpí na moci po ponížení při parlamentním hlasování (Guardian)

Prázdné vítězství vedlo k rozervání Konzervativní strany (Daily Telegraph)

Jen tak, dál, Pinocchio! Prolhaný premiér přežil a může dál lhát


Co k tomu dodat?

James Johnson,  průzkumník veřejného mínění, konstatoval v pondělí večer v Channel 4 News, že na dotaz, jaké slovo podle nich charakterizuje Borise Johnsona, odpověděla drtivá většina dotazovaných, že slovo "Lhář" ZDE
 


 18811

"Do roka bude v háji". Britský tisk o Johnsonově pyrrhickém vítězství

7. 6. 2022

čas čtení 6 minut

Poté, co 41 % jeho vlastních poslanců hlasovalo pro jeho odvolání, se za Borise Johnsona postavily jen dva nejpravicovější bulvární tituly
 

Zatímco Česká televize zavádějícím způsobem "informuje", že Johnson hlasování o důvěře "vyhrál", situace je zjevně mnohem složitější.

Z titulních stran mnoha novin po dramatické noci krvavého boje v  Konzervativní straně ve Westminsteru hledí z titulních stran strašidelně vyhlížející Boris Johnson

Na titulních stránkách novin jsou fotografie Johnsona, odváženého z Dolní sněmovny zpět do Downing Street poté, co vyhrál hlasování konzervativních poslanců  o nedůvěře  v jeho vedení poměrem hlasů 211 ku 148.

Ačkoli toto vítězství označil za rozhodující a slíbil, že bude ve vládě "pokračovat", reakce některých novin podporujících konzervativce naznačuje, že se mu v dohledné době nepodaří udělat tlustou čáru za svými problémy způsobenými  Partygate.

 
"Zraněný vítěz," píší Timesy vedle obrázku Johnsona, který se zdá být až děsivě podobný slavnému obrázku Margaret Thatcherové odvážěné z Downing Street poté, co byla svržena při stranickém puči konzervativců

List dodává, že pro Johnsona to byl horší výsledek, než se očekávalo, a nadhazuje další paralelu s Thatcherovou, když konstatuje, že proti ní hlasoval stejný podíl poslanců jako proti jejímu současnému skandály sužovanému nástupci. Ta o dva dny později odstoupila.

Ruská agrese na Ukrajině: OSN varuje před sexuálním zneužíváním uprchlických dívek a žen

7. 6. 2022

čas čtení 12 minut

- Maturitní fotografie z Charkova - před Rusy rozbořenou školou:
- Ruský útok na východě Ukrajiny přinesl Rusku úspěch na bojišti: jeho armáda pomalu postupuje v tvrdých bojích v Donbasu. Za tyto úspěchy však platí ruská armáda vysokou cenu. Počet obětí na vysokých postech roste a že některé jednotky se zřejmě blíží vyčerpání.

S tím, jak se konflikt protahuje, někteří bojovníci veřejně apelovali na Vladimira Putina, aby prošetřil podmínky na bojišti a to, zda je jejich nasazení na frontě vůbec legální.

Ve dvou videích si bojovníci z Ruskem ovládané východní Ukrajiny stěžují na špatné podmínky a dlouhé služby na frontě, které vedou k vyčerpání. "Náš personál se potýkal s hladem a zimou," uvedli bojovníci z Ruskem řízeného 113. pluku z Doněcku v jednom videu zveřejněném na internetu. "Po značnou dobu jsme byli bez jakéhokoli materiálního, zdravotnického a potravinového zabezpečení."

Bojovníci dodali: "Vzhledem k naší nepřetržité přítomnosti a skutečnosti, že mezi naším personálem jsou lidé s chronickými zdravotními problémy i lidé s psychickými problémy, vyvstává mnoho otázek, které jsou ignorovány nadřízenými na velitelství."

A v jednom rozhovoru si ruský voják, který bojoval u Charkova a nyní se nachází na východní Ukrajině, stěžoval na vyčerpání a uvedl, že dokonce kontaktoval právníka a stěžoval si, že už několik měsíců neviděl svou ženu.

"Bojuju na Ukrajině od začátku války, už je to přes tři měsíce," řekl listu Guardian Andrej, který slouží u 37. samostatné gardové motostřelecké brigády se sídlem v Burjatsku na Sibiři. "Je to vyčerpávající, celá moje jednotka si chce odpočinout, ale naše vedení řeklo, že nás teď nemůže nahradit."
 

Rozhovor Britských listů 499. Aby žádný občan nebyl obětí diskriminace

6. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Za Babišovy vlády se zájmy slabších menšin v České republice spíše ignorovaly. Nejen Romů, ale i třeba důchodců či invalidů nebo dětí. Klára Laurenčíková, nově jmenovaná vládní zástupkyně pro lidská práva argumentuje, že ČR má lidskoprávní zákony dobré, jen jejich realizace často kulhá. Potíž je, že ministerstva mají moc, nikoliv ale lidi s expertními znalostmi. Kdežto nevládní sektor má o problémech menšin hluboké a rozsáhlé informace a také má s nimi těsné kontakty, ovšem je frustrován, pokud nefunguje spolupráce s ministerstvy. S Klárou Laurenčíkovou hovoří o těchto věcech Bohumil Kartous. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 7. června 2022.


Italský novinář ostře zkritizován v přímém přenosu za úslužný rozhovor s Putinovými propagandisty

7. 6. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Italský novinář Alessandro Salusti v přímém televizním přenosu mimořádně zaútočil na svého kolegu Massima Gilettiho, který mu naslouchal z druhé strany obrazovky. Zkritizoval ho za to, že odcestoval do Ruska a vedl podle Salustiho názoru velmi úslužný rozhovor s mluvčí ministerstva zahraničí Marií Zacharovovou a moderátorem ruské státní televize Vladimirem Solovjovem, který uvádí vysoce kontroverzní pořad Nedělní večer s Vladimirem Solovjovem na kanálu Rossija 1, který je známý tím, že se ohání propagandou Vladimíra Putina a požaduje, aby Rusko vedlo válku proti celému světu.




 18810

Západ USA postižen obrovskými vedry

7. 6. 2022

čas čtení 4 minuty


Intenzivní letní vedra budou na západě USA v průběhu týdne narůstat a v pátek na suchem sužovaném západě dosáhnou svého vrcholu, který může být smrtící, varuje společnost CNN.

Teploty vystoupí nad 40 stupňů Celsia a v mnoha oblastech dosáhnou nebo překonají rekordy.

Meteorologové jako Chris Kuhlman z Národní meteorologické služby ve Phoenixu doporučují, aby lidé zůstali doma.

"Bude větší horko, než jaké jsme letos zatím kdy viděli," řekl Kuhlman pro CNN Weather.

 17453

Hladina oxidu uhličitého je nyní o 50 % vyšší než v předindustriální éře

7. 6. 2022

čas čtení 5 minut

Svět směřuje nezadržitelně ke katastrofě

Hladina oxidu uhličitého ve světové atmosféře je nyní o více než 50 % vyšší než v předindustriální éře, což dále posouvá planetu do podmínek, které jsme nezažili miliony let, tedy dávno před vznikem člověka, dokazují údaje americké vlády.

Nejnovější měření, která ukazují neúprosný vzestup CO2, následují po novém varování vědců, že svět se může dostat do katastrofálních klimatických změn i v případě, že dojde k drastickému snížení emisí ohřívajících planetu, což se vládám stále nedaří.

 18815

Hospodaření OSBL za květen 2022

7. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

V květnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 50 981.49 výdaje byly  44 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 31 080.96 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 18805

O míru a příměří

7. 6. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 



V prvních týdnech války jsem musel neustále čelit diskuzím o možných podmínkách míru mezi Ruskem a Ukrajinou a výzvám soukromých osob na Facebooku, ať se jedná, hlavně ať se jedná, že to je jediná cesta, jak válku ukončit. Jednal francouzský prezident, jednal izraelský premiér, jednali představitelé Turecka. Nic z toho nebylo. Prezident Macron dokonce sdělil, že Rusko požaduje kapitulaci.

 18814

Český Červený kříž pomáhá na Ukrajině

7. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Za 100 dní trvání současného ozbrojeného konfliktu na Ukrajině jsme již vypravili 26 misí vezoucích pomoc válkou zkoušené zemi. To představuje přes 170 tun pomoci – především zdravotnického materiálu.

Těžištěm naší pomoci je i nadále posilování dostupnosti zdravotní péče na Ukrajině, což je základ a nutný předpoklad jakékoli další pomoci, píše Český červenž kříž.

 18806

Neznámé fotky

7. 6. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 23 minut

Zavítáte-li v těchto dnech na návštěvu Čapkovy Strže, pak můžete obdivovat nejen zdejší nádhernou přírodu, která dokázala okouzlit tohoto českého spisovatele natolik, že podlehl její kráse a začal sem, se svojí ženou Olgou Scheinpflugovou a přáteli jezdit pravidelně v těžkých dobách, aby zde všichni společně načerpali onu životodárnou energii – energii přírody. Proto není divu, že zde v tomto přenádherném místě vznikl Památník Karla Čapka, v němž můžete zhlédnout nejnovější výstavu s názvem: V nouzi poznáš přítele, na níž můžete obdivovat ony neznámé fotky tohoto spisovatele s jeho přáteli na Strži, ale jestli byste se chtěli o něm dozvědět ještě něco více, pak stačí vzít do ruky knihu s názvem Karel Čapek s podtitulem V slzách a věčnosti, jejíž autorkou je známá česká uměnovědkyně a spisovatelka PhDr. Michaela Košťálová.

Paní Košťálová, jak se zrodila vaše myšlenka, vytvořit knihu na téma Karel Čapek?

 18808

Borisi Johnsonovi vyjádřilo hlasováním nedůvěru celých 148 konzervativních poslanců

6. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



V hlasování o vyjádření nedůvěry britskému premiéru Borisi Johnsonovi, které se konalo v Dolní sněmovně v pondělí večer poté, co příslušný parlamentní výbor obdržel plných 54 dopisů požadujících toto hlasování, Johnsonovi vyjádřilo nedůvěru 148 poslanců proti 211.

Znamená to, že Johnson hlasování o důvěře přežil. Úřad premiéra by musel opustit, kdyby proti němu hlasovalo více než 50 procent konzervativních poslanců.

Ovšem počet 148 poslanců proti němu je nesmírně vysoký. Proti Johnsonovi hlasovalo více než 40 procent konzervativních poslanců, více než kolik vyjádřilo nedůvěru Therese Mayové v prosinci 2018 (37 procent) a ta za pár měsíců rezignovala na svou funkci,.   Tak vysoký počet konzervativních vzbouřenců se neočekával a znamená to, že Johnsonovo premiérství je nyní ochromeno.

Rozhovor Britských listů 498. Jak Česko neléčí traumata vzniklá covidovou izolací

31. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta



Psychiatryně Kateřina Duchoňová má zkušenosti s tím, co dvouletá covidová izolace udělala dětem v uzavřených, izolovaných rodinách. Proč to Česká republika v podstatě neřeší? S Kateřinou Duchoňovou hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 31. května 2022.

V Mariupolu zřejmě začala epidemie cholery

6. 6. 2022

čas čtení 10 minut

- Takto nyní vypadá Rubižne v Luhanské oblasti po ostřelování Rusy:


- Ruské úřady v okupovaném Mariupolu podle ukrajinských úřadů uzavřely toto město do karantény kvůli možnému vypuknutí epidemie cholery.

Poradce starosty Mariupolu Petro Andrjuščenko řekl ukrajinské televizi, že se město připravuje na epidemii, protože se ve městě hromadí mrtvoly  a odpadky.

Andrjuščenko, který město opustil na počátku války, se odvolal na své zdroje, které jsou stále ve městě, a řekl:

    Mezi místními činiteli  a jejich nadřízenými je ve městě stále častěji slyšet slovo "cholera". Pokud můžeme soudit, epidemie už víceméně začala.

Uvedl, že vědí o ojedinělých případech v Mariupolu, kde byla většina infrastruktury města zničena ruskými leteckými údery.

Podle listu Kyiv Independent ukrajinské ministerstvo zdravotnictví varovalo, že masové pohřbívání a špatný přístup k čisté vodě vytvářejí v Mariupolu riziko výskytu cholery.

Podle listu začalo ministerstvo hlásit podezření na výskyt cholery v regionu 1. června.



 16578

Jak se v ČR osvobodit z otroctví?

6. 6. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 9 minut

Carové a carevny v každé firmě, úřadu, škole, továrně, politické straně, hnutí…Nenápadná a první zeď obrany před občanskou společností v každé oligarchii…

Na institucích mě sere to, že v nich vždycky začne jít o něco jiného, než kvůli čemu vznikly. Brzy se vytvoří taková věrchuška, která tu instituci promění v nástroj k dosažení svých cílů. A myšlenky, které jí daly vzniknout, v ideologii…Nikdo už na to nedá. Lépe řečeno, ten kdo na to dal, zjistil, že je mu to k ničemu.

(Ivan Vyskočil, spisovatel, divadelník, psycholog…)

Od těchto často usměvavých, sympatických a někdy i oblíbených "manipulátorů a manipulátorek" se odvíjí budoucí každé velké společenské zlo. Náš ústup z cesty těmto ženám a mužům znamená primární rezignací na individuální, lidskou slušnost a morálku v každém kolektivu… Další naše prohry a ústupky budou následovat...

Česká společnost v tomto roce zažívá největší propad životní úrovně ve svých třicetiletých dějinách. A možná, že právě na té číslovce lze ukázat zásadní omyl mé generace po roce 1989 ohledně ekonomického vývoje naší země. "Za třicet let budeme mít životní úroveň na podobné úrovni jako v Rakousku, Německu" …To byla "krásná pohádka", kterou jsme v roce 1992 slyšeli od (v tu dobu) politicky nejsilnější české politické strany ODS a které věřila (nejen) moje generace, zakládající tehdy rodiny. Děti vítězů, cha, cha….

 18661

Pošetilost hledání únikové cesty pro Putina

6. 6. 2022

čas čtení 9 minut

 
Až Ukrajina vyhraje válku, Putin si  vytvoří vlastní únikovou cestu

 
 Někteří pozorovatelé rusko-ukrajinské války se zřejmě domnívají, že její největší nebezpečí spočívá v tom, že Ukrajina vyhraje, nebo vyhraje příliš rychle, a že to bude pro Putina nepříjemné a že by nás to mělo znepokojovat, píše Timothy Snyder.

To je hluboce zvrácený pohled na věc.  Putin se rozhodl vést na Ukrajině agresivní a ničivou válku. Všude, kde Rusko ovládá ukrajinské území, páchají Rusové genocidní zločiny na občanech Ukrajiny, včetně masového znásilňování, masového zabíjení a masových deportací.  Demokracie se brání proti autokracii a osud demokracií visí na vlásku. Ruská uhlovodíková oligarchie nám dává předtuchu kataklyzmatu, které nás čeká, pokud se neosvobodíme od ropy a plynu. Rusko blokuje Černé moře a zastavuje vývoz potravin, čímž hrozí, že letos rozšíří smrt hladem na desítky milionů lidí. To jsou věci, které by nás měly znepokojovat, ne, zda by mohl být Putin "ponížen".

Tato úvaha má však ještě zásadnější problém, který vyplývá z nesprávného chápání toho, jak moc v Rusku funguje.

Ruský mediální a politický systém funguje tak, aby udržel Putina u moci bez ohledu na to, co se děje ve vnějším světě. Ruská politika se odehrává v uzavřeném informačním prostředí, které Putin sám vytvořil a které sám řídí. Nepotřebuje naši pomoc ve skutečném světě. Bez ní zcela samostatně a nezávisle vytváří pro Rusy uklidňující fikce.  Dělá to už dvacet let bez naší pomoci.

Rozhovor Britských listů 496. Je politický aktivismus něco nepřístojného?

24. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Je politický aktivismus pro vědce či novináře něco nepřístojného? Nebo je demokracie založena na aktivní občanské společnosti? Společnost od devadesátých let děsivě zmátl Václav Klaus, který v české demokracii nadělal obrovskou paseku. Bohumil Kartous o těchto tématech hovoří s výzkumnicí Michaelou Pixovou z pražské pobočky Newyorské univerzity, která se zabývá ve své práci především ekologickou krizí a globální udržitelností. Dr. Pixová je také postdoktorská výzkumnice na BOKU, University of Natural Resources and Life Sciences ve Vídni. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 24. května 2022.

 18805

Ruská agrese na Ukrajině: Británie dodá Ukrajině rakety dlouhého doletu

6. 6. 2022

čas čtení 11 minut

- Vladimir Putin varoval, že Moskva zasáhne nové cíle, pokud Západ dodá Ukrajině rakety dlouhého doletu. "Zasáhneme ty cíle, které jsme dosud nezasahovali," řekl Putin státní televizi Rossija, aniž by upřesnil, o jaké cíle se jedná. Komentáře zazněly v reakci na příslib, že ze strany USA proběhla dodávka raketového dělostřelectva Himars, kterou Bílý dům slíbil minulý týden.

- Británie dodá Ukrajině raketové dělostřelectvo dlouhého doletu, a to navzdory nedělní hrozbě ruského prezidenta Vladimira Putina, že bude bombardovat nové cíle, pokud budou podobné zbraně z USA dodány Kyjevu.

Spojené království pošle několik sledovaných raketových systémů M270 s vícenásobným odpalováním, které mohou zasáhnout cíle vzdálené až 80 kilometrů, v naději, že se jim podaří narušit soustředěné ruské dělostřelectvo, které ostřeluje města na východě Ukrajiny.

Ben Wallace, britský ministr obrany, uvedl, že rozhodnutí poslat raketomety je oprávněné, protože "jak se mění taktika Ruska, musí se měnit i naše podpora Ukrajině". 

Spojené království společně s USA a dalšími západními zeměmi zahájilo válku příslibem, že dodá pouze "obranné zbraně", které pomohou Ukrajině odrazit ruskou invazi. Jak však Rusko dosahuje  úspěchů na východě a na  jihu země, západní země postupně posílají  smrtonosnější zbraně.
 
Londýn uvedl, že úzce spolupracuje s Washingtonem. Britské oznámení přišlo několik dní poté, co USA uvedly, že pošlou čtyři podobné systémy Himars na nákladních automobilech. Americké a britské systémy se mají vzájemně doplňovat. Dosah obou je mnohem větší než u všech pozemních zbraní, kterými Ukrajina v současnosti disponuje.

Stejně jako Spojené státy, i Velká Británie si od Kyjeva vyžádala ujištění, že systémy M270 nebudou použity k úderům na cíle v Rusku. Britský obranný zdroj uvedl, že zbraně budou použity "k obraně Ukrajiny, na Ukrajině". Dodali: "Jsme přesvědčeni, že zbraně budou použity odpovídajícím způsobem." Jeden americký vojenský činitel se však vyjádřil, že pokud Rusko odpaluje proti ukrajinským městům rakety z ruského území, je legitimní tyto raketomety v Rusku zničit.

Británie neuvedla, kolik M270 posílá, ačkoli jejich počet je malý a bude srovnatelný s rozhodnutím USA poslat čtyři Himary. Ukrajinské jednotky budou ve Velké Británii vyškoleny, jak odpalovací zařízení používat, dodalo MO, a kyjevským silám budou dodány příslušné rakety "ve velkém".

 18804

Boris Johnson bude dnes čelit hlasování o nedůvěře, desítky poslanců toryů ho vyzývají k odchodu

6. 6. 2022

čas čtení 5 minut

 

Podle předsedy příslušného parlamentního výboru bylo dosaženo hranice 54 dopisů  od konzervativních poslanců požadujících premiérův odchod, jichž je zapotřebí k hlasování o důvěře premiérovi



Boris Johnson potřebuje 50 % nebo více hlasů poslanců Dolní sněmovny ve svůj prospěch, aby zůstal v čele Konzervativní strany



Boris Johnson bude v pondělí večer čelit hlasování o nedůvěře poté, co bylo dosaženo hranice 54 dopisů od konzervativních poslanců žádajících jeho odchod.

V prohlášení Grahama Bradyho, předsedy výboru tzv. 1922 Committee,  který zastupuje řadové konzervativní poslance, se uvádí, že bylo dosaženo hranice 15 % poslanců žádajících o hlasování o důvěře, tedy 54 poslanců.

 16830

Zpověď kurdského a arabského bratra

6. 6. 2022 / Kateřina Paříková

čas čtení 3 minuty

Od nejmenovaného Kurda: "My Kurdové jsme součástí syrského lidu a náš vztah s arabským lidem je velmi dobrý. Jsem Kurd a je pro mě nepřípustné, aby Turecko vytvořilo rozpory a nepřátelství mezi mnou a mými arabskými bratry. Mám problém s Tureckem, ale nikdy jsem neměl problém se syrským arabským bratrem. Nenechte Turecko nebo zločinecký režim Bašára Asada hrát na tuto strunu, aby nás rozdělili, prosím."

Od nejmenovaného Araba: "My jako Arabové milujeme Kurdy více než kdokoli jiný. Protože Kurdové jsou bližší našemu myšlení, našim zvykům, tradicím a společně obýváme jak "arabský dům", tak "kurdský dům" bez ohledu na jazyk. Znám mnoho Arabů, kteří mluví kurdsky, i když jsou Arabové, neboť sdílí svůj život s Kurdy. Žádný počestný Arab nemůže požadovat, aby Kurdové opustili jakýkoli jiný region v Sýrii. Kdo to dělá, je rasista."

Rozhovor Britských listů 495. Jak oligarcha Křetínský vydělává - a závisí - na ruském plynu

20. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Albín Sybera interviewuje reportéry Deníku Referendum Daniela Koteckého a Lucii Čejkovou, kteří vypracovali investigativní reportáž o tom, jak silně závisí podnikání oligarchy Křetínského na dodávkách ruského plynu. (Jejich reportáž, na níž se podílela i  Gaby Khazalová, je nyní publikována i v zahraničí, především ve Francii, kde má Křetínský podnikání a mediální vliv.) Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. května 2022.

Článek, o kterém je řeč:


 18577

Rusko: "Válku s koalicí 45 vlád nelze vyhrát"

6. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Rusko může ještě maximálně na dva měsíce znovu získat iniciativu ve válce na Ukrajině, využít síly, které už nemusí soustředit kolem Mariupolu, a využít vysychání polí, což mu umožňuje mobilnější typ boje, napsal vojenský analytik Andrej Kolesnikov.

Nové ruské útoky na Kyjev, ohrožena jaderná elektrárna

5. 6. 2022

čas čtení 10 minut

- Rusko lhalo, že prý v Kyjevě "zničilo sklad se západními tanky a další západní infrastrukturu". Nezničilo. Bombardovalo opravnu železničních vagónů pro přepravu zrna a železa:




- Rusko ničí potraviny. Ti, kdo proti rusku nebojují, mají vážné etické problémy.
Rusko zničilo hlavní ukrajinský terminál na vývoz obilí v Mykolajivu, který hraje klíčovou roli v mezinárodní potravinové bezpečnosti. Tento cílený útok je dalším důkazem toho, že Putin používá útoky proti potravinám, které vyvolají globální hladomor,  ve snaze vydírat mezinárodní společenství.




- Avšak nezapomínejme: Nesmíme ponižovat Rusko:

- Rusko v neděli poprvé po pěti týdnech zahájilo letecké útoky na Kyjev a prohlásilo, že zničilo tanky dodané Západem. Vladimir Putin varoval, že pokud budou dodávky zbraní pokračovat, budou zasaženy další cíle.

Možná na znamení nového přístupu Putin řekl státní televizi Rossija, že Rusko zasáhne nové cíle na Ukrajině, pokud USA dodají rakety delšího doletu, které Kyjevu slíbily minulý týden.

Pokud by takové rakety byly dodány, "zasáhneme ty cíle, které jsme dosud nezasahovali", řekl Putin.

-  Ukrajinské letectvo a kyjevský starosta uvedli, že ruské strategické bombardéry Tu-95 v neděli časně ráno odpálily rakety na Kyjev z Kaspického moře a dvěma východními čtvrtěmi ukrajinského hlavního města otřásly exploze při útoku, který byl zaměřen na železniční infrastrukturu v Kyjevě. Starosta Vitalij Kličko uvedl, že nejméně jedna osoba byla převezena do nemocnice; bezprostředně nebyly hlášeny žádné oběti na životech.

Agentura Reuters:

Nad čtvrtěmi Darnytskyi a Dniprovskyi, kde se ozvaly výbuchy, stoupal k nebi tmavý dým.

Byly to první střely, které zasáhly hlavní město od konce dubna, kdy byla zabita produkční Rádia Svoboda, když ruská střela zasáhla budovu, v níž bydlela.

Podle předběžných údajů Rusko odpálilo rakety z letounů Tu-95 z Kaspického moře," uvedly ukrajinské vzdušné síly v prohlášení.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak vyzval Západ, aby na Rusko uvalil další sankce, které by ho potrestaly za údery, a aby Ukrajině dodal více zbraní.

Kreml se uchyluje k novým zákeřným útokům. Dnešní* raketové údery na Kyjev mají jediný cíl: zabít co nejvíce lidí," napsal.

Starosta nedalekého historického města Brovary  vyzval lidi, aby zůstali uvnitř svých domů, protože se objevily zprávy o zápachu sazí, který vycházel z kouře.

Komentátor Guardianu Simon Tisdall kritizuje NATO. Zajistilo pokračování ukrajinského konfliktu tím, že se nepostavilo Rusku. Nese vinu za systematické vraždění civilistů, proti čemuž nehne prstem.

Neochota NATO chopit se iniciativy je nepochopitelná. Návrhy na vytvoření bezletové zóny a bezpečného útočiště na západní Ukrajině jsou opakovaně odmítány jako příliš riskantní. Odvažte se tedy zkusit něco jiného!
NATO na to má síly a prostředky. Mohlo by udělat mnohem více, aby zastavilo systematické zabíjení civilistů a zatlačilo Rusko zpět.

Zelenskij, ponechán v boji sám, prosí o těžké zbraně, ale jeho prosby stále často zůstávají nevyslyšeny nebo se reakce odkládají. "Musíme se vážně zabývat zásobováním [ukrajinské] armády, aby mohla dělat to, co po ní svět žádá: bojovat na bojišti sama proti světové supervelmoci," říká americký generál Philip Breedlove, bývalý velitel NATO v Evropě. Má pravdu.
 

Rozhovor Britských listů 497. Generace starých se v ČR drží u moci a nepřipustí nové myšlenky

27. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



"Moje generace, my jsme vyrůstali ve světě, kdy jsme si vždycky mysleli, že se jednou všechno obrátí k lepšímu, že budeme mít všichni rovná lidská práva, že společnost začne brát mladé lidi vážně, že budeme blíže k Západu a k Evropské unii a že se budeme moci zasazovat o to jak řešit klimatickou politiku. Ale místo toho se čím dál tím víc ukazuje, že ta generace těch boomerů a milleniálů se drží u moci a nepouští žádné nové hodnotové směry do politiky. A to dlouhodobě bude vytvářet problémy." Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Kryštofem Stupkou, delegátem mladých lidí z ČR u OSN. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. května 2022.

 18800

Česká televize šíří bez korekce zkreslené informace anglického velvyslance v Praze

4. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta

ČT bez korekce cituje anglického velvyslance v Praze, že jsou prý monarchie a královna v Británii "nesmírně populární".

Královna a monarchie jsou populární u anglických penzistů a  Angličanů  staršího věku. U lidí ve věku 18-25 má královna popularitu z 31 procent.

Ve Skotsku se "platinové jubileum královny" skoro vůbec neoslavovalo. Viz tato reportáž Channel 4 News z pátku 3.6., že Glasgow výročí ignoroval.

O sobotní titulní straně skotského deníku The National, že je nejvyšší čas spláchnout celou monarchii do záchodu, jsme už informovali. 



Bučení proti Johnsonovi: Jak tomu bylo doopravdy

4. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Během poněkud přehnaně hysterických oslav výročí anglické královny bučel dav královniných obdivovatelů na Borise Johnsona s jeho nynější, už několikátou manželkou, při jeho příchodu na oslavu do londýnské katedrály St. Paul's.

Komentátoři poznamenávají, že jestliže proti Johnsonovi bučí už i ultrakonzervativci, kteří milují královnu, má Johnson skutečný problém.

A opravdu: v sobotu ráno už například požadoval, aby Johnson odstoupil, i jeden anglikánský biskup.


Jenže jde o něco jiného. Níže se podívejte, jak scénu bučení na Johnsona vysílala americká televize CBS. Necenzurovaně. Zdá se, že u těchže záběrů odvysílaných televizí BBC byl stažen zvuk, aby bučení nebylo tak silné. Ve večerním zpravodajství BBC se tyto záběry vůbec neobjevily.

Alastair Campbell, bývalý tiskový mluvčí Tonyho Blaira, k tomu napsal na Twitteru:
Tady máte záběry Johnsonova příchodu, jak je vysílla CBS. Tak buď CSB to bučení zesílila, aleno britské televizní stanice s názvem "Nemá to nic společného s brexitem" je zeslabily. Podezřívám, že to bylo to druhé. To nepomáhá nikomu.  Nejméně to pomáhá jim. Proč se bojí pravdy a faktů? Je to přece jejich práce a jejich důvod, proč existují!

Musíme nyní skutečně považovat BBC za nedůvěryhodnou instituci? Brexit zničí všechno. (JČ)

CBS: Veřejnosti proti Borisi Johnsonovi bučela, když přicházel v pátek do katedrály St Paul's na oslavu královnina platinového jubilea. Britský premiér čelí požadavkům, aby odstoupil, poté, co vyšlo najevo, že on a další osoby se účastnili mejdanů během pandemie, kdy v zemi platil lockdown.



Zelenského projev ke stu dnům ruské vojenské agrese

4. 6. 2022

čas čtení 6 minut



Skvělí lidé ze skvělé Ukrajiny!

Přesně před sto dny jsme se všichni probudili do jiné reality. Přesně před sto dny jsme se probudili jiní. Když Ukrajince neprobudí sluneční paprsky, ale výbuchy raket, které dopadají na naše domovy, pak se probudí úplně jiní Ukrajinci.

V roce 2014 k nám Rusko přišlo s jedním slovem, s novým slovem. A to je slovo "válka". Dne 24. února k němu Rusko přidalo další slovo, takže vzniklo slovní spojení "válka v plném rozsahu".

A během sta dní jsme našli nebo dostali, viděli nebo chtěli vymazat další slova. Je jich jen několik. Jsou různá. Ale odrážejí to, co jsme zažili.

Ukrajinské jednotky dobyly zpět 20 % území ztraceného v Severodoněcku, sděluje Ukrajina

3. 6. 2022

čas čtení 16 minut

- Ruský útok podpálil kostel z r. 1526 v klášteře v Svjatohirsku. Tento týden ruské údery na klášter usmrtily několik mnichů a jeptišek. Klášter patří ukrajinské pravoslavné církvi. Denacifikace.




- Ono to s tou podporou Rusů pro válku na Ukrajině nebude tak žhavé:

Ruský reportér se ptá lidí na ulici, co jsou ochotni udělat pro svou zemi. Jsou ochotni za Rusko bojovat? "Samozřejmě! I umřít!" Pak jim otevře složku s papíry a žádá je o jméno a adresu, aby jim mohl být poslán mobilizační rozkaz, až to bude potřeba. Sledujte jejich reakce na tomto videu. Ty osobní údaje neposkytne nikdo:

 

Ve Skotsku o oslavách královnina jubilea

3. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta

Je na čase královské spláchnutí!

Na počest platinového jubilea chceme poděkovat Jejímu Veličenstvu za dny volna. Ale je rok 2022. Proč je monarchie stále v módě? Dnes deklarujeme, že je už dlouho načase celou instituci

KRÁLOVSKY SPLÁCHNOUT

Mimořádné vydání k jubileu: Proč potřebujeme Windsory hodit do popelnice a založit novou skotskou republiku.


 
 

 18448

Putin je přesvědčen, že Západ ve válce o život ustoupí jako první, tvrdí ruské elity

3. 6. 2022

čas čtení 8 minut


Kreml se snaží zesílit ekonomický tlak na Západ, a oslabit tak jeho podporu Ukrajiny, píše Washington Post



Podle příslušníků  ruské ekonomické elity se ruský prezident Vladimir Putin připravuje na dlouhou opotřebovací válku o Ukrajinu a bude se neúnavně snažit využít ekonomické zbraně, jako je blokáda vývozu ukrajinského obilí, aby oslabil podporu Západu pro Ukrajinu.

Kreml využívá nedávných známek váhavosti některých evropských vlád jako náznaku, že Západ přestane čelit ruské invazi na Ukrajinu, zejména v době, kdy po uvalení sankcí na Moskvu prudce vzrostly globální náklady na energie.

Piráti hlásí návrat ke kořenům. Jak to dopadne?

3. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Praha: "Tramvajáci jsou prostě neschopní!"

3. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Toto město ve Španělsku je bez aut už déle než 19 let.


Dopravní politika pražských radních je prostě šílená. Trvalé zácpy na Smetanově nábřeží brání, aby tudy jezdili i cyklisté, jichž je ve srovnání s ostatními evropskými městy pomálu. Byli pražští radní někdy v Kodani nebo v Amsterodamu? Nebo v Londýně, kde se za vjezd do města platí denně poplatek 300 Kč? (vybíráno digitálně podle kamerou ve vjezdu do města odečtených poznávacích značek).

 17911

Rozpaky nad sbližováním Česka a Polska

3. 6. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

S velikými rozpaky sleduji společné zasedání polské a české vlády, které vyjadřuje sbližování obou zemí. Chápu, že pro ODS je to logická orientace: ODS sedí v Evropském parlamentu ve stejné frakci jako polská vládní stran PiS. Pro zbytek vlády, který deklaruje prozápadní směr a touží například po přijetí eura, je to ale velké ponížení.

Agrese Ruska na Ukrajině: Velká Británie varuje před ruským taktickým úspěchem v Donbasu, válka vstoupila do stého dne

3. 6. 2022

čas čtení 15 minut

 

- Rozsah ničení na Ukrajině se "vymyká chápání", uvedl Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) v prohlášení u příležitosti stého. dne od zahájení ruského útoku proti Ukrajině


Tisíce lidí "žijí s úzkostí, že nevědí, co se stalo s jejich blízkými", uvedl generální ředitel MVČK Robert Mardini. Mardini ve svém prohlášení uvedl:

"Bylo by těžké přehnat daň, kterou si mezinárodní ozbrojený konflikt na Ukrajině za posledních 100 dní vyžádal na civilním obyvatelstvu. Rozsah destrukce ve městech se vymyká chápání. Byly zničeny domy, školy a nemocnice, civilisté zažívají hrůzy konfliktu, přicházejí o život a rodiny byly rozděleny."

Vyzval všechny strany, aby umožnily přístup k válečným zajatcům, a dodal, že "některé válečné zajatce jsme sice mohli navštívit, ale strany nám zatím neumožnily přístup ke všem. A přístup jen k některým z nich nestačí."

 18758

Ve snaze vyvolat šovinistické nálady v zemi chce Boris Johnson zrušit metrický systém a vrátit Británii k stopám, uncím a librám

3. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

Terčem všeobecného posměchu se stává Boris Johnson, který ve snaze odvést pozornost od svých skandálů si vymyslel další pseudotéma. Chce "osvobodit Británii od diktátu Evropské unie", která údajně Británii neférově "nařídila používat cizácký metrický systém měr a vah", a vrátit zemi k uncím, librám a stopám.

V Británii se to stalo obrovským terčem posměchu, avšak Johnsonův cíl byl splněn. Od jeho skandálů v médiích to skutečně tak trochu odvedlo pozornost.


"Naprostý nesmysl": Šéf potravinářského supermarketu  Asda se vysmívá plánu vrátit se po Brexitu  v Británii k imperiálním  váhám a mírám

Konzervativní  lord Rose kritizuje "zpátečnický" návrh. Britské  ministerstvo obchoduvšak v této věci přesto  zahájilo dvanáctitýdenní konzultaci


Snaha vlády rozšířit používání imperiálních měr v Británii byla zesměšněna jako "naprostý nesmysl" a jako záležitost matoucí pro podniky.

Ministerstvo pro obchod, energetiku a průmyslovou strategii (BEIS) oznámilo, že prosazuje plány na revizi "přebujelých pravidel EU" týkajících se vah a měr a navrácení "zdravého rozumu" do britských zákonů.

Tento krok přichází 22 let poté, co poprvé vstoupila v platnost směrnice EU o mírách a váhách.

 17651

Biden v plamenném projevu vyzývá k zákazu útočných zbraní: "Kolik krveprolití budeme ještě akceptovat?

3. 6. 2022

čas čtení 7 minut

 
V projevu o kontrole zbraní v hlavním televizním vysílacím čase prezident prosazoval přísnější kontroly zázemí lidí kupujících si zbraně  a zrušení imunity výrobců zbraní



Joe Biden po sérii masových střeleb, které ohromily Ameriku, vyzval k zákazu útočných zbraní a velkokapacitních zásobníků a ptal se: "Kolik krveprolití jsme ještě ochotni akceptovat?"

Ve čtvrtečním projevu v Bílém domě v hlavním vysílacím čase americký prezident  vyzval Kongres, aby posílil kontroly osob kupujících zbraně a zrušil právní imunitu výrobců zbraní.

Bidenova zanícená výzva zazněla po měsíci, kdy bylo v supermarketu v newyorském Buffalu zastřeleno 10 lidí a v základní škole Robb v texaském Uvalde bylo zabito 19 dětí a dva učitelé; oběma střelcům bylo 18 let a použili zbraň typu AR-15.

 18797

Výzkum: Vysoké ceny energií nejsou výlučným problémem obyvatel s nízkými příjmy. S potížemi se potýká už polovina domácností České republiky

3. 6. 2022

čas čtení 9 minut

tisková zpráva

Praha 3. 6. 2022 – Zvyšování cen energií od loňského podzimu způsobilo finanční potíže u 53 procent českých domácností. Problémy se netýkají pouze domácností pod hranicí chudoby, ale značně zasahují i střední třídu. Polovina obyvatel si zároveň nehlídá svou energetickou spotřebu. Vysoké nedoplatky na konci roku tak představují téměř jisté riziko nepříjemného překvapení. Vyplývá to z výzkumu, který si v reakci na energetickou krizi nechal u výzkumné organizace PAQ Research zpracovat Institut prevence a řešení předlužení. Výzkum navazuje na projekt Českého rozhlasu “Život k nezaplacení”, zaměřený na ekonomický vývoj domácností. Na výsledky výzkumu Institut reaguje konkrétními doporučeními, které mají pomoci důsledky energetické krize zmírnit.

K tomu: Obrovská vládní sociální podpora pro kolabující domácnosti v Británii

 18409

Impérium prosí o milost

3. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Poté, co Kreml prohrál svou první "speciální operaci" proti Ukrajině, zahájil druhou, o níž věří, že bude mít větší úspěch. Jeho různé agentury měkké síly pracují přesčas, aby přesvědčily západní elity, že musí Ukrajinu raději opustit, než se postavit ruské agresi, říká Andrej Pjontkovskij.

 16951

Konzervativec Michael Grade je příliš líný a starý na to, aby vedl Ofcom, říká historička BBC

3. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

Ani "slušná" Fialova vláda se nezasazuje o přežití veřejnoprávní televize v ČR:


V Británii je BBC od Johnsonových podvodníků pod podobným tlakem:

Michael Grade je příliš líný a starý na to, aby vedl Ofcom, říká historička BBC


Profesorka Jean Seatonová, která vystoupila na literárním festivalu v Hay o budoucnosti BBC, varovala, že jmenování bývalého ředitele Channel 4 šéfem britské rady pro regulaci vysílání Ofcom,  je aktem šikany

 

Nový šéf Úřadu pro dohled nad vysíláním Michael Grade je příliš starý, příliš líný a má příliš mnoho střetů zájmů na to, aby mohl vést Ofcom, prohlásila oficiální historička BBC.

 18778

36 odborníků se shoduje: Na Ukrajině se držte současného kurzu

3. 6. 2022

čas čtení 5 minut

Během posledních tří měsíců Ukrajinci zmařili snahu Vladimira Putina svrhnout jejich řádně zvolenou vládu, dobýt Kyjev a okupovat velkou část země. Bitva však neskončila, takže Západ musí i nadále pomáhat zajistit, že agrese Kremlu selže a Ukrajina si vynutí stažení Ruska nebo dosáhne vyjednaného výsledku za podmínek přijatelných pro Ukrajince, napsali John Herbst, Steven Pifer a David Kramer.

 18448

Potíž je, že sankce zvyšují Putinovy zisky

3. 6. 2022

čas čtení 5 minut

Rusko vítězí v ekonomické válce - a Putin není o nic blíže stažení vojsk

Zvrácené účinky sankcí znamenají pro zbytek světa růst cen pohonných hmot a potravin - a rostou obavy z humanitární katastrofy, píše Larry Eliott 

Jsou to již tři měsíce, co Západ zahájil hospodářskou válku proti Rusku, a ta se nevyvíjí podle plánu. Naopak, věci se vyvíjejí velmi špatně.

Sankce byly na Vladimira Putina uvaleny ne proto, že by byly považovány za nejlepší možnost, ale proto, že byly lepší než další dva dostupné způsoby jednání: nedělat nic nebo se zapojit vojensky.

Sankce měly zvrácený účinek, neboť zvýšily cenu ruského vývozu ropy a plynu, čímž masivně zvýšily obchodní bilanci Ruska a financují jeho válečné úsilí. V prvních čtyřech měsících roku 2022 se Putin mohl pochlubit přebytkem běžného účtu ve výši 96 miliard dolarů, což je více než trojnásobek oproti stejnému období roku 2021.

 18758

Přišel čas přemýšlet o Británii bez Borise Johnsona

3. 6. 2022

čas čtení 10 minut

Odhalení pobuřujícího chování státních úředníků a poradců z nejbližšího okolí britského premiéra Borise Johnsona se ve směsi byrokratické procedury s béčkovou fraškou stala tak předvídatelnými, že se nyní zdá překvapivé, když uplyne den, aniž by se po celém světě v ranních titulcích objevil další incident, napsal Alexander Clarkson.

 17962

Tisková zpráva:

Gregorová: Evropský parlament po našem tlaku zakázal vstup lobbistům ruských firem

3. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

I tři měsíce po začátku ruské války na Ukrajině měli do Evropského parlamentu v Bruselu stále přístup lobbisté ruských, zvláště energetických, firem. S tím je teď konec. Po výzvě několika europoslanců z politické skupiny Greens/EFA, jejíž součástí jsou i čeští Piráti, zakázala prezidentka Evropského parlamentu Roberta Metsola lobbistům z Ruské federace vstup.

 18795

Prozrazení agenta 008

3. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Mnoho Rusů si je dodnes jisto, že Michail Gorbačov a jeho spolupracovníci byli západními agenty obviňovanými ze zničení SSSR. Nyní alespoň někteří spekulují, že totéž může platit o Vladimiru Putinovi, jehož katastrofální politika dává smysl pouze tehdy, je-li tomu tak, říká Vadim Zajdman.

 18794

Západ si rozhodně může dovolit mnohem více nežli Kreml. Ale stojí Ukrajina západním elitám za to?

3. 6. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Údajný zmatek ohledně západních možností v ukrajinském konfliktu je z velké části založen na nepochopení skutečného stavu. Západ ani zdaleka není omezen ekonomickými a vojenskými faktory tak, jak by někteří rádi tvrdili. Začíná se mu však postupně nedostávat jednoho zásadního faktoru: Politické vůle.

 17128

Kongres zahájil snahu o ukončení americké role v jemenské válce

2. 6. 2022

čas čtení 5 minut

Po téměř osmi letech války se v Jemenu poslední dva měsíce daří udržet příměří, které vyjednala OSN. V době, kdy zvláštní vyslanec OSN začíná usilovat o prodloužení tohoto dočasného příměří, má Kongres opět příležitost převzít své pravomoci v oblasti válečných opatření a poskytnout prezidentovi nástroj k ukončení americké účasti v konfliktu, informuje web Responsible Statecraft.

30597

Analýza: muslimové jsou v amerických médiích zobrazováni negativně

2. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Vřelé přijetí, kterého se Ukrajincům dostalo od Američanů a Evropanů, ostře kontrastuje s nejednotnou - a často nepřátelskou - politikou vůči syrským uprchlíkům.

Politolog David Laitin upozorňuje, že za tímto postojem stojí náboženská identita. Jak upozornil v nedávném rozhovoru, syrští uprchlíci byli většinou muslimové a čelili vyšší míře diskriminace než Ukrajinci, kteří jsou převážně křesťanského původu, píše web Informed Comment.

 

29463

Takto Izrael nezákonně anektuje palestinský Západní břeh Jordánu

2. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Izraelský Nejvyšší soud rozhodl, že palestinská oblast Masafer Jatta v jižních kopcích Hebronu má být zcela zabrána izraelskou armádou a místní obyvatelstvo čítající více než 1 000 Palestinců má být vyhnáno. Rozhodnutí soudu ze 4. května nebylo nijak překvapivé. Izraelskou vojenskou okupaci neprovádějí pouze vojáci se zbraněmi, ale také politické, vojenské, ekonomické a právní struktury, které stojí za rozšiřováním nelegálních židovských osad a vyhánění Palestinců, píše Ramzy Baroud.

 18029

Ideologie velké války "je pro Rusko kontraproduktivní"

2. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

Vladimir Putin učinil z připomínání sovětského vítězství ve 2. světové válce středobod své ideologie, ale tato ideologie není jednoduše zbytečná, ale kontraproduktivní, pokud jde o sjednocení bývalého sovětského prostoru do jediného ruského impéria, říká Nikita Gorynyč.

 18789

Eliášův vrah zpoza psacího stolu – Edvard Beneš

2. 6. 2022 / Tomáš Krystlík

čas čtení 10 minut

Smrt generála Aloise Eliáše, předsedy protektorátní vlády, souvisí s atentátem na Heydricha jen okrajově – byl za heydrichiády popraven za něco, co s atentátem nesouviselo. Důvody, které vedly k jeho zatčení, k odsouzení k smrti za napomáhání nepříteli a k smrti, jsou navýsost pozoruhodné, o jeho popravu se přičinil měrou zcela nejvyšší samotný Edvard Beneš. Přímý důkaz sice chybí, ale indicie vylučují, že by Beneš nebyl viníkem, Eliášovým vrahem zpoza psacího stolu.

30050

Investice v Rusku by podnikl jen šílenec

Proč - a za jakou cenu - posiluje rubl

2. 6. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

V průběhu ruské agrese na Ukrajinu se nejdříve ruská měna silně propadla, ale pak postupně posílila na úroveň výrazně vyšší než předválečnou. Bývá to interpretováno tak, že se Rusku vlastně daří a posiluje, že sankce se minuly účinkem a tak dále. Je to mylná interpretace, z následujících důvodů...

30458

Paralela zrcadlem

2. 6. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

V době Gorbačovovy perestrojky, kterou naši kovaní soudruzi povětšině nemohli vystát, jsem nastoupil jako řadový úředník na havlíčkobrodskou radnici. Chtěl jsem se zabývat tak či onak ochranou ŽP, což se pak i kupodivu stalo. Zpočátku mě ale čekala řada i jiných činností, které mne vedou k následující krátké úvaze. Na našem komunálním odboru byla docela široká náplň. V rámci tzv. vnitřního obchodu se povolovalo alespoň to minimum řemesel, které jako soukromou činnost tenkrát povolit šlo - přece jen se doba miniaturně uvolnila. Dělali jsme to extenzivně, tzn. povolili jsme cokoli i mimo vyhrazený seznam, pokud byl dotyčný řemeslník důvěryhodný a měl přiměřené vzdělání, případně dohledatelnou praxi. Stále nás někdo varoval, že takhle tedy ne, ale nějak to kostrbatě fungovalo, přece jen malá municipalita není žádná „Praha“. Až jednou jsme tvrdě narazili. Naštěstí pár týdnů po nárazu přišla sametovka.

30742

Stále větší chaos ohledně reálných možností Západu

2. 6. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Musím říci, že nejhorší na všech těch debatách o tom, jaké sankce ještě uvalit na Rusko nebo jakými zbraněmi Ukrajině pomoci, je nepřehlednost, různá míjející se nebo přímo proti sobě jdoucí stanoviska expertů i představitelů západních zemí – a pak ještě, což je nejhorší, jejich promítnutí do médií a politiky.

 18530

Moskva varuje USA před dodávkami raket do Kyjeva; Ukrajina ztrácí až 100 vojáků denně

1. 6. 2022

čas čtení 21 minut

- Na oficiálním kanálu ukrajinského úřadu v Mariupolu na Telegramu se objevila obvinění z válečných zločinů, kterých se proruské okupační síly dopouštějí od chvíle, kdy převzaly plnou kontrolu nad městem po kapitulaci ukrajinských vojáků v ocelárně Azovstal. Uvádí se v nich: "V Mariupolu okupanti vězní a střílejí ukrajinské dobrovolníky a úředníky. Všichni odmítli spolupracovat s kolaboranty a okupačními orgány.

    Falešný soud Doněcké lidové republiky odsoudil vedoucího jedné z azovských obcí k deseti letům vězení. Nejméně jeden úředník byl popraven zastřelením.

    Desítky dobrovolníků jsou rovněž drženy ve vězení v Olenivce. V březnu a dubnu pomáhali evakuovat obyvatele Mariupolu a snažili se do zablokovaného města dopravit potraviny a vodu.

    Na verdikt falešné republiky čeká také ukrajinský soudce, který projednával několik vysoce postavených případů separatistů. Objevují se zprávy o mučení.



- Ruské jednotky  ve čtvrtek ráno  ostřelují vesnici Mykolajivka nedaleko strategického města Slovjansk na východě Donbasu.

Serhij Leščenko, ukrajinský vládní poradce a dobrovolník, uvedl, že dělostřelecké granáty dopadají na osadu "nepřetržitě".

Leščenko rozvážel potraviny, neprůstřelné vesty a další zásoby, které drží linii severně od Slovjansku proti ruskému postupu.

Doněcký vojenský gubernátor Pavlo Kyrylenko uvedl, že ostřelování ve čtvrtek probíhalo na "celé linii kontaktu" včetně Slovjansku, Bachmitu a Avdijivky, kde zůstalo 3 500 civilistů.

V celém regionu zůstalo ve svých domech 340 000 lidí z celkového počtu 1,67 milionu před invazí, uvedl.

- Rusko nyní okupuje 20 % území Ukrajiny, říká Zelenskij

Ruské síly v současné době okupují asi 20 % území Ukrajiny, uvedl prezident Volodymyr Zelenskij ve videoposelství lucemburskému parlamentu.

Frontové linie bojů se táhnou na více než 1 000 km, uvedl Zelenskij a dodal:

Musíme se bránit proti téměř celé ruské armádě. Do této agrese jsou zapojeny všechny bojeschopné ruské vojenské formace.

Podle něj na východě Ukrajiny denně umírá 100 Ukrajinců a dalších 450-500 lidí je zraněno.

Letecký útok zasáhl chemický závod v Severodoněcku

1. 6. 2022

čas čtení 7 minut

- Pětiletá Maryna z Chersonské oblasti:


- Letecký útok zasáhl chemický závod ve městě Severodoněck na východě Ukrajiny, napsali v úterý pozdě odpoledne ukrajinští představitelé na Telegramu.

Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, uvedl, že Rusové zasáhli "nádrž s kyselinou dusičnou v chemickém závodě", a zároveň vyzval obyvatele, aby nevycházeli z úkrytů kvůli toxickým výparům.

 
-  Ruské síly převzaly kontrolu nad většinou města Severodoněck, ale neobklíčily ho,
uvedl gubernátor ukrajinské Luhanské provincie, zatímco v klíčovém městě a jeho okolí pokračovaly těžké boje a civilisté byli vyzváni, aby zůstali pod zemí.

Serhij Hajdaj v úterý pozdě večer v internetovém příspěvku uvedl, že ruské ostřelování znemožnilo dodávky humanitárních zásob i  evakuaci lidí.

Již dříve starosta města Oleksandr Striuk uvedl, že dělostřelecké bombardování ohrožuje životy tisíců civilistů, kteří se stále ukrývají ve zničeném městě, a evakuace není možná.

"Polovina města byla obsazena Rusy a probíhají prudké pouliční boje," řekl Striuk. "Situace je velmi vážná a město je v podstatě nemilosrdně ničeno blok po bloku.

"Ukrajinská armáda nadále odolává tomuto zběsilému náporu a agresi ruských sil. Bohužel ... město bylo rozděleno na dvě poloviny. Ale zároveň se město stále brání. Je stále ukrajinské," řekl a doporučil těm, kteří jsou stále uvězněni uvnitř, aby zůstali ve sklepích.

 18299

Německo - úpadek moci

1. 6. 2022

čas čtení 5 minut

V NATO bylo Německo odhaleno jako bezzubý spojenec a jeho pověst ekonomického národa taje. Staré jistoty se ztrácejí každý týden. Německo je zjevně schopno se bránit pouze v případě požadavků na jeho rezignaci, napsal Dirk Schümer.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
17330