Od února už z Ruska odjel každý osmý žid

24. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Od té doby, co Vladimir Putin 24. února zahájil rozšířenou invazi na Ukrajinu, odešlo podle Sochnut Jewish Agency ze země 20 500 židů - tedy přibližně každý osmý z přibližně 165 000 židů, kteří v té době žili v Ruské federaci, píše bývalý moskevský rabín Pinchas Goldschmidt.

Přinejmenším část z nich tak učinila kvůli obavám, že by mohli být pronásledováni za skutečnou nebo předpokládanou kritiku ruských vojenských akcí.

Tento poslední exodus, který pravděpodobně zahrnoval mladší a vzdělanější židy, představuje vážný odliv mozků, pokud jde o Rusko; a touha zablokovat ho může být jedním z důvodů, proč se ruské ministerstvo spravedlnosti snažilo uzavřít Sochnut, což Vladimir Putin po jednání s izraelskými lídry zvrátil.

Co je vážnější, odchod této kohorty židů z Ruska a redukce komunity pod 150 000 pravděpodobně znamenají, že židovská komunita v této oblasti bude mít potíže, nestane-li se úplně nemožným, aby se udržela. A to se stává stále zjevnějším, takže stále více zbývajících židů se rozhodne odejít do Izraele nebo na Západ.

To vše připadá na 50. výročí exodu židů ze Sovětského svazu.

Zdroj ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4403

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2022