Kreml "zastavil" referenda o připojení okupovaných ukrajinských území k Rusku. Kromě Chersonské oblasti

12. 9. 2022

čas čtení 2 minuty
Referenda byla "odložena na neurčito" kvůli úspěšné ukrajinské protiofenzívě. 

Podle dvou zdrojů z Meduzy blízkých Kremlu ruské úřady na neurčito odložily referenda o připojení k Ruska v samozvaných donbaských republikách LPR a DLR, jakož i na okupovaných územích ukrajinské Záporožské, Charkivské a Chersonské oblasti (v každé z nich z nich ruské úřady dříve vytvořily tzv. vojensko-civilní správu).

Účastníci rozhovoru Meduze vysvětlili, že jediným důvodem tohoto rozhodnutí byla úspěšná protiofenzíva ukrajinských jednotek u Charkiva. Zdroje zdůraznily, že političtí technologové napojení na Kreml, kteří pracovali v oblastech Charkiva a Záporoží, již byli odvoláni do Ruska. "Byl vydán rozkaz jít domů. V Chersonské oblasti stále zůstávají ruští politologové, kteří referendum připravili".

Jak již dříve Meduza uvedla, na začátku září tajemník Generální rady Jednotného Ruska a první místopředseda Rady federace Andrej Turčak oznámil, že by bylo "správné a symbolické" uspořádat referenda 4. listopadu, Den národní jednoty. Zástupci okupačních "vojensko-civilních správ" na územích ovládaných Ruskem tuto myšlenku podpořili.

4. listopad byl prvním konkrétním datem referenda, které bylo otevřeně uvedeno ruskými představiteli tak vysokého postavení. Kreml přitom podle Meduzy na samém začátku války věřil, že se podaří anektovat nová území už v dubnu. Poté se kvůli neúspěchům na frontě termín posunul na květen a následně na 11. září – v tento den se v Rusku konají regionální volby.

V září je však také nebylo možné uskutečnit. Výsledkem je, že podle zdrojů Meduzy pod tlakem Vladimira Putina, který je "netrpělivý" ohledně anektování nových území, prezidentská administrativa stanovila "konečné" datum – 4. listopadu.

Podle jednoho z partnerů Medúzy měly už příští týden oficiálně oznámit zahájení příprav na listopadové referendum okupační "civilně-vojenské správy" ukrajinských území. Nyní byly všechny tyto plány "odloženy".

Zdroje Medúzy blízké Kremlu zdůraznily, že ruské úřady nevědí, kdy se mohou vrátit k projednávání konkrétních termínů případného hlasování. Záleží to na tom, jak se bude vyvíjet ukrajinská protiofenzíva. Tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov na otázky Meduzy ohledně osudu referend neodpověděl.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3898

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2022