České ekologické organizace podpoří demonstraci odborů dne 8. října

29. 9. 2022

čas čtení 6 minut



Ekologické organizace podporují úsilí odborů o spravedlivé řešení krize.

Demonstraci podpoří samostatným blokem


Tisková zpráva, 29. 09. 2022 


Skupina ekologických organizací ve svém prohlášení minulý týden vyjádřila podporu demonstraci Proti chudobě, kterou svolala Českomoravská konfederace odborových svazů na 8. října na Václavské náměstí. Organizace vítají některé požadavky odborů, jako snížení cen energií a dalších základních potřeb (např. bydlení), spravedlivé rozložení nákladů na řešení krize a zvýšení minimální mzdy. Demonstrace se hodlají účastnit ve vlastním bloku “za čistou a dostupnou energii pro všechny”.

 

Organizace v prohlášení podporují požadavky odborářů a současně přicházejí s vlastními návrhy na dlouhodobé řešení krize spravedlivým a udržitelným způsobem. Žádají investice do úspor energie a energetické efektivity budov, rozvoj obnovitelné energetiky, podporu zranitelných domácností, rozvoj sociálního bydlení či změny v současné regulaci nájemních smluv.

Jediná myslitelná východiska ze současných krizí jsou jak sociálně spravedlivá, tak ekologicky udržitelná. K jejich prosazení a k resuscitaci rozpadajícího se společenského konsensu potřebujeme vést dialog a spolupracovat napříč občanským spektrem,” vysvětlil podporu odborářům Petr Doubravský z Platformy pro sociálně-ekologickou transformaci Re-set.

S těmito požadavky spustila tento týden koalice sociálních a ekologických organizací také kampaň Energie lidem!, v jejímž rámci plánují pomáhat lidem ohroženým energetickou chudobou, organizovat tlak na politiky a prosazovat řešení směřující k dostupným energiím i bydlení.

Ochrana klimatu je zároveň způsobem, jak přispět k řešení současné energetické krize a stoupajících nákladů na bydlení. Recepty jsou známé - zateplování domů a bytů a možnost výroby vlastní čisté energie. Tyto kroky ušetří všem – lidem i klimatu. Stát ale musí zajistit, aby byly dostupné pro všechny, nejen pro ty, kdo na to mají peníze,” uvedla Anna Kárníková, ředitelka Hnutí DUHA.

Českomoravská konfederace odborových svazů svolala demonstraci na Václavské náměstí v Praze v reakci na aktuální energetickou krizi a extrémně nepříznivou ekonomickou situaci. Odbory požadují důslednější postup v boji proti stoupajícím cenám energií a dalších základních potřeb a kvůli nim hrozícímu nárůstu chudoby a sociálních nerovností. Demonstrace se uskuteční 8. října od 12:05.

Ekologické organizace se rozhodly odbory podpořit i svou přítomností a vlastním blokem na říjnové demonstraci. Aktuální situaci je dle nich potřeba řešit především systémově, sociálně spravedlivě a s ohledem na ekologickou udržitelnost.

“Přejeme odborům úspěch v jejich snaze přimět vládu k důslednějšímu postupu a zveme je k dalšímu dialogu a spolupráci na opatřeních, která by umožnila vykročit z dnešní krize k sociálně i ekologicky spravedlivější a udržitelnější ekonomice,” píší v prohlášení.



Celé znění dopisu:

Podporujeme úsilí odborů o spravedlivé řešení krize. Žádáme systémová, sociálně spravedlivá a ekologicky udržitelná řešení energetické chudoby


Českomoravská konfederace odborových svazů svolala na 8. 10. na Václavské náměstí v Praze demonstraci za důslednější postup proti stoupajícím cenám energií a dalších základních potřeb a kvůli nim hrozícímu nárůstu chudoby a sociální nerovnosti.

Jako sociální a ekologické organizace a hnutí zasazující se dlouhodobě o čistou a dostupnou energii, spravedlivou transformaci směrem k ekologicky udržitelné ekonomice či dostupné a důstojné bydlení, apel odborů na spravedlivé řešení krize podporujeme. Zejména požadavky na snížení cen energií a dalších základních potřeb (např. bydlení), spravedlivé rozložení nákladů na řešení krize a zvýšení minimální mzdy, považujeme v aktuální situaci za pragmatické minimum pro zachování společenské soudržnosti, a nutný základ pro účinný postup proti dalším sociálním a ekologickým krizím.


Společné úsilí o zvládnutí dnešní situace spravedlivým a udržitelným způsobem hodláme sami podporovat prosazováním dalších opatření, která považujeme za potřebná jak pro zvládnutí aktuální energetické krize, tak pro překonání problémů, z nichž vzešla.

Mezi ty patří:


  1. zavedení sociálních slev na elektřinu, plyn a teplo a cílené podpory pro domácnosti ohrožené energetickou chudobou, navýšení a zjednodušení příspěvku na bydlení tak aby reflektoval stoupající ceny energií a podpora ohrožených domácností v jeho čerpání.

  2. využití fondů z emisních povolenek pro podporu řešení pro trvalé snížení spotřeby drahých fosilních paliv, jako jsou solární střechy či zateplování domů, a jejich zpřístupnění všem, včetně nízkopříjmových domácností.

  3. masivní rozvoj obnovitelných zdrojů a úspor energie. Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v rukou lidí, jejich společenství či obcí pro zajištění nezávislosti na drahých fosilních palivech a větší kontrolu lidí nad energetickým trhem.

  4. podpora převodu městských tepláren a dalších energetických podniků zpět do vlastnictví samospráv pro zajištění dostupných služeb a rozvoj komunální a komunitní energetiky.

  5. podpora sociálního bydlení, včetně výrazného navýšení prostředků na jeho pořizování, rekonstrukci či výstavbu.

  6. ochranná opatření pro nájemnice a nájemníky jako omezení krátkodobých pronájmů či zastropování růstu nájmů růstem mezd.

  7. zdanění mimořádných a nespravedlivých zisků v energetice a využití získaných peněz k financování výše uvedených kompenzačních opatření.


Přejeme odborům úspěch v jejich snaze přimět vládu k důslednějšímu postupu a zveme je k dalšímu dialogu a spolupráci na opatřeních, která by umožnila vykročit z dnešní krize k sociálně i ekologicky spravedlivější a udržitelnější ekonomice.


Podepsáni:

Josef Patočka a Petr Doubravský, Re-set: platforma pro sociálně-ekologickou transformaci

Jaroslav Bican, Greenpeace ČR
Julie Gregorová, Fridays for Future

Anna Kárníková, Hnutí DUHA - Friends of the Earth Czech Republic

Limity jsme my


0
Vytisknout
4836

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2022