Rekordní emise metanu v ruském uhelném dole

15. 6. 2022

čas čtení 3 minuty
Šlo o zřejmě největší kdy zaznamenaný únik metanu do ovzduší

Z dolu Raspadskaja se v  letos lednu uvolňovalo asi 90 tun metanu za hodinu

 

V jednom uhelném dole  v Rusku byl zjištěn pravděpodobně největší únik metanu na světě, množství odpovídající emisím CO2 z pěti uhelných elektráren.

Podle údajů společnosti GHGSat, která se zabývá komerčním satelitním monitorováním a sídlí v Kanadě, se v lednu, kdy byl plyn poprvé vystopován až ke svému zdroji, z dolu uvolňovalo přibližně 90 tun metanu za hodinu. Pokud by se toto množství udrželo po dobu jednoho roku, uvolnilo by tolik zemního plynu, že by to stačilo na vytápění  2,4 milionu domácností.

 
V poslední době  z dolu uniká méně plynu, asi o třetinu méně než v lednu, kdy byl zaznamenán nejvyšší únik, ale předpokládá se, že únik byl aktivní už nejméně šest měsíců před lednovým průzkumem.
 
Únik, k němuž došlo v dole Raspadskaja v Kemerovské oblasti, v největším uhelném dole v Rusku, je asi o 50 % větší než jakýkoli jiný únik zaznamenaný družicí GHGSat od zahájení jejího globálního satelitního monitorování v roce 2016. Společnost se domnívá, že je větší než jakýkoli únik, který byl dosud vysledován z jediného zdroje.

Brody Wight, ředitel pro energetiku, skládky a doly ve společnosti GHGSat, uvedl, že metan je často přehlíženým vedlejším účinkem těžby uhlí, který zvyšuje dopad spalování uhlí na klima. Odhadl, že únik z dolu Raspadskaja zvyšuje emise skleníkových plynů při spalování jakéhokoli uhlí vytěženého v tomto dole asi o 25 %.

"Obecně jsme svědky nárůstu emisí  metanu z této lokality, což může být důsledkem zvýšené produkce uhlí, která souvisí s globálními trendy ve využívání uhlí," uvedl.

Rusko je jedním z největších světových zdrojů metanu z těžby fosilních paliv. Plynová infrastruktura země, včetně těžebních zařízení a plynovodů, je notoricky známá svou netěsností, a to navzdory výzvám, aby ruská vláda přijala opatření.

Paul Bledsoe, bývalý poradce Bílého domu Billa Clintona, který nyní působí v Progressive Policy Institute ve Washingtonu, řekl: "Každý měsíc však přináší nové důkazy o tom, že Rusko skrývá nejmasivnější a nejničivější úniky metanu na světě. Putin tyto obrovské emise zoufale tají, aby mohl nadále profitovat z prodeje ruského uhlí, ropy a plynu a financovat svůj válečný režim. Státy jako Čína, které nadále kupují Putinovu ropu a plyn, však stejnou měrou podporují jeho klimatickou a válečnou kriminalitu."
 

Všechny podzemní uhelné doly produkují metan, který může v případě nahromadění způsobit výbuch. Při výbuchu v dole Raspadskaja v roce 2010 zahynulo 66 lidí.

0
Vytisknout
5692

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2022