Série pokusů o teroristické útoky ve Španělsku

2. 12. 2022

čas čtení 7 minut
Šestá zápalná obálka byla zachycena na americkém velvyslanectví v Madridu. Národní soud vyšetřuje autorství těchto zásilek, informují Oscar Lopez-Fonseca, Miguel Gonzalez a J. J. Galvez.

Národní soud vyšetřuje autorství šesti obálek se "sloučeninou nebo přísadou podobnou těm, které se používají v oblasti pyrotechniky", které byly v posledních dnech zaslány mimo jiné předsedovi vlády Pedrovi Sánchezovi; ministryně obrany Margaritě Roblesové a velvyslanci Ukrajiny ve Španělsku Serhyji Pohorelcevovi. Další dvě zásilky byly adresovány řediteli zbrojní společnosti Instalaza a šéfovi satelitního centra letecké základny Torrejón de Ardoz v Madridu, zatímco šestá obálka byla zachycena v bezpečnostním filtru amerického velvyslanectví v Madridu a odpálena. Ministr bezpečnosti Rafael Pérez ve čtvrtek na tiskové konferenci řekl, že ve všech případech "to vypadá, že byli poslány z národního území". Ze všech objektů explodoval pouze jeden, ten, který byl přijat v ukrajinském vyslanectví a který způsobil lehká zranění zaměstnankyni. Ze zbytku byly čtyři odpáleny odborníky na výbušniny z policie a další, který byl přijat na letecké základně, by mohl být neutralizován, "což usnadní vyšetřování autorství," uvedla dvojka ministerstva vnitra.

První balíček byl přijat běžnou poštou 24. listopadu v prostorách předsednictva paláce Moncloa. Dopis byl adresován Pedrovi Sánchezovi a po přezkoumání rentgenovými týmy osoby odpovědné za bezpečnost komplexu zjistily existenci zařízení, které, jak bylo vidět později, bylo připraveno se vznítit, to znamená vytvořit plamen, nikoli explodovat. "Přesně řečeno, náhlý plamen," řekl Perez. Zařízení, které ministr bezpečnosti popsal jako "podomácku vyrobené", bylo odpáleno odborníky na deaktivaci z civilní gardy. Generální komisariát pro informace, odpovědný za boj proti terorismu, poté zahájil důvěrné vyšetřování, které zpočátku nebylo stíháním. Téhož dne vnitro nařídilo národní policii a civilní gardě, aby přijaly extrémní opatření na ochranu veřejných budov a zejména kontrolu poštovních zásilek.

Druhá zásilka byla přijata na velvyslanectví Ukrajiny. To byla jediná, která byla aktivována po otevření obálky zaměstnankyní diplomatického vyslanectví. Podle zdrojů blízkých vyšetřování mechanismus sestával ze šňůrky, která při otevírání obálky způsobila vznícení pyrotechnického materiálu. Při incidentu utrpěla pracovnice lehká zranění na jedné ruce. Obálka byla vyrobena z hnědé lepenky o rozměrech asi 18 x 10 centimetrů. Byla zaslána, stejně jako ta, která byla adresována Sánchezovi, obyčejnou poštou s poštovným ve výši 2,70 eur (dost na zaslání dopisů o hmotnosti 100 až 500 gramů na poloostrově, Baleárských a Kanárských ostrovech), ačkoli neexistuje žádné poštovní razítko, podle fotografie pořízené policií, ke které měl deník EL PAÍS přístup.

Poté, co se dozvěděl o události, předseda Ústředního soudu sekce 4 Národního soudu, José Luis Calama, zahájil soudní řízení pro možný trestný čin terorismu, říkají právní zdroje. Poté, co se policie dozvěděla o zahájení tohoto vyšetřování, šla k soudu, aby oznámila vyšetřování zahájené poté, co obdržela obálku adresovanou Sánchezovi. Jak vysvětlil ministr bezpečnosti, důvodem bylo, že "jak charakteristiky, tak obsah [obou zásilek] byly podobné, a proto poukazovaly na stejné autorství". Pérez vysvětlil, že až dosud nebyla první událost veřejně oznámena, aby se zachovalo probíhající policejní vyšetřování.

Několik hodin poté, co byl obeslán velvyslanec, dostala policie další tip na podezřelou zásilku. V tomto případě v sídle zbrojní společnosti Instalaza v Zaragoze a adresovanou jejímu řediteli. Instalaza je výrobcem [protitankových] granátometů, které ministerstvo obrany zaslalo vládě Volodymyra Zelenského krátce po ruské invazi na Ukrajinu jako součást vojenské pomoci. Tato obálka byla odpálena kontrolovaným způsobem policií. Podobných charakteristik jako předchozí dvě, v tomto se objevila jako odesílatel e-mailová adresa, která je vyšetřována.

Existence čtvrté zásilky byla známa tento čtvrtek mezi třetí a čtvrtou hodinou ranní, kdy lidé zodpovědní za bezpečnost letecké základny Torrejón de Ardoz (Madrid) objevili s rentgenovým týmem dopis s podezřelým mechanismem uvnitř, který měl opět podobnosti s předchozími. V tomto případě byla policie schopna neutralizovat a získat zpět celý obsah. V něm bylo podle policejních zdrojů nalezeno "zápalné zařízení". Pátá obálka byla objevena kolem desáté hodiny dopoledne v sídle ministerstva obrany na Paseo de la Castellana. Byla adresována držitelce portfolia, Margaritě Roblesové. Podle Péreze byla odpálena kontrolovaným způsobem o hodinu a čtvrt později.

O několik hodin později byla zachycena šestá obálka, opět "s vlastnostmi podobnými těm předchozím". V tomto případě byl umístěn kolem 12:30 v bezpečnostním filtru velvyslanectví Spojených států v Madridu, jak potvrdilo vnitro. V důsledku toho "byl aktivován příslušný policejní protokol", což znamená, že kolem diplomatické delegace, která se nachází na centrální ulici Serrano v Madridu, je vytvořen bezpečnostní perimetr. Obálka byla odpálena přímo na velvyslanectví, jak potvrdily policejní zdroje. Doprava byla přerušena v části ulice Serrano a v ulici bratří Becquerů. Velvyslanectví poděkovalo španělským bezpečnostním složkám za pomoc při výbuchu.

Když vyšla najevo událost na ukrajinském velvyslanectví, vnitro již nařídilo zvýšení bezpečnostních opatření kolem diplomatických zastoupení v zemi, "stejně jako v dalších oblastech, které potřebují zvláštní ochranu", jak je podrobně uvedeno v poznámce. "Rozhodnutí, které přispívá k posílení bezpečnosti nařízené od začátku války na Ukrajině," dodal. Ministr pro bezpečnost ve čtvrtek dodal, že v současné době není plánováno svolat panel pro hodnocení teroristických hrozeb, aby prozkoumal nárůst varování, který se od roku 2015 nachází na úrovni 4 z 5.

Vyšetřovatelé analyzují souvislosti mezi zásilkami a jejich údajný vztah k situaci, kterou v současné době zažívá země napadená Ruskem od 24. února a dějiště války, která trvá devět měsíců. Ministerstvo vnitra však odmítlo ukázat jakýmkoli směrem, protože "je riskantní mluvit o konkrétních liniích vyšetřování". Podle ministerstva vnitra dosud neobdrželo žádné oznámení od bezpečnostních služeb jiných zemí o existenci podobné poštovní kampaně na jejich území. Ruské velvyslanectví ve Španělsku odsoudilo prostřednictvím sociálních sítí "jakoukoli hrozbu nebo teroristický čin". V krátkém prohlášení, které odkazuje na zveřejněné informace o balíčcích zaslaných velvyslanectví Ukrajiny ve Španělsku a "některým oficiálním španělským subjektům" prohlásilo: "Jakákoli hrozba nebo teroristický čin, ještě více namířený proti diplomatické misi, je zcela odsouzeníhodná."

Ze Lviva (Ukrajina) ministryně obrany Margarita Roblesová ujistila, že zásilky nezmění závazek Španělska vůči Ukrajině: "Vyšetřování pokračuje. Musí být jasné, že žádný dopis nebo násilná akce nezmění jasný a pevný závazek Španělska a zemí NATO a EU, pokud jde o podporu Ukrajiny, která brání spravedlivou věc," řekla Roblesová.

Zdroj ve španělštině: ZDE

1
Vytisknout
5496

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2022