Studie: Osmileté děti, které šikanují druhé, mají v dospělosti vyšší riziko kriminálního chování

12. 9. 2022

čas čtení 2 minuty
Děti, které ve věku 8–9 let šikanovaly ostatní, mají vyšší riziko spáchání násilných trestných činů ve věku 31 let. Ukázala to finská celonárodní kohortová studie provedená ve Výzkumném centru dětské psychiatrie na univerzitě v Turku.

Výzkum byl založen na rozsáhlých celostátních epidemiologických datech shromážděných v roce 1989 ve Finsku. V době sběru dat bylo účastníkům 8–9 let. Když bylo účastníkům 30–31 let, výzkumníci získali informace o podezření z násilného trestného činu z finského národního policejního registru. Studie publikovaná v European Child & Adolescent Psychiatry zahrnovala 5 400 osob.

Chlapci a dívky, kteří byli častými tyrany, měli zvýšené riziko násilných trestných činů na rozdíl od dětí, které nikdy nešikanovaly ostatní. Chlapci, kteří šikanovali často, měli také vyšší pravděpodobnost násilných trestných činů ve srovnání s těmi, kteří šikanovali jen někdy. Relativní riziko u chlapců, kteří byli častými tyrany, že spáchají závažný násilný trestný čin, jako je vražda nebo přitěžující napadení, během období sledování bylo téměř třikrát větší než u chlapců, kteří nikdy šikanu nepraktikovali.

Být obětí šikany nebylo spojeno se zvýšeným rizikem spáchání násilných trestných činů.

Studie zvažovala základní faktory socioekonomického statusu a možné dětské psychopatologie. Souvislost mezi šikanou a násilnými trestnými činy zůstala, i když byla data kontrolována pro úroveň vzdělání rodičů, strukturu rodiny a možnou psychopatologii dítěte. Výsledky také nebyly ovlivněny případnými dalšími zkušenostmi šikany, jako je například to, že se pachatel sám stal obětí šikany.

"Tato zjištění dále potvrzují předchozí představy, že prevence šikany by mohla snížit počet násilných trestných činů," říká výzkumnice Elina Tiiriová z Výzkumného centra dětské psychiatrie Univerzity v Turku.

Vědomosti založené na výzkumu pomáhají předcházet problémům

Studie je součástí většího výzkumného projektu, jehož cílem je odhalit souvislosti mezi dětskými psychosociálními problémy a poruchami duševního zdraví, problémy se zneužíváním návykových látek, úmrtností, sebepoškozováním, kriminalitou, životosprávou a marginalizací v dospělosti.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4773

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2022